Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Νέα Δημοκρατία: Προς την τελική ευθεία

Ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει. 
Αναλύοντας λογικά την κατάσταση, νομίζω πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν ταυτόχρονα ή πριν από τις ευρωεκλογές. Γιατί αν προηγηθούν οι ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην δίνη της αναμενόμενης εκλογικής ήττας σε αυτές, που θα προκαλέσει συμπτώματα κατάρρευσης στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές...


Βέβαια, υπάρχει και ένα σοβαρό ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν στο εγγύτατο μέλλον. Οι αβεβαιότητες τρομάζουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως των παραπάνω εκτιμήσεων, οφείλει να διατηρήσει το σαφές δημοσκοπικό της προβάδισμα και με την ανάπτυξη και την συγκεκριμενοποίηση του προγράμματος της, να το διευρύνει.
Καλόν είναι να εισέλθει στην τελική ευθεία με αδιαμφισβήτητο τον αέρα της νίκης, ώστε να κερδίσει την συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων. Αυτονόητα όλα αυτά, αλλά πώς επιτυγχάνονται;
1. Με την ριζική ανανέωση του στελεχικού δυναμικού που συνθέτει την δημόσια εικόνα της. 
Δεν είναι δυνατόν κουρασμένα και φθαρμένα στελέχη της να αντιπροσωπεύουν το καινούργιο που επαγγέλεται ο πρόεδρος της. Νέο αίμα, φρέσκιες και χαμογελαστές φατσούλες, λόγος γεμάτος ζωντάνια. Γιατί με παλιό δέρμα δεν φτιάχνεις καινούργια παπούτσια.
Βέβαια, η ηλικία δεν είναι το καθοριστικό, γιατί υπάρχουν και οι νέοι-γέροι. Νέα παιδιά που αναπαράγουν άκριτα τα κλισέ πολλών ετών. Που σκέφτονται και μιλούν σαν γέροι.  Συνεπώς, θα πρέπει να συντρέξουν και οι δύο παράγοντες. Ξεκάθαρες μεταρρυθμιστικές θέσεις, από καινούργια πρόσωπα.
2. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίσει με επιτυχία το «διπλό μαρκάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά και των ΑΝΕΛ από τα δεξιά. 
Είναι μια τακτική που την βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται για να εγκλωβίσει την Νέα Δημοκρατία σε καταστάσεις lose-lose. Θέλει προσοχή, γιατί θα πρέπει να ισορροπήσει πάνω στο σκοινί, χωρίς δίχτυ προστασίας από κάτω. Μια λάθος απάντηση μπορεί να αμαυρώσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ που προσπαθεί να δημιουργήσει η ηγεσία του κόμματος.
3. Οσο περνά ο καιρός και πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών, οφείλει η Νέα Δημοκρατία να εξαγγείλλει το πρόγραμμα της, συγκεκριμένο και κοστολογημένο. 
Μέχρι στιγμής, δεν έχει εμπλακεί στο παιχνίδι της υποσχεσιολογίας. Και καλά κάνει.
Ο,τι θα υποσχεθεί ανεύθυνα σήμερα, θα το βρει μπροστά της αύριο. Αλλωστε ο κόσμος είναι υποψιασμένος πλέον.
4. Κάθε κόμμα που βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας είναι λογικό να προσελκύει πολύ κόσμο που προσέρχεται είτε από το αίσθημα της προσφοράς είτε από ευτελή κίνητρα.
Καλόν είναι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να καθιερώσει ένα face control, ώστε να αποφύγει συνεργασίες που τελικά θα την βλάψουν. Στην πολιτική μετρούν πιο πολύ τα «όχι» από τα «ναι».
Δηλαδή, μεγαλύτερη σημασία έχει για ένα κόμμα σε ποιους κλείνει την πόρτα, παρά σε ποιους την ανοίγει. Συμβολίζει την ευθυκρισία, το ήθος της ηγεσίας της και την αποφασιστικότητα της.
5. Είναι σαφές νομίζω, πως ένα μεγάλο κόμμα προχωρεί με την σύνθεση των εσωκομματικών απόψεων. Ομως τον τελικό τόνο, την γενική εικόνα, την δίνει πάντα ο αρχηγός. Θα πρέπει να αφεθεί απερίσπαστος να προσπαθήσει να υλοποιήσει τα «πιστεύω» του και το όραμα του. Και εκ του αποτελέσματος θα κριθεί.

Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά και άλλα τόσα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι βουλευτές του κόμματος και όχι καμιά δεκαριά, όπως συμβαίνει τώρα.
Και κυρίως οφείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρίξει στην μάχη την νέα γενιά των στελεχών της παράταξης.


Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: