Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Υπόθεση Μαρέβας: «Άνθρακες» ο θησαυρός για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά η προαναγγελθείσα ως «αποκαλυπτική» εμπλοκή της συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι στην πολυθρύλητη υπόθεση των «Paradise papers»απεδείχθη αρκετά κατώτερη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από το Μαξίμου.

Όπως λένε από τη Νέας Δημοκρατία, οι «κρυμμένοι θησαυροί» στις off shore των Νήσων Κέιμαν που, κατά τα φαινόμενα, προσδοκούσαν απεδείχθησαν ότι ήταν τελικά «άνθρακες»...
Και, ως εκ τούτου, η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μια μέρα μετά το «διάγγελμα» που απηύθυνε, απεδείχθη άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.
«Ήταν προφανές από αυτά που είπε στους βουλευτές του κόμματός του ότι το… χαρτί »Μαρέβα σε off shore» που επιχειρήθηκε να παιχθεί δεν «βγήκε» στην κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία που αφορούσαν τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη που είδαν το φως ήταν παλαιά και ξαναπαιγμένα», όπως επιμένουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η ίδια η κυρία Γκραμπόφσκι, άλλωστε, έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις προς την εφημερίδα «Έθνος» που δημοσιεύει τα στοιχεία από τα λεγόμενα «Paradise papers», ενώ έντονα αντέδρασε από την πρώτη στιγμή και η αξιωματική αντιπολίτευση, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθεται να αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις, αλλά και ο πρόεδρος της, ο οποίος χαρακτήρισε «διπλή ανανδρία» την επίθεση κατά της συζύγου του.

«Να χτυπήσετε εμένα και όχι τη γυναίκα μου»

«Εμείς μιλάμε σήμερα για το μέλλον. Κάποιοι όμως επιλέγουν όχι απλώς να ανακυκλώνουν το παρελθόν αλλά πετούν λάσπη και συκοφαντούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο 4ο προσυνέδριο της ΝΔ που διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης.
«Τους λέω να με κοιτάξουν στα μάτια: Να χτυπήσετε εμένα και όχι τη γυναίκα μου», επεσήμανε με έμφαση. «Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε πει ότι “το ψέμα είναι ανανδρία”. Το να επιτίθεται όμως κάποιος στη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν έχει δώσει ποτέ δικαίωμα αυτό είναι διπλή ανανδρία», τόνισε.
Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργό, επανέλαβε μια αποστροφή που χρησιμοποίησε την περασμένη Παρασκευή όταν συγκρούστηκαν για τις αναφορές του κ. Τσίπρα σε σκάνδαλα.
«Είχα πει τότε στον κ. Τσίπρα ότι δεν είναι ντροπή να χάνει κάποιος εκλογές. Εκλογές έχουν χάσει εν ενεργεία πρωθυπουργοί πολύ πιο ικανοί από τον κ. Τσίπρα. Αυτό που είναι ντροπή είναι να προσπαθεί κάποιος να διασωθεί με λάσπη, με παραπληροφόρηση, με χυδαιότητες, χρησιμοποιώντας ένα παρακράτος το οποίο ο ίδιος οικοδομεί μόνο και μόνο για να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Ενθαρρύνουμε τα παγκόσμια διεθνή κινήματα αντίστασης»

Ο πρωθυπουργός, πάντως, είχε κι εκείνος επιμείνει νωρίτερα στις επιθέσεις του κατά του κ. Μητσοτάκη.
«Προχθές στη Βουλή, την προηγούμενη Παρασκευή, όταν για μια ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης, μη έχοντας να απαντήσει, μου απάντησε ότι οι δημοσκοπήσεις του λένε ότι θα κερδίσει, ίσως γιατί έχει και συμβούλους δημοσκόπους που του το επιβεβαιώνουν διαρκώς, του απάντησα ότι πουθενά στον κόσμο ούτε και στην Ελλάδα, δεν κέρδισε η Siemens τις εκλογές», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα θα ήθελα να τη συμπληρώσω αυτή τη φράση με το εξής: Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής. Ας το έχουν αυτό κάποιοι καλά στο μυαλό τους», συμπλήρωσε δείχνοντας έτσι ότι –ίσως και εξαιτίας των αδύναμων στοιχείων που διέθετε μετά τις διευκρινίσεις που είχαν δοθεί- δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την εμπλοκή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη στα «Paradise papers».
Αυτός ήταν προφανώς και ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε αυτή τη φορά κυρίως σε… εξαγγελίες για πρωτοβουλίες που θα λάβει για να πάταξη της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο. «Η δική μας κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά και ολοκληρωμένα αυτή η αρπαγή πλούτου», είπε, προσθέτοντας.
«Ενθαρρύνουμε τα κινήματα αντίστασης, παγκόσμια διεθνή κινήματα αντίστασης σ’ αυτό το αίσχος. Τις τολμηρές δημοσιογραφικές πρωτοβουλίες, που αποκαλύπτουν πτυχές του τεράστιου σκανδάλου».

«Υπουργοί έχουν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδος»

Στην πρωθυπουργική ομιλία απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη υποστηρίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας γίνεται και πρωθυπουργός της λάσπης και της συκοφαντίας». Και συμπλήρωσε:
Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να υποδυθεί και πάλι τον “Ρομπέν των φτωχών”.
– Όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλο με μεσάζοντα “μαϊμού” για την πώληση εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.
– Όταν μέτοχος στην “Αυγή” είναι off shore εταιρεία.
– Όταν κορυφαίος Υπουργός του ο κ. Νίκος Παππάς συνεργάζεται με ειδικούς στις off shore όπως ο κ. Αρτέμης Αρτεμίου».
Ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι «κορυφαίοι υπουργοί του εξακολουθούν να έχουν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδος με συμμετοχές στην Blackrock, την JP Morgan και άλλους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς»

«Καθ΄όλα νόμιμη δραστηριότητα»

Στο πνεύμα και των διευκρινίσεων που έδωσε στο Έθνος η κυρία Γκραμπόφσκι, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είχε λάβει νωρίτερα θέση στο ζήτημα εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό» και για την ύπαρξη «κέντρο διανομής στο Μαξίμου που δίνει ρεπορτάζ copy paste».
«Η κυρία Μητσοτάκη, ίδρυσε μια εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίου κεφαλαίου στο εξωτερικό καθ’ όλα νόμιμη και την έβαλε στο βιογραφικό της. Η κυρία Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της από το 2006 έως το 2014. Δεν υπάρχει καμία παρανομία. Ήταν καθ’ όλα νόμιμη» υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
«Είναι καλό πράγμα να ρίχνουμε σκόνη γύρω από όλα τα γεγονότα αλλά η εταιρεία διαχειριζόταν ένα επενδυτικό σχήμα και όλα ελέγχονταν από δυο κολοσσούς όπως η JP Morgan και Goldman Sachs. Δεν έχει ξεπλύνει ούτε ένα ευρώ», είπε ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία είχε ζημιά και η δραστηριότητα έκλεισε», συμπλήρωσε.
Και αφού μίλησε για επιμονή κάποιων και σε ειρωνικό ύφος κατέληξε: «Είναι ασυγχώρητο για κάποιους ότι η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη επέλεξε να παντρευτεί τον κύριο Μητσοτάκη και να κάνει μαζί του τρία παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: