Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Μητσοτάκης για Σκουριές: Να απαντήσει η κυβέρνηση εάν θέλει να συνεχιστεί η επένδυση

Συνάντηση με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου άκουσε τους προβληματισμούς τους σχετικά με το γεγονός ότι δεν προχωράει η επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «το βασικό μου μέλημα είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και λυπάμαι που έγινε αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Και για το γεγονός ότι αποφάσεις δικαστηρίων δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης».
Κατά την εκδήλωση πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι τεσσάρων σωματείων που εκπροσωπούν 1.100... άτομα, τα οποία στην πλειοψηφία τους κατάγονται από την περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του σωματείου υπογειτών επεσήμανε πως «έχουμε μια κυβέρνηση εχθρική με την επένδυση και ακούσαμε γενικό γραμματέα υπουργείου να λέει “τι θα το κάνουμε εδώ; Σκουριές;”»
«Ξέρω ότι θα βάλετε πλάτη, αυτή η επένδυση θα είναι ο προπομπός για την ανάπτυξη της Ελλάδας» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του σωματείου εργατών επιφανείας έκανε λόγο για ένα έργο και όχι μια επένδυση «γιατί είναι κάτι που δουλεύει, όχι που θα γίνει. Τα εργοτάξιά μας δουλεύουν».
Ο εκπρόσωπος του σωματείου Στοάς 59 διερωτήθηκε γιατί «ο αρμόδιος υπουργός θέλει να μας βγάλει στην ανεργία; Για ποιο λόγο δεν υπογράφουν την άδεια;».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του σωματείου επιστημόνων υποστήριξε πως «δεν μπορώ να καταλάβω αν η ελληνική πολιτεία θέλει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Θέλουμε να ξέρουμε, να δούμε τι θα κάνουμε με τις οικογένειές μας. Ο επενδυτής είναι σε κόπωση, αν δεν ήταν ξένος θα την είχε κλείσει.
Η ελληνική πολιτεία εμπιστεύεται τους επιστήμονες που βγάζει από τα Πανεπιστήμιά της; Εμείς έχουμε κάνει τις μελέτες, όχι ο ξένος επενδυτής. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο».
Απαντώντας στους εργαζόμενους, ο κ. Μητσοτάκη υποστήριξε πως «η μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα κινδυνεύει γιατί έχει γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης για να δείξει η κυβέρνηση αριστερά αντανακλαστικά στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ».
«Όσο ήταν στην αντιπολίτευση έχει μικρή σημασία, όσο είναι στην κυβέρνηση έχει σημασία, εξαρτώνται πάνω από 2.000 θέσεις απασχόλησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούμε σήμερα να προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Εμείς πιστεύουμε στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, δουλειά του κράτους είναι να αδειοδοτεί την επιχείρηση αν πληροί προϋποθέσεις και να ελέγχει τις επιχειρήσεις.
Εξόρυξη χρυσού υπάρχει σε χώρες που σέβονται το περιβάλλον. Δεύτερη προτεραιότητα, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου. Δεν γίνεται να μην σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις. Από πλευράς ΝΔ θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό, ελπίζω να μη γίνει μεγάλη ζημιά» είπε.
«Είναι τουλάχιστον ειρωνικό ο πρωθυπουργός να επαγγέλλεται την προσέλκυση επενδύσεων και στην πράξη η κυβέρνησή του να κάνει ακριβώς τα αντίθετα.
Μην ακούτε τι λένε οι κυβερνώντες, να βλέπετε τι κάνουν. Μια κυβέρνηση που έχει αντεργατικά χαρακτηριστικά και δεν θα τιμωρήσει την εθνική οικονομία, αλλά εσάς. Είμαστε διπλά σε κάθε επένδυση, εφόσον ο επενδυτής είναι σύννομος.
Ελπίζω και εύχομαι το αρμόδιο υπουργείο να συνετιστεί και να υπογράψει αδειοδοτήσεις ή αν δεν το κάνει να το εξηγήσει και να εξηγήσει και το λόγο που προσφεύγει στη διαιτησία» συνέχισε και κατέληξε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση:
«Καλώ την κυβέρνηση να σας κοιτάξει στα μάτια και να σας πει γιατί δεν θέλει να προχωρήσει αυτή η επένδυση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: