Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

O Τσίπρας “έδωσε” τη Σούδα και τα F-16 στον Τραμπ και εισέπραξε μόνο υποσχέσεις

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους αλλά και τη διευρυμένη σύσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς των δύο χωρών. 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη συμφωνία των δύο χωρών για την αναβάθμιση των F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα καθώς όπως είπε, είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Ντόναλντ Τραμπ όπως είπε, ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει για μια «υπεύθυνη ελάφρυνση χρέους».
Τσίπρας: Στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας και είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ,μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερό τους επίπεδο μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Ερωτηθείς για δήλωσή του προ των Αμερικανικών εκλογών, όταν είχε σημειώσει –αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ- πως ελπίζει «αυτό το κακό να μην μας συμβεί», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προσέγγισή τους στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό».
«Σας διαβεβαιώνω ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν στόχο να βρουν κοινό έδαφος για τους κοινούς στόχους.
Χαριτολογώντας, ο Τραμπ σχολίασε πως «αυτό έπρεπε να το είχα ακούσει προτού απαντήσω», συμπληρώνοντας πως πολλοί ηγέτες ξένων χωρών ήταν επιφυλακτικοί πριν αναλάβει εκείνος την προεδρία των ΗΠΑ.
«Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων», είπε ο πρωθυπουργός.
Τραμπ: Τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών, αλλά και του γεύματος εργασίας των αντιπροσωπειών ΗΠΑ – Ελλάδας στον Λευκό Οίκο.
Όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στη βάση της Σούδας, ενώ συνεχάρη την Ελλάδα καθώς όπως είπε, είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες ξοδεύουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.
Ακόμα, τόνισε ότι είναι πιθανή η πώληση στην Ελλάδα μαχητικών F-16, με το τίμημα της συμφωνίας να φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, είπε πως ενθάρρυνε τον Πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «ιδιαίτερο άνθρωπο», σημειώνοντας ότι κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. «Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος», είπε.
Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της συνεργασίας και της ελευθερίας.
«Ολοκληρώσαμε μια εξαιρετικά καρποφόρα και επικοδομητική συνάντηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου», συνέχισε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την κρίση. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου Τραμπ – Τσίπρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: