Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Όλη η Ελλάδα μια γιορτή - Νταούλια, υπαίθριες ψησταριές & χριστουγεννιάτικες αγορές [εικόνες & βίντεο]

Ολη η Ελλάδα μια γιορτή -Νταούλια, υπαίθριες ψησταριές & χριστουγεννιάτικες αγορές [εικόνες & βίντεο]

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς κινήθηκαν οι κεντρικοί δρόμοι των μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων ήταν διάχυτο από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στις γειτονιές αλλά και στα εμπορικά καταστήματα όπου η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.
Στην Αθήνα μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τα ψώνια τους και έβγαλαν φωτογραφίες με Άη Βασιλίδες, τάρανδους, ξυλοπόδαρους, μασκότ και... ξωτικά που έχουν εμφανιστεί παντού.

Στην Ερμού, στον πλέον εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, τα καταστήματα είχαν την τιμητική τους. Τα δώρα της τελευταίας στιγμής άλλωστε είναι άμεσα καθώς ο χρόνος δεν επιτρέπει περαιτέρω αναποφασιστικότητα. Οι καταστηματάρχες εμφανώς ικανοποιημένοι από τον τζίρο, ο οποίος χθες εμφανίστηκε αισθητά αυξημένος κατά 20-25% από πέρσι.
Πολλοί είναι αυτοί που μετά από τα ψώνια κατευθύνθηκαν προς το Μοναστηράκι ή το Θησείο για λίγες στιγμές χαλάρωσης, εκμεταλλευόμενοι την λιακάδα. Το κλίμα έγινε ακόμα πιο γιορτινό χάρη στα μπαζάρ που διοργανώθηκαν κάθε χρόνο αυτή την εποχή και όπου κάποιος μπορεί να εφοδιαστεί με δώρα και χριστουγεννιάτικες λιχουδιές αλλά και προσφέροντας βοήθεια αφού πολλά έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα.
Θεσσαλονίκη: Μία πόλη, ένα πάρτι -Νταούλια, χορός και υπαίθριες ψησταριές
Ανεξάντλητα αποθέματα καλής διάθεσης και υπομονής φαίνεται πως «δώρισε» το... πνεύμα των Χριστουγέννων στους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που αποφάσισαν  να γιορτάσουν την παραμονή στο κέντρο της πόλης.
Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους, απροσπέλαστα πεζοδρόμια και πεζόδρομοι, ουρές αυτοκινήτων εκατοντάδων μέτρων έξω από τους χώρους στάθμευσης, ουρές στα ταμεία των καταστημάτων, στην αναμονή των εστιατορίων, ουρές παντού, δεν έδειξαν να επηρεάζουν την εμφανή στα πρόσωπα των ανθρώπων γιορτινή διάθεση. 
Ίσως, άλλωστε, να είναι η μόνη μέρα στη Θεσσαλονίκη που μποτιλιάρισμα, κορναρίσματα και νεύρα δεν πηγαίνουν παρέα...
Την ίδια αίσθηση επιβεβαιώνουν η -παρά τον λαμπερό ήλιο- ομιχλώδης ατμόσφαιρα της κάπνας και η διάχυτη ανάμεικτη μυρωδιά τσίκνας, ρετσίνας, κρασιού των Χριστουγέννων και φρέσκου βουτύρου από τα ζαχαροπλαστεία.
Οι ψησταριές που απλώθηκαν στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου μάζεψαν τόσο κόσμο που ο δρόμος, από τα δημοφιλή αυτές τις μέρες Λουλουδάδικα μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους, μετατράπηκε σε πεζόδρομο με δεκάδες αυτοκίνητα να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν με την όπισθεν.
Στα Λαδάδικα οι μουσικές από τα Χάλκινα της Σιάτιστας συνοδεύονται από παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο...  κοντοσούβλι. Μία πόλη, ένα πάρτι. Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου.

Κρήτη: Με λύρα και βιολί έψαλλαν παραδοσιακά κάλαντα στο κέντρο των Χανίων
Άκρως εορταστικό ήταν το κλίμα και στο κέντρο των Χανίων όπου χορευτές έψαλλαν τα "κρητικά" κάλαντα, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές
Mέλη του παραδοσιακού χορευτικού συλλόγου "Το Ρόδο", έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα, περπατώντας σε δρόμους της πόλης.
Συνοδευόμενοι από λύρα, λαούτο και βιολί και ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, μέλη του συλλόγου, δημιούργησαν γιορτινό κλίμα με τον κόσμο να συμμετέχει στην μουσική πομπή.

Το αδιαχώρητο στο κέντρο της Πάτρας - Χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στην αγορά
Χιλιάδες πατρινοί κατέβηκαν στο κέντρο της Πάτρας, καιρού, αλλά κυρίως παραμονής Χριστουγέννων... επιβάλλοντος. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Best, Λιλιπούτειοι με σακούλες δώρων στα χέρια και μεγαλύτεροι σε ατέλειωτα χιλιόμετρα στο κέντρο της πόλης, απόλαυσαν την υπέροχη ημέρα.
Ιωάννινα: Στους δρόμους με κλαρίνα, μεζέδες και γλέντι μέχρι πρωίας
Την πρωτεύουσα της Ηπείρου κατέκλυσαν σήμερα επισκέπτες από όλη την Ελλάδα
Με σύμμαχο τον καλό καιρό στο ιστορικό κέντρο δύσκολα κάποιος θα έβρισκε τραπέζι στα ταβερνάκια, στα καφενεία και στις καφετέριες!
Όπως αναφέρει το Epirus Post, στους δρόμους στήθηκαν ψησταριές, με το κρασί και το τσίπουρο να ρέει άφθονο και το γλέντι  να κρατά   από το μεσημέρι  μέχρι  τις  πρώτες πρωινές ώρες!
Φωτογραφίες: Thestival, Epirus Post, Best,
Πηγή:iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: