Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Συγκλονίζει ο φρουρός στη Χ. Τρικούπη: Είδα το όπλο, φώναξα «καλυφθείτε!» [Video]

Φωτογραφία: Εurokinissi

Πυροβολισμοί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Ο δράστης φορούσε μαύρα
Στεκόταν σε απόσταση 30-40μ
Ηθελαν νεκρό
Πυροβόλησαν από την συμβολή Ζ. Πηγής και A. Mεταξά
Στα γραφεία εκείνη την ώρα βρίσκονταν 30 άτομα «Δολοφονική ενέργεια» είπε η Γεννηματά

Τα δευτερόλεπτα πριν από την επίθεση με μεγάλο όπλο -πιθανώς καλάσνικοφ- περιέγραψε... στους συναδέλφους του, ο σκοπός που βρισκόταν, εν ώρα υπηρεσίας, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Καλυφθείτε!» φώναξε ο φρουρός, αντιδρώντας ακαριαία μόλις είδε το όπλο. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, και ο ίδιος ο σκοπός έπεσε αμέσως στο έδαφος για να προστατευτεί, καθώς είδε το όπλο να σημαδεύει προς το μέρος του.
Την ίδια ώρα, ο σκοπός είπε ότι ο δράστης που φορούσε μαύρα και βρισκόταν σε απόσταση 30-40 μέτρων από τον ίδιο.
Αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι «από τύχη δεν είχαμε θύματα» ενώ παράλληλα αστυνομικές πηγές εικάζουν ότι «ήθελαν νεκρό».
Οπως διαπιστώθηκε, μία από τις σφαίρες χτύπησε στον τοίχο καταστήματος δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Μέσα στα γραφεία βρίσκονταν εκείνη την ώρα 30-40 άτομα. 
Δολοφονική επίθεση 
Από την πρώτη στιγμή, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά έκαναν λόγο για δολοφονική επίθεση. 
Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 19:50 της Δευτέρας, με αστυνομικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι στόχος ήταν ο σκοπός της διμοιρίας των ΜΑΤ που ήταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. 
Το είδος του όπλου που χρησιμοποιήθηκε θα προκύψει από την εργαστηριακή εξέταση των καλύκων, ενώ οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να υπήρχε και δεύτερος δράστης για να παρέχει κάλυψη στον ένοπλο.
Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολείται με την υπόθεση, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Ασφάλειας, που συνέλεξαν στοιχεία και πληροφορίες, καθώς και υλικό από κάμερες που πιθανόν να βοηθήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.
Αμέσως μετά, ο δράστης τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε, με άγνωστο μέσον. To βράδυ της Δευτέρας, η Αμεση Δράση αναζητούσε μια μοτοσικλέτα, χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνεται επίσημα ότι επρόκειτο για το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, είχε αποκλειστεί η περιοχή της επίθεσης και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη.
Η επίθεση θυμίζει παλαιότερες επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ 
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η επίθεση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις δύο προηγούμενες επιθέσεις κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. 
Η πρώτη έγινε στις 25 Μαΐου 2014 και την ευθύνη είχε αναλάβει η «Επαναστατική Αυτοάμυνα». 
Η δεύτερη συνέβη στις 10 Ιανουαρίου 2017 με πυροβολισμούς κατά της κλούβας των ΜΑΤ που σταθμεύει έξω από την Χ. Τρικούπη, κατά την οποία είχε τραυματιστεί και ένας αστυνομικός.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Χ. Τρικούπη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για επίθεση εναντίον των γραφείων του κόμματος. «Είναι ευτύχημα το ότι δεν έχουμε θρηνήσει ζωές, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ γίνονται στόχος κάθε Σαββατοκύριακο» τόνισε.
Γεννηματά: Τα Εξάρχεια είναι άβατο, με την ανοχή της κυβέρνησης
Σε επίθεση κατά της κυβέρνησης προχώρησε η Φώφη Γεννηματά μετά τους πυροβολισμούς έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει στόχος κατ’ επανάληψη. 
«Εχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη με τον αρμόδιο υπουργό και τον πρωθυπουργό» είπε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Τα Εξάρχεια είναι άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης... Οι αστυνομικοί έχουν εντολή να μην μπουν στο άβατο των Εξαρχείων». 
Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει κανένας μαζί της. «Μάλλον το θεωρούν ρουτίνα το περιστατικό» σημείωσε με νόημα. 
Λίγη ώρα αργότερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είπε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ότι πρόκειται για μια «δολοφονική επίθεση» ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι επικοινώνησαν μαζί της ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας. Μάλιστα, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Τόσκα, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει κατ' επανάληψη την παραίτησή του. 
«Αυτό που έγινε σήμερα ήταν μια δολοφονική ενέργεια. Ήταν περαστικοί στο πεζοδρόμιο, ήταν εργαζόμενοι, ήταν επαγγελματίες της περιοχής, κάτοικοι της περιοχής, ήταν οι αστυνομικοί που φρουρούσαν. Θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να θρηνούμε θύματα. Και θεωρώ πια μετά από τόσους μήνες, τόση μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα, της φύλαξης του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως του δικαιώματος στην ασφάλεια των πολιτών που κατοικούν στο κέντρο της Αθήνας, ότι υπάρχει εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης» είπε επίσης η κ. Γεννηματά, και συνέχισε: «Έφτασα να μιλήσω με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί πια το θέμα έχει ξεπεράσει τον αρμόδιο υπουργό. Δεσμεύθηκαν ότι θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διότι σας υπενθυμίζω ότι πριν από λίγους μήνες είχαμε τραυματία αστυνομικό από μια αντίστοιχη επίθεση και τίποτα δεν έχει γίνει.Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα αναλαμβάνει την υπόθεση η αντιτρομοκρατική που σημαίνει ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση. Έχουμε τουλάχιστον τρεις κάλυκες, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, δεν μπορώ να έχω τα πλήρη στοιχεία και επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί να  υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας ένα άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης. Είναι αδιανόητο και ως εδώ». 
Τσίπρας: Καταδικάζουμε απερίφραστα
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την προβοκατόρικη επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε άμεση επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και έδωσε εντολή για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μέγαρο Μαξίμου. 
ΝΔ: Η επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ είναι σφαίρες κατά της Δημοκρατίας
«Η αποψινή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι fake news, αλλά σφαίρες κατά της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει: «Τρεις μόλις μέρες αφότου η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε το πρόβλημα της ανομίας, άγνωστοι με καλάσνικοφ πυροβόλησαν τους αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Τα υβριστικά και συκοφαντικά σόου του κ. Τσίπρα στην Βουλή, δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος του προβλήματος που ο ίδιος έχει προκαλέσει».
Θεοδωράκης: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ευθύνη 
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ανέχεται τρομοκρατικές εγκληματικές πράξεις» είπε ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. 
Τόσκας: Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
«Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών και πολιτών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από την Κρήτη όπου βρισκόταν και επιστρέφει εσπευσμένα.
«Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν, τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της αστυνομίας και των απλών πολιτών», πρόσθεσε.
Πολιτική κόντρα 
Οι ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την ενόχληση του Μαξίμου, που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των δύο κομμάτων. 
Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο του πρωθυπουργού κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «μικροκομματικά οφέλη, παιχνίδια εντυπώσεων και φτηνή αντιπολίτευση». 
«Θα συνιστούσαμε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, που έσπευσαν να αξιοποιήσουν για μικροκομματικά οφέλη και φθηνή αντιπολίτευση μία εγκληματική και προβοκατόρικη ενέργεια, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και της ομαλότητας δεν χωράνε παιχνίδια εντυπώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και την ικανότητά της να συλλάβει σύντομα και αυτούς τους δράστες» καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: