Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

«Στάζι» δηλητήριο


Αποτέλεσμα εικόνας για κοτζιας κκε
«Είναι αλήθεια κ.Βερέμη ότι δηλώσατε τα ανωτέρω στην εν λόγω εφημερίδα ή αυτή η αναφορά στο όνομα σας είναι ανακριβής και αναληθής;»
Αυτήν την, ανακριτικού τύπου, ερώτηση δεν την κάνει κάποιος Γκα-γκε-πίτης. Ούτε ο «Ελαφροπόδαρος» της Στάζι.
Την κάνει δικηγόρος υπουργού της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ελλάδος, εν έτει 2017. 

Ίσως ο αναγνώστης να μην πιστεύει στα μάτια του όταν διαβάζει αυτήν την παράγραφο. Κι όμως είναι αληθινή...


Υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας απαιτεί—μέσω δικηγόρου-- από έναν καθηγητή πανεπιστημίου να δώσει εξηγήσεις για την γνώμη που εξέφερε. 
Κάποιοι θα το έλεγαν και απόπειρα ποινικοποίηση της άλλης άποψης, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Και φυσικά,  ο υπουργός δεν έχει το σθένος να απευθυνθεί στους Financial Times, όπου έγινε η σχετική δήλωση. Οι Βρετανοί δεν αστειεύονται σε τέτοια θέματα. Θα τον στείλουν «αδιάβαστο».
Είναι προφανές, πως αυτή η επιστολή αποτελεί τον προπομπό μηνύσεως και αγωγής κατά του σεβαστού καθηγητή, προς εκφοβισμό όλων όσοι σκοπεύουν να κάνουν κριτική στον εν λόγω υπουργό. Βέβαια, ας μας εξηγήσει ο  δικηγόρος του, από πού αντλεί το δικαίωμα, αυτός να ανακρίνει έλληνα πολίτη. Επειδή ο εντολέας του είναι υπουργός; Φαίνεται πως δεν γνωρίζουν το «sic transit gloria mundi».
Ως γνωστόν ο κ.Ν.Κοτζιάς διετέλεσε διακεκριμένο στέλεχος του ΚΚΕ στην εποχή που μεσουρανούσε η μεγάλη Σοβιετία, και κατά την δική του ομολογία, έγραφε τότε, καθ΄υπαγόρευση, φιλοσοβιετικά άρθρα. Ουδέν μεμπτόν, μέχρις εδώ. Όλοι κάπως πρέπει να βγάζουν το ψωμί τους.
Όμως, και ενώ περιπλανήθηκε σε διάφορους πολιτικούς χώρους μετά το 1989, την νοοτροπία που επικρατούσε στο ΚΚΕ, συνέχισε να την κουβαλά. Ενώ είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν ανέχεται κριτική. Είτε διαθέτει κάποιο θεϊκό σύνδρομο, είτε παραμένει βαθύτατα σταλινικός. Το ένα χειρότερο από το άλλο.
Και έρχεται σήμερα, και μέσω του δικηγόρου του, ουσιαστικά ζητεί από τον κ.Θάνο Βερέμη, δήλωση διαψεύσεως των όσων είπε. Το ύφος της επιστολής είναι και απειλητικό και ανακριτικό.
Ένα ύφος που δεν συνάδει με υπουργό δημοκρατικής κυβέρνησης, και το κυριότερο, θυμίζει άλλες εποχές που πέρασαν για την Ευρώπη ανεπιστρεπτί, ελπίζω. Είναι ευνόητο, πως από την στιγμή που ο κ.Κοτζιάς είναι υπότροπος σε παρόμοια συμπεριφορά, οι ευθύνες πλέον βαρύνουν  τον πρωθυπουργό.
Φυσικά, δεν έχω καμία αυταπάτη για το τι θα γίνει.
Είναι γνωστό, πως όλες οι εξουσίες είναι αλλεργικές στην κριτική. Η παρούσα όμως κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενη. Είναι λογικό. Οι άνθρωποι είναι κομμουνιστές.

ΥΓ. Τον κ.Θάνο Βερέμη είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά τον Ιούλιο του 2013, στα γραφεία του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Β.Σοφίας. Πρόκειται για έναν ευγενικό, πράο και πολιτισμένο άνθρωπο. Μου έκανε την τιμή να συζητήσουμε επί τρίωρο το υπό έκδοση βιβλίου μου, που το προλόγησε κιόλας.
Κανένας μας δεν μπορεί να υποδείξει σε έναν άνθρωπο τέτοιου επιπέδου, πώς θα υπερασπισθεί τον εαυτό του, και κυρίως πώς θα υπερασπισθεί την Δημοκρατία μας. Αυτός ξέρει. 

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: