Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ελεος πια με τους «γενίτσαρους» που παρουσιάζονται άμωμοι ευθυνών

Ο τρόπος που μιλούν, η κομπορρημοσύνη, η αλλοίωση της πραγματικότητας, η αήθης αντιστροφή των δικών τους παρελθοντικών ισχυρισμών, η καταφανής κοροϊδία του ποιμνίου, η αγκίστρωση στην καρέκλα επί εκπτώσει κάθε ιδεολογικής συνέπειας και πολιτικής ηθικής, είναι αυτά που ενοχλούν αρκετούς πολίτες, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς, και δεν αποτελούν διατεταγμένους στρατούς των σχηματισμών εξουσίας.
Δεν υπάρχει βουλευτής και στέλεχος των δύο κυβερνώντων κομμάτων που να μην βαρύνεται από το «προπατορικό αμάρτημα», της ιδεολογικής προδοσίας έναντι του μήλου της εξουσίας...
Ωστόσο αυτοί που έχουν εκπέσει πλήρως είναι οι γενίτσαροι εκ των συγκυβερνώντων. Αυτοί που εγκατέλειψαν τα κόμματά τους επειδή αντιτίθεντο στις συντεταγμένες των μνημονίων, κουνούσαν σαν ιεροεξεταστές το δάκτυλο στους «προσκυνημένους», εξέπεμψαν μίσος, διχασμό, και στην συνέχεια προσκύνησαν οι ίδιοι. Εξακολουθούν ωστόσο να κουνάν το δάκτυλο ενώ την ίδια στιγμή ψεύδονται σε βαθμό υπέρτερο των προηγούμενων, στραπατσάροντας κάθε έννοια πολιτικής ηθικής.
Τελευταίο δυσάρεστο παράδειγμα, η συμπαθής κα Ελενα Κουντουρά, η οποία - κατά την υποκειμενική μας γνώμη - έχει ως τώρα δείξει δείγματα πραότητας, σοβαρότητας και κάποιας επάρκειας, στην πολιτική της διαδρομή. Βγήκε στα συνήθη τηλεοπτικά παράθυρα, με τις βελουδένιες ερωτήσεις και δήλωσε ανερυθριάστως ότι «είναι επιτυχία που ο κόσμος δεν τρώει πια από τα σκουπίδια»!
Θα αντιπαρέλθουμε ως απλοποιητικά (και απενοχοποιητικά) τα σχόλια στα social media, ότι στα «σικ προάστια» που ζει η κα Κουντουρά οι άνθρωποι δεν ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια. Είναι υπουργός και υποχρεούται να έχει παραστάσεις και ενημέρωση από το σύνολο της επικράτειας, και όχι από τον ανέγγιχτο ιδιωτικό της μικρόκοσμο, στον οποίο ενδεχομένως να περισσεύει η ευμάρεια.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο κόσμος εξακολουθεί να ψάχνει για φαγητό στα σκουπίδια. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στο βαθμό που αυτό ποτέ δεν πήρε μαζικές διαστάσεις οφείλεται κυρίως στη δράση της εκκλησίας με τα εκατοντάδες χιλιάδες γεύματα ανά την επικράτεια, δευτερευόντως στους Δήμους, και επικουρικά σε κάποιες κοινωνικές συλλογικότητες
Όπως θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πριν το ψευδές επιχείρημα, και να απολογηθεί γι' αυτά: Για το γεγονός ότι το 2015 παρέλαβαν ανάπτυξη και τη μετέτρεψαν σε ύφεση, ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών – που κατά τον πρωθυπουργό αυξήθηκαν – σημείωσαν μείωση, σε όρους όγκου 1,8% και σε τρέχουσες τιμές κατά 5,1%, ότι  το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,2%, ότι η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε (σε σχέση με το 15 των capital controls ) κατά 1,2%. Για αυτά, (τα ενδεικτικά) θα έπρεπε να απολογείται ο κάθε κυβερνητικός στα φιλόξενα «παραθύρια», και να μην έχει χώρο για απίθανες πιρουέτες λεκτικής φαντασιοπληξίας, να παρουσιάζει ως επιτυχία (ακόμη και αληθινό να ήταν) ότι ο λαός δεν ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια.
Είναι προκλητικό, όταν τέτοιους ισχυρισμούς, για ανθρώπους που έψαχναν στα σκουπίδια τους προβάλει ο κ. Φλαμπουράρης, αλλά είναι διπλά προκλητικό όταν τους επικαλούνται πολιτικοί που μετείχαν στη διακυβέρνηση της χώρας. Συμμετείχαν από κοινού με αυτούς που τώρα εγκαλούν ότι έστειλαν τον κόσμο να τρώει τα σκουπίδια. Ανθρωποι σαν τον κ. Κουρουμπλή, ας πούμε, που στα έδρανα της Βουλής κουνούσε το δάκτυλο προς τη μεριά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τους εγκαλούσε, τι έκαναν επί 40 χρόνια και κατέστρεψαν τη χώρα. Που ήταν ο κ. Κουρουμπλής, σε ποιο κόμμα στεγασμένος με το αζημίωτο, όταν οι πασόκοι – κατά την καταγγελία του – κατέστρεφαν τη χώρα;
Ή, άνθρωποι σαν την κα Κουντουρά. Επί πέντε κοινοβουλευτικές περιόδους εξελέγη με τη Ν.Δ. Που ήταν η κα Κουντουρά όταν ο Κώστας Καραμανλής έλεγε στον Αλογοσκούφη, τότε που ο τελευταίος του πρότεινε να πάρουν μέτρα, «άστο γι' αργότερα»; Πόσο συμμετείχε δια της σιωπής της – ή διά της άγνοιάς της – όταν τροχοδρομείτο η κατάσταση που θα έστελνε τον κόσμο να ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια;
Ενδεικτικά τα δύο ανωτέρω πρόσωπα. Ίσως και εν μέρει άδικο για την μειλίχια κα Κουντουρά, καθώς ως τώρα δεν έχει προκαλέσει. Ωστόσο, επειδή περίσσεψε η παραχάραξη της πραγματικότητας, θα πρέπει να καταδεικνύεται η προσωπική συμμετοχή, άρα και ευθύνη, ενός εκάστου των πολιτικών εκπροσώπων, στη διαμόρφωση των απεχθών καταστάσεων που ζούμε. Δεν μπορούν να απεκδύονται  προσωπικών ευθυνών μέσα στις γενικόλογες διακηρύξεις και δικαιολογίες των κομμάτων τους.
Ειδικά όταν είχαν και οι ίδιοι συμμετοχή στην πορεία που μας έφτασε εδώ.

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: