Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Fake news: Ο Σύριζα έπεσε στο λάκκο που έσκαψε

Να παραπονιέται ο πρωθυπουργός (του «η χρεοκοπία είναι παραμύθι με δράκο», και του «προγράμματος Θεσσαλονίκης»), στον Σταύρο Θεοδωράκη, πως η κυβέρνησή του είναι θύμα των fake news, είναι το άκρον άωτον του σουρεαλισμού!


Αφενός όλο το πρόγραμμα, οι υποσχέσεις οι διαβεβαιώσεις, οι διακηρύξεις, οι προεκλογικές ομιλίες, η κομματική αρθρογραφία ήταν ένα τεράστιο fake news που έχει ήδη καταγραφεί στην Ιστορία. Αφετέρου ο αρχηγός του Ποταμιού ήταν...
το κατ΄ εξοχήν θύμα των κατευθυνόμενων fake news από τα κομματικά έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κατηγορούσαν την Ανοιξη του '15 ότι πήγαινε Βρυξέλλες και έκανε επαφές,  για να  υπονομεύσει την περήφανη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη.
Στον αντιπολιτευτικό – ου μην και τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ – τα fake news δεν παραπληροφορούσαν απλώς. Συνδυαστικά,  δημιουργούσαν εκείνο το έκρυθμο τοπίο όπου «θεραπευόταν» η ρητορική του μίσους, και η διαβολή κατά του συγκεκριμένου αρχηγού (π.χ. κόμμα του Μπόμπολα) με αποτέλεσμα τη δραστική πολιτική του απομείωση και την κομματική του απίσχνανση.    
Να παραπονιέται επίσης ο Πρωθυπουργός του κόμματος με τα διατεταγμένα trolls, που συκοφαντούσαν με fake news και χαρακτήριζαν ως φασίστα, προδότη και πουτανάκι των δανειστών, όποιον δεν αποδεχόταν τις μανιχαϊστικές υπεραπλουστεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί χρέους, ελλείμματος, ΔΝΤ και μνημονίου, είναι διασκεδαστικό. Εδώ ζούσαμε, πολλοί τα υπέστησαν, και όχι μόνο οι επώνυμοι του πολιτικού, κοινωνικού και δημοσιογραφικού χώρου. Κάποιοι δεν είναι αρκετά λήσμονες και αρκετά… χριστιανοί  ώστε να τα διαγράψουν, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε τις αυταπάτες του – χωρίς ωστόσο, αυτή η παραδοχή να συνδέεται με την έμπρακτη μεταμέλεια. Μεταμέλεια  θα ήταν  μόνο με μια «συγνώμη», η οποία ακόμη δεν έχει ειπωθεί.  
Τα fake news υπήρχαν και θα υπάρχουν, η ασυνειδησία όλων των μορφών είναι το φυτώριό τους και το διαδίκτυο το θερμοκήπιό τους. Αλλά ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που τα ανήγαγε σε επιστήμη, τα εξειδίκευσε, και τα χρησιμοποίησε ως εργαλείο πολιτικής κυριαρχίας και επίθεσης  προς όποιον δεν υποτασσόταν στη δική του  θεώρηση.

Σωστή απόφαση η κατάργηση των αντισταθμιστικών για τα F - 16

Εκτενής παρένθεση: Η στήλη δεν διέπεται από μανιχαϊσμό, κρίνει τις πράξεις των προσώπων και όχι τα πρόσωπα, και εξ αυτού αποδίδουμε εύσημα στον πρωθυπουργό για την χθεσινή του εξαγγελία στη Βουλή, ότι θα καταργηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα F-16. Εύσημα  με επιφυλάξεις βέβαια, καθώς  άφησε ανοιχτό το παράθυρο για την ΕΑΒ, οπότε δεν μπορούμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε, αν θα εμφιλοχωρήσουν εξυπηρετήσεις συμφερόντων ή όχι. Η πορεία θα δείξει  Αποκτήστε το νέο ανδρικό άρωμα COLONIA PURA από την ACQUA DI PARMA!
Τα αντισταθμιστικά ήταν η βασική μήτρα της διαπλοκής, των διευθετήσεων, της μίζας, του άδικου (αλλά… όχι παράνομου, λόγω νομοθεσίας!) πλουτισμού, επιφανών ή μη προσώπων. Φυσικά με το αζημίωτο...  
Εύσημα επίσης δικαιούται και ο αφορεσμένος Γιώργος Παπανδρέου, καθώς ήδη υπάρχει σχετικός νόμος της κυβέρνησής του από το 2011, ο οποίος κατήργησε τα αντισταθμιστικά. Ο ΓΑΠ στην σύντομη κυβερνητική θητεία του πρόλαβε και παρέδωσε αιχμιακό νομοθετικό έργο, ασχέτως αν οι κινήσεις του  επί του πολιτικού προβλήματος της χώρας ήταν τόσο αξιοθρήνητες που λογικώς – ας μας επιτραπεί η έκφραση - τον έστειλαν πολιτικώς… σαν το σκυλί στ’ αμπέλι (Νόμος για την Παιδεία, θέσπιση Οικονομικού Εισαγγελέως, Αρση απορρήτου καταθέσεων, Διαύγεια, Ενιαία φορολογική κλίμακα σε όλα τα επίπεδα,  ηλεκτρονική συνταγογράφηση, Καλλικράτης, κλπ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι

Εν τέλει, φυσικά είχε δίκιο  Θεοδωράκης, ο οποίος στο... παράπονο του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνησή του είναι θύμα των ψευδών ειδήσεων, απάντησε ότι «το τέρας που εσείς εκθρέψατε έχει πλέον αυτονομηθεί»… 
Είναι σχεδόν νομοτέλεια. Όταν οι μαθητευόμενοι μάγοι, παιδιά χωρίς πείρα ζωής, με παραστάσεις κομματικών γραφείων και πέντε διαδηλώσεων «κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης», ανοίξουν το μπουκάλι και απελευθερώσουν το τζίνι, αυτό μεγενθύνεται, γίνεται τέρας και κατασπαράσσει και τους ίδιους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την διάψευση των ελπίδων που επέφερε, με την όχι πετυχημένη κυβερνητική θητεία – ως τώρα  τουλάχιστον – είναι  ευάλωτος πλέον και στα fake news. Τροφοδότησε σε πολιτικό επίπεδο, εκείνη την κοινωνική νοοτροπία, η οποία προτάσσει τον σκοπό που αγιάζει τα μέσα. Με την συσσωρευμένη απογοήτευση που έχει επικαθήσει επί του κοινωνικού ιστού, η νοοτροπία αυτή θα στραφεί εναντίον του. Θα κατηγορείται και για πράγματα για τα οποία δεν θα φταίει. Ας πρόσεχε...

Του Γιάννη Σιδέρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: