Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ο Καμμένος «ψαλιδίζει» το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς

Τελικά μόνο η αυλαία δεν έπεσε, όπως περίμενε η κυβερνητική πλειοψηφία, της υπόθεσης Καμμένου μετά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, την περασμένη Δευτέρα.
Δημοσιεύματα για ύπαρξη και άλλων συμφωνιών με την υπογραφή Παπαδόπουλου αλλά και καταγγελίες περί πλαστών εγγράφων δυναμίτισαν περαιτέρω το κλίμα, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον υπουργό Άμυνας. 
Η πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία δείχνει να έχει λειτουργήσει...
καταλυτικά προς μία κατεύθυνση, που δεν είναι άμεσα ορατή.
Έχει επιδράσει σημαντικά στην αποδόμηση του «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς. Θα μου πείτε ο υπουργός Άμυνας είναι αριστερός; Ή μήπως έχει αποδειχθεί αυτή την στιγμή κάτι το χειροπιαστό; Ούτε το πρώτο έχει συμβεί, ούτε το δεύτερο. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι από την μία ο κ. Καμμένος στηρίζεται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκε βασισμένη και στο λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» και πως ό,τι και αν κάνει αντανακλά πάνω τους.
Από την άλλη οι σκιές είναι πολλές για τους χειρισμούς του υπουργείου Άμυνας, παρότι βεβαίως η όποια απόδοση ευθυνών είναι ακόμα πρόωρη. Σε πολιτικό επίπεδο η σκόνη είναι μεγάλη... Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές να αποστασιοποιούνται από την επιλογή τους, χωρίς όμως να τοποθετούνται υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.
Την ίδια ώρα μία φράση θα μπορούσε να περιγράψει την τακτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με την υπόθεση Καμμένου: «Τον περιμένουν στην ...γωνία με στόχο την απόδοση τυχόν ευθυνών του». Μια και στην πολιτική όμως δεν υπάρχουν «γωνίες και ευθείες», η τακτική της γαλάζιας παράταξης συνοψίζεται στο εξής: Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι ακόμα και κατά τη διάρκεια της παρούσας Βουλής.
Η πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία και οι χειρισμοί του υπουργού Αμυνας ήταν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αντιπολίτευσης να ενώσει συνολικά τις δυνάμεις της. Η υπόθεση των 300.000 βλημάτων στάθηκε η αιτία για τα κόμματα της αντιολίτευσης να συγκροτήσουν ένα άτυπο μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ειδικά για την ΝΔ το θέμα της πώλησης συνιστά “σκάνδαλο” πρώτου μεγέθους, όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο θα συνεχίσει να αναδεικνύει σε όλα τα επίπεδα κοινοβουλευτικά και μη.
Ηδη προετοιμάζεται αίτημα κλήτευσης των εμπλεκόμενων υπουργών στην αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας, μετά την σχετική πρωτοβουλία στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Στόχος της Πειραιώς, όπως σημειώνουν στελέχη της, είναι να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αναγκάζοντας την να αποκαλύψει την απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στην ουσιαστική εξέταση της πώλησης των βλημάτων.
Η πίεση προς την κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συνεχής, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η υπόθεση έχει πολλές «ουρές» και ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ δεν αποκλείει, παρότι ακόμα δεν έχει ληφθεί η σχετική απόφαση, η Πειραιώς να καταθέσει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Θα πρόκειται για την κλιμάκωση της πίεσης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αν και η κατάληξη της είναι λίγο πολύ προδιαγεγραμμένη, εξαιτίας των συσχετισμών στην παρούσα Βουλή.
«Πιθανότητα η πρόταση δε θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Αν δεν την ψηφίσουν, τότε θα την επαναδιατυπώσουμε εκ νέου, μετά τις εκλογές» τόνιζε συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του προέδρου της ΝΔ στην πώληση του εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου της Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε δύο σκάνδαλα. Το πρώτο, γιατί μεσολάβησε ένας μεσάζοντας που χάλασε τη δουλειά και έχασε η χώρα 66 εκατ. ευρώ και το δεύτερο είναι η συγκάλυψη του πρώτου σκανδάλου.
Πώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός άμυνας κατέθεσαν στη βουλή έγγραφα η γνησιότητα των οποίων αμφισβητείται; «αναρωτήθηκε ο κ.Μητσοτάκης που επεσήμανε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους.»  Ακόμα και αν αυτή η βουλή επιχειρήσει να συγκαλύψει αυτή την υπόθεση, δεσμεύομαι η επόμενη βουλή να διερευνήσει την υπόθεση και να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων, όσο ψηλά και αν βρίσκονται” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι υπήρξε κατάφωρη παραβίαση του νόμου περί μεσαζόντων, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Μέχρι πάντως το αίτημα για σύσταση εξεταστικής φτάσει στη Βουλή, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να κρατήσει το θέμα στην επιφάνεια μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά και μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: