Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

«ΒΑΘΥ ΛΑΡΥΓΓΙ» πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής: Τα τάγματα εφόδου, η σκληρή εκπαίδευση και τι ήξερε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, άρχισε σήμερα στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.
Η διαδικασία άρχισε με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Α ο οποίος εντάχθηκε στην Χρυσή Αυγή το 2012 και αποχώρησε το 2013.
Ο μάρτυρας κατέθεσε από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, όπου ήταν παρόντες εισαγγελέας και πταισματοδίκης, ενώ στο δικαστήριο ακουγόταν μόνον η φωνή του εξαιρετικά αλλοιωμένη.
Ο μάρτυρας ζήτησε συγνώμη από...

την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. «Ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό», είπε.
Πρόσθεσε ότι δέχθηκε απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του μετά την κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Παράλληλα πρόσθεσε οτι αποστασιοποιήθηκε από την οργάνωση γιατί δεν ήθελε να γίνει δολοφόνος.


Έτσι χτυπούσαμε αλλοδαπούς και άτομα που είχαν στοχοποιηθεί

Ο μάρτυρας κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως στρατιωτικού τύπου οργάνωση και περιέγραψε πως οργάνωναν επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών και άλλων ατόμων που είχαν στοχοποιηθεί.
«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους. Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα «ντού», τις επιθέσεις δηλαδή. Κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ. Αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον, ή να κάνουμε κάποια φασαρία», είπε ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Προέδρου.

«Είχα εκπαιδευτεί από την Χρυσή Αυγή στη Μαλακάσα – Ήταν εκεί και ο Γιώργος Ρουπακιάς»

Ο προστατευόμενος μάρτυρας ανέφερε πως είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη Χρυσή Αυγή στη Μαλακάσα, όπου μάλιστα βρισκόταν εκεί και ο Γιώργος Ρουπακιάς.
Χαρακτηριστικά περιέγραψε:
«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ημασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Ηλίας Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μιά φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε δύο «ντού»που έλαβε μέρος και ο ίδιος όπου όπως είπε «Χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».
Επίσης αποκάλυψε ότι πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα και οπλισμό είχαν και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος. «Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περιστρόφα, το ένα 45αρι».
Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή;
Μάρτυρας: Ηταν σκληρή σαν τους κομμάντο
Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο
Μάρτυρας: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Τάγματα εφόδου: Πως ήταν η δομή τους

Ο προστατευόμενος μάρτυρας αναφέρθηκε, εκτενώς στο πώς ήταν δομημένα τα Τάγματα Εφόδου και ποιός ήταν ο σκοπός τους.
Εισαγγελέας: Πείτε μας για τα Τάγματα Εφόδου, τί ήταν και τί έκαναν.
Μάρτυρας: Τα Τάγματα Εφόδου ήταν με 20 η 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της Χρυσής Αυγής και είχαμε στιλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες. Τα Τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη Χρυσή Αυγή. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το «ντού» και το κάναμε».

Γνώριζε ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Αναφερόμενος στον ρόλο γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε «ότι οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».
Μάλιστα ο μάρτυρας αποκάλυψε πως πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση «με την κονόμα».
«Τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της Χρυσής Αυγής όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα…»
Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα άρχισε με καθυστέρηση καθώς το σύστημα μέσω του οποίου ακούγεται στη δικαστική αίθουσα η φωνή του αλλοιωμένη, είχε προβλήματα τα οποία στη συνέχεια, ευτυχώς επιλύθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: