Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Η κυβέρνηση δεν έπιασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τώρα «αγκομαχά»


Νέα πολιτικά δεδομένα δημιούργησε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη. 
Το ψυχολογικό όριο των 151 βουλευτών δεν πιάστηκε, οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν κι αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είχαν καταψηφίσει, τότε το επίμαχο άρθρο 3 δεν θα περνούσε και αυτομάτως θα τίθεντο θέμα δεδηλωμένης.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες του κόμματος, όχι μόνο όσους είτε καταψήφισαν είτε απείχαν από την ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο για την αλλαγή φύλου, αλλά και αυτούς που διαφώνησαν με την τροπολογία της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». 
Ήδη, τα όργανα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα άρχισαν...
αφού όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Ζαχαριάδης θα κληθούν για «εξηγήσεις». Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα, να σφίξει τα λουριά στους βουλευτές του, εν όψει μελλοντικών διαφοροποιήσεων.
Άλλωστε, η πλειοψηφία αριθμεί μόλις 153 βουλευτές, ενώ με δεδομένες τις διαφωνίες των ΑΝΕΛ, νομοσχέδια με ιδεολογικό πρόσημο μπορεί στο μέλλον να καταψηφιστούν, αν το αποφασίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ένα ακόμη πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου ακούει στο όνομα «Πάνος Καμμένος». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι ουσιαστικά μια «ωρολογιακή βόμβα», έτοιμη να σκάσει οποιαδήποτε στιγμή. Η «κάλυψη» του πρωθυπουργού προς στιγμήν μοιάζει δεδομένη, ωστόσο αν ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του συνεχίσουν τη σκληρή γραμμή δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ενδοκυβερνητικές εξελίξεις. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν «υπάρχει θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας και συνοχής» μολονότι το νομοσχέδιο συγκέντρωσε μόλις 148 ψήφους. Εξάλλου όπως λένε πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν έχει συγκροτηθεί στη βάση ιδεολογικής ενότητας «αλλά προκειμένου να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια και τη επιτροπεία με την κοινωνία όρθια».
Σε ότι αφορά την Νέα Δημοκρατία κατάφερε να μην βγει λαβωμένη από την ψηφοφορία, παρ’ όλο που εξ αρχής υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή έδωσε μια πιο… φιλελεύθερη νότα, σε σχέση με ορισμένες πιο «σκληρές» φωνές που ακούστηκαν το διήμερο ενώ η πρόταση που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αρκετά εμπεριστατωμένη.
Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ η διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου εκτιμάται ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (δεν θα είναι εξάλλου υποψήφιος για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς).

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Photo by Sooc

Δεν υπάρχουν σχόλια: