Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Σε… vertigo διάρκειας οι ΑΝΕΛ μετά την ντρίμπλα Μητσοτάκη

Ενδείξεις έντονης αναστάτωσης παρατηρούνται στους Ανεξάρτητους Ελληνες εδώ και μερικά 24ωρα. 

Η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει στη βουλή τόσο το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου όσο και για την «τουρκική ένωση Ξάνθης» έχουν αναστατώσει τον κυβερνητικό εταίρο που προσπαθεί να βρει τη γραμμή ισορροπίας του. 
Η παρουσία των βουλευτών του κόμματος του κ. Καμμένου στις...
αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μαρτυρούν την «αγωνιώδη» προσπάθεια ευθυγραμμισμού με την απόφαση του υπουργού Άμυνας να στηρίξει τα δύο νομοθετήματα που φέρουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι μακρυά από το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος.

Τόσο ο Κώστας Κατσίκης όσο και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις επιτροπές επιχείρησαν να «πείσουν» τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, για την ορθότητα των επιχειρημάτων τους. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι που να αφήνει πολλά περιθώρια μιας καλής επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά των ΑΝΕΛ.

Αντίθετα ο κ. Κοντονής προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση, σύμφωνα με την οποία οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα μπορεί να έχουν εφαρμογή ακόμη και από το 15ο έτος, αντί για τα 17 έτη που προβλέπονταν αρχικά στο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης βάζει ως μοναδική προϋπόθεση για να προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση, την σύμφωνη γνώμη επιστημονικής επιτροπής στην οποία θα ανατεθεί η εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Μια εξέλιξη που δυσκολεύει περισσότερο το «ΝΑΙ» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Την ίδια ώρα πάντως η επιχείρηση «προσαρμογής» του κόμματος του υπουργού Άμυνας στα νέα δεδομένα της «συνύπαρξής» του με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην κάνει καμία εντύπωση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.Μόνο τυχαία δεν ήταν η αποστροφή του Χρήστου Καραγιαννίδη κατά την διάρκεια παρέμβασης στην αρμόδια επιτροπή, υποστηρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι «εμείς και γάμο ομοφυλόφιλων θα επιχειρήσουμε και τεκνοθεσία...» φράση που δε θα πρέπει να βρήκε και πολύ ικανοποιημένους τους συναδέλφους του βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Στο ίδιο κλίμα νευρικότητας και τα «μπρος πίσω» του Δημήτρη Καμμένου για την τροπολογία που αφορά στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». 24 ώρες μετά την δημόσια δήλωσή στον realfm 97,8 ότι θα έλεγε «ναι» στη βελτιωμένη τροπολογία που θα κατατεθεί, αφού τον κάλυπταν οι αλλαγές, ο αντιπρόεδρος της Βουλής με γραπτή δήλωση ζήτησε επιπλέον διασφαλίσεις επειδή όπως λέει
δεν θέλει με την ψήφο του να δώσει ζωή «στο όνειρο του κ. Erdogan για τα σύνορα της καρδιάς του».
Κανείς ασφαλώς δεν μπορεί να μιλήσει για ουσιαστικό «ρήγμα» στις σχέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάτι άλλωστε που θα σήμαινε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Παρόλα αυτά όμως η αίσθηση ανισορροπίας και έλλειψη πολιτικής ηρεμίας στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, στοιχείο που θα πρέπει να εκτιμηθεί αναλόγως.

Αφετηρία όλης αυτής της περιόδου εκνευρισμού για τους Ανεξάρτητους Ελληνες ήταν η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που μαζί με την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην στηρίξουν ξανά νομοσχέδια, για τα οποία δεν υπήρχε το «ναι» των δύο κυβερνητικών εταίρων. 
Μια απόφαση που όπως αναγνώρισε ο κ.Μητσοτάκης στην συνεδρίαση των τομεαρχών είχε αποτέλεσμα. 
«Πρέπει να σας πω ότι η στάση μας στο Κοινοβούλιο, την περασμένη εβδομάδα, είχε ήδη ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν αυτό το θέατρο όπου ο ένας υποδυόταν το ρόλο του υπερπατριώτη και άλλος το ρόλο του προοδευτικού, ψηφίζοντας διαφορετικά σε μια σειρά από νομοσχέδια. Από εδώ και στο εξής θα πάνε, όπως είπε και ο κ. Καμμένος, «μαζί μέχρι το τέλος» τους, θα προσέθετα εγώ. Αλλά χωρίς τη δική μας συμπαράσταση» 
είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: