Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ο πολιτικός πολιτισμός των Γερμανών, και η σύγκριση με τους… εν Ελλάδι ιθαγενείς

Την είδατε την εικόνα;

Περίπου δυο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls των φετινών γερμανικών εκλογών, το πολιτικό σύστημα της χώρας που… βαρεθήκαμε να απεχθανόμαστε, παρέδιδε μαθήματα πολιτισμού και σεβασμού στη Δημοκρατία.


Ό, τι δηλαδή δεν συμβαίνει στην...
Ελλάδα, με το σημερινό πολιτικό σύστημα, μειωμένης αντίληψης και ικανοτήτων, και αυταπόδεικτα κατώτερο των περιστάσεων.

Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και οι υπόλοιποι ηγέτες των κομμάτων, εμφανίστηκαν διαδοχικά μπροστά στα στελέχη και τους οπαδούς τους, παρουσίασαν ένα ρεαλιστικό αφήγημα ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος, άρχισαν να κάνουν τα πρώτα σχέδια επί χάρτου για την επόμενη μέρα, και στη συνέχεια, όλοι οι υποψήφιοι για την Καγκελαρία εμφανίστηκαν στη γερμανική τηλεόραση, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον.
Σε απευθείας μετάδοση. Με ανοικτές τις γραμμές. Χωρίς… φίλτρο παραμόρφωσης της εικόνας, της ρητορικής και των ιδεών τους. Αυτή όμως είναι η Γερμανία. Ένα σοβαρό κράτος. Με σοβαρούς πολιτικούς. Σοβαρούς δημοσιογράφους. Και, κυρίως, σοβαρούς πολίτες-ψηφοφόρους.

Σκεφτείτε τώρα, την αντίστοιχη εικόνα στην Ελλάδα. 

Με τον εκάστοτε ηττημένο να… κρύβεται μέχρι αργά το βράδυ των εκλογών, όταν οι περισσότεροι έχουν πάει για ύπνο, και μοναδικό στόχο το πώς θα διατηρήσει την εσωκομματική εξουσία του. Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια άλλωστε, ζήσαμε περιστατικά πολιτικών που… σφύριζαν αδιάφορα μπροστά στην καταστροφική για το κόμμα τους ήττα, και αντί να αποχωρήσουν μόνοι τους, αναγνωρίζοντας τον μοιραίο ρόλο τους, διεκδικούσαν και πάλι… να μας σώσουν.

Κάποιες μικρές, ενδεχομένως, λεπτομέρειες, που εξηγούν την εθνική κακοδαιμονία της χώρας μας. Και την καταδίκη τους στην απολυτη δυστυχία των Μνημονίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: