Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πρόσκοποι

Σε διάφορους κύκλους επικρατεί η αντίληψη πως τώρα, επιτέλους, είναι ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα με τους γείτονές μας. 
Υποστηρίζουν πως αρκετά κράτησε αυτή η παράνοια, που οδήγησε την πατρίδα μας σε διεθνή απομόνωση.
Ως εκ τούτου, προτρέπουν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, εφόσον...
βέβαια αυτή πληροί τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές αναθεωρήθηκαν στη δεκαετία του 2000.
Το κλειδί σε αυτήν την υπόθεση, είναι η ύπαρξη κυβερνητικής θέσης. 
Με απλά λόγια, δεν μας ενδιαφέρει η θέση του Α. Τσίπρα ούτε η θέση του Π. Καμμένου, αλλά η κοινή τους θέση. Αυτοί κυβερνούν, αυτοί οφείλουν να συμφωνήσουν.
Αν δεν μπορούν, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα που δεν θα λύσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Επειδή η διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, ο πρωθυπουργός έχει τρείς λύσεις μπροστά του.
Λύση πρώτη: να ψάξει να βρει άλλον κυβερνητικό εταίρο. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στις μέρες μας. Ποιος σοβαρός πολιτικός θα θελήσει να καταποντιστεί και αυτός μαζί με τον Α.Τσίπρα;
Λύση δεύτερη: Εφόσον δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ με κάποιο άλλο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, η μόνη διέξοδος που έχει είναι η προσφυγή στις κάλπες. Επειδή όμως, σε αυτήν την περίπτωση, η ήττα του είναι βέβαιη, δεν θα κάνει αυτήν την αυτοκτονική κίνηση.
Λύση τρίτη: Όταν δεν συντρέχει ούτε η πρώτη λύση ούτε η δεύτερη, τότε, η βέλτιστη επιλογή είναι να βάλουμε το πρόβλημα στην άκρη. Και ο Α. Τσίπρας το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.
Θα προχωρήσει τις συζητήσεις με τους γείτονες μέχρι κάποιο σημείο και όταν διαπιστώσει πως δεν θα βρει τις απαιτούμενες ψήφους, θα βάλει και αυτός το Σκοπιανό στην κατάψυξη.
Και η Νέα Δημοκρατία τι θα πρέπει να κάνει; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ την εγκαλεί πως η κυοφορούμενη λύση βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης του 2008 στο Βουκουρέστι. Πολύ κοντά στις θέσεις του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η απάντηση σε αυτήν την, εκ πρώτης όψεως, λογικοφανή αιτίαση είναι πως το 2018 δεν είναι 2008.
Σήμερα, η πρώτιστη επιλογή για την χώρα και για την Νέα Δημοκρατία είναι η πτώση της παρούσας συγκυβέρνησης. 
Η παραμονή της στην εξουσία αποδεικνύεται κάθε ημέρα πόσο καταστροφική είναι για εκατομμύρια Ελληνες.
Στο κάτω-κάτω το Σκοπιανό πρόβλημα δεν επιλύθηκε για 27 χρόνια. Δεν χάλασε ο κόσμος αν περιμένουμε λίγο ακόμα.
Το πρόβλημα δεν είναι τι υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία για την ονομασία της FYROM, αλλά η αδυναμία του Α. Τσίπρα και του Π. Καμμένου –κυβερνητικών εταίρων— να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση.
Γι' αυτό και πολύ εύστοχα η Νέα Δημοκρατία, για να προσέλθει σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ζητεί να υπάρξει προηγουμένως κυβερνητική πρόταση. Δηλαδή, να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Με απλά λόγια την Νέα Δημοκρατία δεν την ενδιαφέρουν οι θέσεις του Α. Τσίπρα και του Π. Καμμένου χωριστά, αλλά η κοινή τους πρόταση, αν υπάρχει.
Είναι προφανές, πως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να «ξαναβάλουν πλάτη» στην παραμονή του Α. Τσίπρα και της παρέας του στην εξουσία.
Το μήνυμα προς τους δύο συνεταίρους είναι σαφές: ή έχετε την δεδηλωμένη και κυβερνάτε ή εκλογές.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μια φορά έγιναν πρόσκοποι! Δεν θα ξαναγίνουν!

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: