Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΘΥΕΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ – ΥΠΟΙΚ: «Αγνοούν την κοινωνία»- Μητσοτάκης: Διαγράφονται όσοι τα ζητήσουν

Στον «πάγο» βάζει το υπουργείο Οικονομικών την καταβολή των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. 
«H ικανοποίηση του αιτήματος πρώην βουλευτών για λήψη αναδρομικών δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία» δηλώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι το υπουργείου, σολιάζοντας ...
δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να εκδοθεί στο προσεχές μέλλον η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στο δημοσίευμα».
Η πλατεία Συντάγματος εξαπολύει βολές κατά των πρώην βουλευτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως πρώην βουλευτές ταγμένοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον εξακολουθούν να ζητούν αναδρομικά αγνοώντας τις μεγάλες και σημαντικές κοινωνικές ανάγκες».
Σημειώνεται ότι οι πρώτοι 100 βουλευτές δικαιώθηκαν δικαστικά στην προσφυγή τους, με τον Άρειο Πάγο να αποφασίζει την αναδρομική εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, από το 2009 και έπειτα. Οι πρώην βουλευτές που προσέφυγαν, ή οι οικογένειές τους, ξεπερνούν συνολικά τους 160.
Σφύμωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το ποσό που θα χρειαστεί για τα αναδρομικά ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ, αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν και οι 160 προσφυγές.

Μητσοτάκης: «Θα διαγραφούν»
Να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη καλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλους τους πρώην βουλευτές της ΝΔ που διεκδικούν αποζημιώσεις, αλλιώς «θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».
Η Νέα Δημοκρατία «ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ειδικότερα, από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του Κράτους από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την “ανάγκη” εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου” αποκαλύπτει ότι οι πρώτες προσφυγές των πρώην βουλευτών έχουν γίνει ήδη δεκτές.
Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει την σχετική Υπουργική απόφαση.

ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ: Να αποσυρθούν οι προσφυγές
Να αποσύρουν τις προσφυγές καλεί τους βουλευτές του και το ΠΑΣΟΚ. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρν
ητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά» αναφέρει εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση.
Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί όλους τους πρώην βουλευτές του Κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τις σχετικές αποζημιώσεις, να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους. Σε άλλη περίπτωση θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός Κόμματος».
Πόλεμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου στην ανακοίνωση της Πειραιώς, στην οποία υποστήριξε ότι «ο Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του».
«Όσο για την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.Να μην πάρουν τα αναδρομικά ζήτησε από τους πρώην βουλευτές ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter, «οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το ποσό που θα χρειαστεί για τα αναδρομικά ξεκινά από 15 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ,  αν εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: