Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Bloomberg: Η Ελλάδα χάνει 11 δισ. ευρώ από Ελληνικό και Σκουριές

Ηχηρό «καμπανάκι» από το Bloomberg για τις επενδύσεις των Σκουριών και του Ελληνικού, καθώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η γραφειοκρατία και τα νομικά εμπόδια έχουν αρχίσει να εγείρουν ερωτήματα για την δυνατότητα της χώρας μας να προσελκύσει τις επενδύσεις.
Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται την επένδυση του Ελληνικού, τη μεγαλύτερη real estate επένδυση στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει τους όρους...

που έχουν ήδη συμφωνήσει «διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών».
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μόλις μία μέρα, αφότου η καναδική εταιρεία εξορύξεων Eldorado Gold ανακοίνωσε ότι προβαίνει σε νομικές ενέργειες κατά της Ελλάδας για την αποτυχία της να εκδώσει τις άδειες της εταιρείας, που απαιτούνται για το έργο στις Σκουριές.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα εμπόδια αυτά έρχονται, καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να αναζωογονήσει μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 25% από την αρχή της κρίσης χρέους της Ευρώπης, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 20%.
Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αναθεώρησαν τον προηγούμενο στόχο για αύξηση 1,8%. Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2018.
Η κυβέρνηση «δεν είχε πολλά να πει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για τα δύο έργα, τα οποία καθυστερούν εδώ και χρόνια.
Οι μετοχές της Lamda υποχώρησαν 9,6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές της Eldorado έχασαν περισσότερο από 60% στον Καναδά φέτος, εν μέρει λόγω των ελληνικών προβλημάτων.
Επίσης, το πρακτορείο τονίζει ότι η ανεργία αγγίζει το 20%.
«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομικών, που αναθεώρησαν προηγούμενη εκτίμηση για 1,8% ανάπτυξη. Η οικονομία αναπτυχθεί  κατά 2,5% το 2018», γράφει το Bloomberg.
«Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στα έργα αυτά, και τα δύο εκ των οποίων καθυστερούν εδώ και χρόνια. Οι μετοχές της Lamda κατρακύλησαν κατά 9,6% στην Αθήνα την Παρασκευή. Οι μετοχές της Eldorado έχουν μειωθεί κατά 60% στον Καναδά φέτος, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα ελληνικά του προβλήματα», αναφέρει ακόμα το πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: