Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Έκθετος ο Καμμένος για τα «μαγειρεμένα» έγγραφα – Τα τηλεγραφήματα που κρύβει το ΥΠΕΞ [Τα έγγραφα]

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο σάλος από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, με τα ερωτηματικά για την υπόθεση να πολλαπλασιάζονται

τόσο μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των τομεαρχών της ΝΔ όσο και μετά και την κλήση του ΥΠΕΞ να… επιτρέψει την ανάγνωση από εκπροσώπους των κομμάτων απόρρητων εγγράφων της υπόθεσης, μέσω μίας εντελώς πρωτοφανούς διαδικασίας.
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος που συνόδευε τους εκπροσώπους των κομμάτων, δήλωσε ότι τα έγγραφα είναι πάρα πολλά και μόνο δύο – από τα τρία που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή... κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της ΝΔ – μπορούσε να δώσει προς «ανάγνωση».
Οι βουλευτές, στις δηλώσεις τους αργότερα τόνισαν ότι δεν διαφωτίστηκαν ιδιαίτερα από τα δύο έγγραφα, καθώς θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στο σύνολό τους, ωστόσο, δεν έλειψαν οι καταγγελίες, για τον τρόπο που έγινε η διαδικασία.
Ως προς τα έγγραφα τώρα που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος, όπως κατήγγειλε χθες με συνέντευξη Τύπου η ΝΔ, κρίσιμες απαντήσεις μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από την αντιπαραβολή των φωτοτυπιών που κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο με τα πρωτότυπα.
Μέχρι τότε όμως τα ερωτήματα, μετά και την σχετική παρουσίαση της ΝΔ, για την μη γνησιότητα ορισμένων εγγράφων που κατέθεσε ο υπουργός Άμυνας είναι πολλά, σημαντικά και χρήζουν απαντήσεων.
Κομβικό σημείο τα δύο πιστοποιητικά τελικού χρήστη.
Στο ένα λείπει η επίσημη σφραγίδα της Σαουδικής Αραβίας και στο άλλο το όνομα που επικυρώνεται για το γνήσιο της υπογραφής είναι διαφορετικό από αυτό που υπογράφει το πιστοποιητικό.
Οι «διαφορές» όμως δεν σταματούν εκεί.
Στο δεύτερο πιστοποιητικό τελικού χρήστη παρατηρούνται μεταξύ άλλων τα εξής «λάθη»:
– Η χώρα μας αναφέρεται ως «the government of the Greece»
-Ο όρος «Export Entity» δεν εντοπίζεται σε κανένα πιστοποιητικό και πέραν αυτού δεν δίνονται λεπτομερή στοιχεία, όπως διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.
– Δεν υπάρχει πουθενά η ημερομηνία του πιστοποιητικού τελικού χρήστη, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση εγκυρότητας του εγγράφου.
Σας ακούγονται «κινέζικα»; Μπορεί, όμως αυτό δεν καθιστά το ζήτημα λιγότερο σοβαρό, καθώς καθημερινά τα «προβληματικά» σημεία της υπόθεσης πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία αντί να λιγοστεύουν, αυξάνονται. Τα όσα είπε ο τομεάρχης εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης μοιάζουν να έχουν βγει από σελίδες κατασκοπευτικού βιβλίου.
«….Τι βεβαιώνει η πρεσβεία μας; Ότι ο αξιωματικός, που υπογράφει, ο κ. Yary Abdulloh Al Asseri υπογράφει όντως αυτό το έγγραφο. Πήγε στην πρεσβεία μας. Το υπέγραψε ενώπιον του αρμοδίου υπαλλήλου, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του και επικύρωσε το γνήσιο της υπογραφής.
Τι φωνάζουμε εμείς; Τι λέμε; Και κοιτάμε και εμείς οι έρμοι τη σφραγίδα και διαβάζουμε τι γράφει η σφραγίδα και η σφραγίδα βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του Abdullah Soud Al Alyani. Δηλαδή, ενός άλλου» σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Την ίδια ώρα μία νέα διάσταση βγήκε στην επιφάνεια μετά την ανάγνωση μόλις δύο τηλεγραφημάτων για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ως εκπρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ανάγνωση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, και φαίνεται πως από την όλη διαδικασία βγαίνουν δύο κεντρικά συμπεράσματα:
– Ο Τζων Σφακιανάκης δεν λειτούργησε ως μεσάζοντας αλλά ως πηγή ενημέρωσης.
– Οι εμπλεκόμενοι διπλωμάτες έκαναν άριστα τη δουλειά τους, σε αντίθεση με όσα τους προσάπτει ο Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στα έγγραφα αποτυπώνεται η διάθεση των Σαουδαράβων να «κλείσουν» την συμφωνία σε επίπεδο διακρατικό, σε όποια τιμή αρκεί αυτή να είναι η «πραγματική».
Το θέμα πάντως δε δείχνει διάθεση να ρίξει σύντομα αυλαία. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται συμφωνίες και για άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, πέραν των βλημάτων που προορίζονταν για την Σαουδική Αραβία.
Υποθέσεις που ως κοινό στοιχείο φέρονται να έχουν τον Βασίλη Παπαδόπουλο αλλά δεν περιλαμβάνουν ως …άμεσα εμπλεκόμενο τον Πάνο Καμμένο.
Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, τότε το θέμα με τον φερόμενο ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο θα αποκτήσει και νέο ενδιαφέρον, καταρρίπτοντας ουσιαστικά το επιχείρημα που έχει ακουστεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ήταν ένας «άγνωστος».
Την ίδια ώρα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ερώτημα που συχνά πυκνά πλέον ακούγεται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υπόθεση Καμμένου: Την ώρα που ο πολίτης ταλαιπωρείται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις απανωτές μειώσεις των εισοδημάτων του, έχει τη διάθεση να αντιληφθεί το τί μπορεί να έχει γίνει στην υπόθεση των βλημάτων που προορίζονταν για την Σαουδική Αραβία; Με άλλα λόγια έχει απήχηση στην κοινωνία η συγκεκριμένη υπόθεση ή αφορά απλώς τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ;
Σύμφωνα με συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εικόνα που έχει η Πειραιώς σχεδόν εφτά στους δέκα πολίτες συνδυάζουν το θέμα Καμμένου με ένα «σκάνδαλο». Με άλλα λόγια φαίνεται ότι στους πολίτες περνά η εικόνα μιας προβληματικής υπόθεσης που έχει στο επίκεντρό της τον υπουργό Άμυνας.
Παράλληλα οι ίδιες πηγές τονίζουν την ύπαρξη δημοσκοπικών ενδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες, εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων, πολλοί από τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταίες εκλογές δείχνουν να αποστασιοποιούνται από το κυβερνών κόμμα, χωρίς να δηλώνουν ακόμα εάν θα στηρίξουν κάποιο άλλο πολιτικό σχηματισμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία και η εμπλοκή του υπουργού Άμυνας ενισχύει την αποσυσπείρωση στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα, που παλεύει να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά από την ΝΔ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: