Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Το κουδούνι που καταργεί τον ΕΝΦΙΑ και στέλνει τον Κοντονή στο Ταλίν

Σχετική εικόναΤου Αντώνη Πανούτσου
Η ιστορία με το κουμπί που εξαφανίζει τους μανδαρίνους στο «Μια ζωή την έχουμε» έχει την προέλευση της σε ένα βιβλίο. Στο «Ο μανδαρίνος» του Jose Maria Eca de Queiros που γράφτηκε το 1880. 
Ο Τεοντόρο ένας καταπιεσμένος υπαλληλάκος του υπουργείου των Εσωτερικών στο Βασίλειο της Πορτογαλίας διαβάζει σε ένα βιβλίο 
«Στα βάθη της Κίνας υπάρχει ένας μανδαρίνος πιο πλούσιος από τους βασιλιάδες όλους... Εσύ δεν ξέρεις γι' αυτόν τίποτα... Για να κληρονομήσεις τα αμέτρητα πλούτη του, αρκεί να χτυπήσεις ένα κουδούνι βαλμένο δίπλα σου, σε ένα βιβλίο επάνω. Θα βγάλει μόνο ένα στεναγμό εδώ, στα σύνορα με τη Μογγολία και θα έχει μετατραπεί σε πτώμα, κι εσύ θα βρεις στα πόδια σου χρυσάφι πιο πολύ από όσο δύναται να ονειρευτεί φιλόδοξα ένας άπληστος. Εσύ που με διαβάζεις και είσαι άνθρωπος θνητός, εσύ θα το χτυπήσεις αυτό το κουδούνι;». Τότε εμφανίζεται ο διάβολος για...
να επιχειρηματολογήσει και ο Τεοντόρο πατάει το κουδούνι.
Στην περίπτωση που αύριο το πρωί ο διάβολος εμφανιζόταν δίπλα από το κρεβάτι κάθε ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγε «Δεν θα ξαναπληρώσετε ΕΝΦΙΑ αλλά για να γίνει ο Κοντονής θα πρέπει να πάει στο συνέδριο για τα εγκλήματα του Σταλινισμού στην Εσθονία;» πόσοι θα το πατούσαν το κουδούνι; Και αν το πατούσαν, πόσοι θα πίστευαν ότι ο Κοντονής θα έλεγε όχι; Με κάθε σεβασμό στις επιλογές των συμπολιτών μου, νομίζω ότι όχι μόνο σήμερα ο Κοντονής θα ταξίδευε για το Ταλίν αλλά ο Τσίπρας θα τον είχε συνοδεύσει στο αεροπλάνο παρέα με την ακούνητη στα πιστεύω της Μαρία Γιαννακάκη, να απαγγέλλει στους Εσθονούς εκείνα τα ωραία tweets που ανέβαζε όταν ήταν ΔΗΜΑΡ για τα εγκλήματα του σταλινισμού.
Έχω την εντύπωση ότι η αντιπαράθεση για τον σταλινισμό προέκυψε και δεν σχεδιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν του κακοφάνηκε αφού έτσι μπόρεσε να πουλήσει αριστεροσύνη σε ένα κομμάτι των οπαδών του σε μια εποχή που δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο. Πιστεύω όμως ότι το θέμα του σταλινισμού αφορά μόνο το κλασικό 4% που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της περιπλάνησης στην έρημο της αριστεράς. Για την ακρίβεια ένα μικρό ποσοστό του 4%. Τους ερημίτες που  μπορούν να ζουν αποκλειστικά με τυροκαυτερή, τραγουδώντας αντάρτικα του Τζαβέλα και κάνοντας επαναλήψεις στα ΑΝΤΙ που διέσωσαν από τα χέρια των εγγονιών τους στο πατάρι. Ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ δεν χαλιέται από το θέμα αλλά ούτε και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Οι υπόλοιποι είναι εκείνοι που δεν ανοίγουν το κομπιούτερ τους για να διαβάσουν ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Νάρβα αλλά για να μπουν στο gsis.gr και να δουν τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγάλει την Ελένη Αυλωνίτου για να λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Ότι η οικονομία πάει καλά, έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς και το έχει γράψει η «Χάνζενπλαστ». 
Καμία όμως γερμανική Handelsblatt δεν πρόκειται να παρηγορήσει αυτόν που έβαλε το χέρι στην τσέπη και την βρήκε άδεια ενώ καθυστέρησε την εφορία και περιμένει τον ΕΝΦΙΑ. 
Η ιστορία της τσέπης και η ιστορία της Εσθονίας ανά τους αιώνες παύουν να ενδιαφέρουν. Ενδιαφέρει το περιεχόμενο της τσέπης η οποία αν είναι άδεια, όχι η Αυλωνίτου και η γερμανική Χάνζενπλαστ αλλά η έγκριτη ιταλική Τσιρότο να την πουν γεμάτη, το χέρι πάει στο κουδούνι που εξαφανίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: