Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο κ. Κουρουμπλής διαπραγματεύεται τη θέση του με τον κ. Τσίπρα»


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας κουρουμπλης
Πυρά εναντίον του υπουργού ναυτιλίας εκτοξεύει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό κόλπο. 
Σε συνέντευξή του στο liberal.gr ο κ. Κυρανάκης εκτιμά ότι ο υπουργός ναυτιλίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον πρωθυπουργό για τον αν θα παραιτηθεί ή όχι από την κυβέρνηση και σημειώνει πως είναι λυπηρό που ο κ.Τσίπρας δεν έχει επισκεφθεί ακόμα την περιοχή που επλήγη από την πετρελαιοκηλίδα...

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ τονίζει ότι αν έχουμε εκλογές νωρίτερα από το 2019, θα είναι ένα πολύ καλό νέο για τη χώρα και καλεί τα ΜΜΕ να δώσουν βήμα στους νέους ανθρώπους για να μπορεί να επιλέξει ο κόσμος ποιος θέλει να τον εκπροσωπεί.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κ. Τρουπή
- Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμα του για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κλειδί της επιτυχίας αυτού του προγράμματος;
Το κλειδί είναι η αξιοπιστία αυτού που το υπόσχεται. Τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΘ βλέπαμε αρχηγούς αντιπολιτεύσεων να μας λένε «λεφτά υπάρχουν», να σκίζουν μνημόνια, να καταργούν τον ΕΝΦΙΑ.

Εμείς έχουμε επιλέξει να λέμε μόνο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για τα πρώτα τρία νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης. Αυτά θα είναι:
Πρώτο, το νομοσχέδιο για την οργάνωση του κράτους. Δεύτερο, το νομοσχέδιο που θα μειώνει δραστικά τη φορολογία και θα την κρατήσει σταθερή για τουλάχιστον 5 χρόνια. Τρίτο, το νομοσχέδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών.
Αυτά τα τρία νομοσχέδια είναι το κλειδί για να έρθουν και να πιάσουν τόπο οι επενδύσεις. Το να μπορέσουν να οδηγήσουν δηλαδή οι επενδύσεις σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο βασικός μας στόχος, να δημιουργήσουμε νέες δουλειές και να αυξήσουμε τα εισοδήματα για όλους τους Έλληνες.
- Πολλή συζήτηση έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης για τη φράση του κ. Μητσοτάκη περί κοινωνικής ανισότητας στην κοινωνία.
Μια κοινωνία που δεν υποστηρίζει τους αδύναμους δεν είναι κοινωνία. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για να λέμε ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες. Το θέμα είναι ποιος τελικά είναι πιο ικανός να τις αμβλύνει.
Μην περιμένετε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει στον ελληνικό λαό «ψηφίστε με για να μην υπάρχουν πια κοινωνικές ανισότητες». Τέτοιου είδους υποσχέσεις έδινε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και σήμερα εκείνος είναι που δημιουργεί τη γενιά των 360 ευρώ.
Εμείς έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που περνούν δύσκολα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες έτσι ώστε να βρει ξανά δουλειά με καλές αποδοχές ο άνεργος, να πειστεί ότι αξίζει να μείνει στη χώρα και να το παλέψει ο νέος, να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.
- Η εβδομάδα που μας πέρασε χαρακτηρίστηκε και από την κοινή απόφαση ΝΔ ΠΑΣΟΚ για μη στήριξη κυβερνητικών νομοσχεδίων εφόσον πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί ότι το νομοσχέδιο φέρει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο εταίρων. Τι σας έσπρωξε σε αυτή την απόφαση;
Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να συνεχίσει να πατά σε δύο βάρκες. Μέχρι στιγμής, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ βασίζονταν στην υπευθυνότητα άλλων πολιτικών δυνάμεων, νομίζοντας ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι. Η απόφαση μας είναι να μη δώσουμε ξανά άλλοθι στην κυβέρνηση.
Τελευταίο παράδειγμα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που σχετίζεται με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, την οποία οι ΑΝΕΛ αποφάσισαν να μην ψηφίσουν. Επιχειρούν ξανά να πατήσουν σε δυο βάρκες. Δεν θα τους αφήσουμε.
- Η ΝΔ ζητάει επίμονα την παραίτηση Κουρουμπλή μετά την μεγάλη καταστροφή στο Σαρωνικό. Γιατί θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην αντικατάσταση του;
Θεωρώ ότι ο κ. Κουρουμπλής θέλει να κρατήσει διακαώς την καρέκλα του και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται με τον κ. Τσίπρα. Δυστυχώς για τη χώρα, όσο αποτελεσματικά διαπραγματεύτηκε με την τρόικα, τόσο διαπραγματεύεται με τον Υπουργό του.  
Πάμε όμως στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι η τεράστια καταστροφή στη θάλασσα και τις ακτές της Αττικής θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαν κάνει έγκαιρα και σωστά τη δουλειά τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής έθεσε κάποια ερωτήματα. Ο κ. Κουρουμπλής δεν μας είπε γιατί οι αρχές καθυστέρησαν τέσσερις μέρες να ζητήσουν τη βοήθεια του EMSA, έτσι ώστε το πλοίο «AKTAIΑ» να κληθεί για την απορρύπανση. Το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου και ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι το αίτημα έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου, γιατί – όπως υποστήριξε – τότε φάνηκε ο μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας.
Αυτό που είναι ακόμη πιο λυπηρό όμως, είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ακόμα δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή. Για ακόμη μια φορά, ο κ. Τσίπρας είναι απών, όπως ήταν και στις φωτιές του Αυγούστου.
- Η κυβέρνηση θεωρείτε ότι θα κλείσει την τρίτη αξιολόγηση ή θα επιδιώξει μέσω αυτής να πυροδοτήσει εξελίξεις;
Έχουμε ήδη δεσμευτεί ως χώρα σε ένα τέταρτο πρόγραμμα που φτάνει μέχρι το 2023. Υπάρχει δέσμευση και ψήφος των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για μείωση του αφορολόγητου, για μείωση συντάξεων, για περικοπές σε μία σειρά από άλλες δαπάνες που αφορούν Έλληνες πολίτες και ελληνικές επιχειρήσεις. Όλα αυτά συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο.
Οδεύοντας πια προς τη λήξη του τρίτου προγράμματος, νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής από τις πρώτες δύο αξιολογήσεις για το πώς θα χειριστεί και την τρίτη. Δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο.
Περισσότερη σημασία για μας, από το τι θα κάνει η κυβέρνηση με την τρίτη αξιολόγηση, είναι να μιλήσουμε για το δικό μας όραμα, για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.
- Ακούμε συνεχώς τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλάει για το στοίχημα της ανανέωσης εντός της ΝΔ. Εσείς, ως νέος άνθρωπος, σε τι βαθμό θεωρείτε ότι η ανανέωση αυτή έχει προχωρήσει;
Σήμερα στην Ελλάδα με όποιον κι αν συζητήσεις για πολιτική θα ακούσεις μια λέξη. Ανανέωση. Ο κόσμος ζητά ανανέωση στο πολιτικό σύστημα και έχει δίκιο. Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον ένα σύγχρονο κόμμα με ανοιχτές πόρτες για όλους και κυρίως τους νέους ανθρώπους.
Γι’ αυτό και έχει τεράστια στρατηγική σημασία για εμάς το μητρώο πολιτικών στελεχών. Μια εντελώς καινούργια διαδικασία που επιτρέπει στον κάθε πολίτη, όχι μόνο σε «φίλους και κολλητούς» να ενεργοποιηθούν πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία και να μπουν με αξιοκρατικό τρόπο στα ψηφοδέλτιά της.
Όμως ευθύνη για την ανανέωση στις επόμενες εκλογές έχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν αρκεί να υπάρχουν απλά νέοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτια. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει και τα Μέσα Ενημέρωσης να δώσουν βήμα στους νέους για να μπορεί να επιλέξει ο κόσμος ποιος θέλει να τον εκπροσωπεί.
- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή βλέπετε εκλογές νωρίτερα;
Ο πρωθυπουργός έχει πει αρκετές φορές ότι θα παραμείνει κολλημένος στην καρέκλα του μέχρι το 2019. Αυτό σημαίνει ότι από 1/1/2019 θα αρχίσει να εφαρμόζει πολύ σκληρά μέτρα. Αυτά τα μέτρα, δηλαδή, που ο ίδιος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν πριν από λίγους μήνες στη Βουλή.
Εάν έχουμε εκλογές νωρίτερα θα είναι ένα πολύ καλό νέο για τη χώρα. Μέχρι να συμβεί αυτό, εμείς οφείλουμε καθημερινά να δίνουμε δείγματα γραφής και να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη περισσότερων πολιτών περιγράφοντάς τους όσα προγραμματίζουμε για την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: