Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Καταρρέουν οι «νέες σελίδες» που ονειρευότανε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετική εικόνα

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι πήγαν χτες στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το δε αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι οι ψηφοφόροι ήταν κυρίως πασοκογενείς. 

Με άλλα λόγια, ο κόσμος της κεντροαριστεράς αποφάσισε να αναλάβει δράση και να γυρίσει την πλάτη του στα κόλπα ΣΥΡΙΖΑϊκής έμπνευσης για την νέα κεντροαριστερά με σήμα τον Αλέξη.

Η «νέα κεντροαριστερά» είχε γι' αυτούς μία απαραίτητη προϋπόθεση:...
Την πλήρη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αν χτες πήγαιναν στις εκλογές 60.000 ή 100.000 άνθρωποι, το αίτημα της πέμπτης φάλαγγας θα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Τώρα δεν θα τολμήσουν να πουν άμεσα κάτι τέτοιο. Δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια για τις «νέες σελίδες» της κεντροαριστεράς.
Το αποτέλεσμα της χτεσινής διαδικασίας μπορεί να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Ο απογοητευμένος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον στέγη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί έναν αξιόπιστο πολιτικό φορέα για να υποδεχτεί εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν το θίασο που μας κυβερνά. Η ισχύς του νέου φορέα πιστοποιείται από τους 200.000 ψηφοφόρους. 
Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ΣΥΡΙΖΑ. Μεγαλύτερη ίσως αξία απ’ ότι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.
Ναι, αλλά στις εκλογές αυτές πήγαν και φιλελεύθεροι. Πράγματι! Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία ήταν… ΠΑΣΟΚ. Και να μην πήγαιναν δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα στην κάλπη. Έτσι, ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά το τοπίο. Κι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία έχει ανάγκη αυτόν τον πόλο. Η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, των δύο άκρων που είχαν για κοινό τους τόπο τον αντιμνημόνιο, έχει ήδη κοστίσει αρκετά στη χώρα. Η επιστροφή στην κανονικότητα περνάει μέσα από τη συνειδητοποίηση του ίδιου του λαού. Κι αυτό που έγινε χθες στη Δημοκρατική Συπαράταξη ήταν σημαντικό. Όπως σημαντική ήταν αντίστοιχα η διαδικασία εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για πράξεις εξυγίανσης του ίδιου του πολιτικού συστήματος.
Οι οπαδοί της σύμπλευσης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποχωρήσουν έτσι απλά από τα σχέδιά τους. 
Θα επιχειρήσουν να επανέλθουν πριν ο νέος φορέας αποκτήσει δυναμική, οπότε και δεν θα έχουν πλέον την παραμικρή ελπίδα να δουν την επένδυσή τους να αποδίδει. 
Δεν θα είναι όμως εύκολο να ανατρέψουν αυτό που ξεκίνησε χτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: