Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ομολογία Βερναρδάκη για τις fake δημοσκοπήσεις


Αποτέλεσμα εικόνας για fake δημοσκοπήσεις

Το παρασύστημα των στημένων δημοσκοπήσεων στα πέριξ του Μαξίμου έχει ονοματεπώνυμο. 

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης υποχρεώθηκε χθες να παραδεχθεί ότι βρίσκεται στενός συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου πίσω από την δημοσκόπηση της μαϊμού εταιρείας Common View και ότι η ίδια η εταιρεία είναι ανύπαρκτη. 
Παρ όλα αυτά όχι μόνο δεν κουνιέται φύλλο, αλλά νέες δημοσκοπήσεις «αγνώστου ταυτότητας» ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε φιλοκυβερνητικά μέσα για να στηρίξουν το αγωνιώδες αφήγημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την ψαλίδα με την Ν.Δ.
Υπό κανονικές συνθήκες ο Χρ. Βερναρδάκης δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα υπουργός. Θα έπρεπε είτε να έχει παραιτηθεί...
είτε ο Πρωθυπουργός να τον έχει στείλει σπίτι του μαζί με τον στενό συνεργάτη του Στέργιο Τσιαφούλη.
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει αποσπαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Επικρατείας, και από εκεί εμφανίζεται να ενορχηστρώνει το υλικό των παράνομων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύει η εταιρεία φάντασμα Common View. Προφανώς δεν το κάνει για να περνά την ώρα του. Θυμίζουμε ότι δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρείας δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η έγκυρη ιστοσελίδα news247 (σ.σ. παρουσίαζε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει περιορίσει τη διαφορά με τη ΝΔ στο 3%) πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Μια αντίστοιχη δημοσκόπηση που εμφανίζει πλέον τα δύο κόμματα να ισοβαθμούν στη δημοσκοπική κάλπη, δημοσιεύτηκε προχθές στην ιστοσελίδα periodista.gr και φέρει την υπογραφή της επίσης άγνωστης εταιρείας citizens momentum.
Οι αποκαλύψεις γύρω από την δραστηριότητα της Common View και της εμπλοκής Βερναρδάκη στην υπόθεση, δημιουργούν μείζον πολιτικό και νομικό θέμα για τον ίδιο και συνολικά για την κυβέρνηση. 
Εδώ μιλάμε για ευθεία εμπλοκή υπουργού και μάλιστα «ειδικού» στην επικοινωνία και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης,  σε «παραμάγαζα» που με τη δράση τους, έχουν σκοπό να διαμορφώσουν πολιτικό κλίμα.

Ο Χρ. Βερναρδάκης παραδέχθηκε χθες σε συνέντευξή του (Parapolitika FM)  τρία πράγματα :
– πρώτον ότι η συγκεκριμένη εταιρεία Common View  δεν έχει καμία νομική μορφή καθώς είναι «εργαστήριο κοινωνικών ερευνών» χωρίς εμπορική δραστηριότητα η οποία έχει φτιαχτεί από φοιτητές.
Αυτό σε συνδυασμό με την απάντηση του ΕΣΡ στην Ν.Δ, ότι η Common View δεν ήταν ποτέ καταχωρισμένη στο μητρώο των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αποδεικνύει ότι τόσο η εταιρεία όσο και η ιστοσελίδα που δημοσίευσε την δημοσκόπηση μέτρησης πρόθεσης ψήφου ενήργησαν  παράνομα καθώς παραβίασαν το νόμο περί δημοσκοπήσεων που θέτει ως προϋπόθεση για τη δημοσίευση πολιτικών δημοσκοπήσεων, την πιστοποίηση των εταιρειών μέσω της συμμετοχής τους στον ΣΕΔΕΑ και την εγγραφή τους στο μητρώο του ΕΣΡ.
Πέραν της παραβίασης του νόμου περί δημοσκοπήσεων, πιθανόν να ανακύπτουν πολύ σοβαρότερες νομικές κατηγορίες όπως είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων εφόσον μιλάμε για δημοσιευμένη δημοσκόπηση από μη πιστοποιημένο φορέα.
– Δεύτερον ότι πίσω από αυτή την εταιρεία βρίσκεται πράγματι ο στενός συνεργάτης του Στέργιος Τσιαφούλης, τον οποίο όπως παραδέχθηκε ο Βερναρδάκης, τον προέτρεψε ο ίδιος να βοηθήσει τους φοιτητές. Με λίγα λόγια ο Τσιαφούλης είναι ο συνδετικός κρίκος του υπουργού Επικρατείας με την Common View.
Η παράνομη εμπλοκή ενός δημόσιου υπαλλήλου αποσπασμένου στο γραφείο υπουργού με ανύπαρκτη εταιρεία που πραγματοποιεί παρανόμως δημοσκοπήσεις και τις δημοσιεύει σε φιλοκυβερνητικά μέσα, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που δεν μπορεί να συνεχίζει να περνά απαρατήρητη. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τσιαφούλης είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας.
– Τρίτον ο Βερναρδάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες τέτοιες «εταιρείες»-μαϊμού που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν υπό τις ευλογίες του Μαξίμου. 
Η αναφορά του υπουργού Επικρατείας ότι κάθε τέτοια δημοσκόπηση, «χαλάει το αφήγημα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά με 20 μονάδες», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Μαξίμου πρώτο σπεύδει κάθε φορά να υιοθετήσει και να προβάλει τα αποτελέσματα τέτοιων αμφίβολων μετρήσεων από μη πιστοποιημένες εταιρείες, σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα οδηγούν. 

Του Βασίλη Γεώργα

Δεν υπάρχουν σχόλια: