Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Σχέδιο εγκλωβισμού των δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχετική εικόνα

Είναι γνωστό ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο απέτυχε παταγωδώς, όπως άλλωστε ανέμεναν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δυστυχώς, γι αυτούς, δεν μπορούν να πανηγυρίσουν την επιτυχία τους, με τους ανάλγητους βελανιδοφάγους πάνω από το κεφάλι τους. 
Μπορούν όμως να αδράξουν την μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται, προκειμένου να μαντρώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους για τις επόμενες εκλογές.
Αν υπολογίσει κανείς ότι καμία εκλογική αναμέτρηση δεν κρίθηκε ποτέ...
στην Ελλάδα, χωρίς τους  υπαλλήλους του κράτους, μπορεί με ακρίβεια, να προσδιορίσει που οδηγούμαστε. Μετράς τα νούμερα- πάσης φύσεως και μεγέθους…-, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποσοστών των κομμάτων και καταλαβαίνεις τι γίνεται. Εν ολίγοις, χωρίς την συμμαχία του ανεξάρτητου κράτους των δημοσίων υπαλλήλων, ελπίδες για επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν.
Ιδού λοιπόν τί ετοιμάζει η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, για να «αντιμετωπίσει» την απροθυμία τους να αξιολογηθούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες, στη Βουλή, τροπολογία για αυξήσεις στο Δημόσιο, ως επιβράβευση για όσους θέλουν να αξιολογηθούν. Τα ποσά θα κυμαίνονται από  50 έως 450 ευρώ, ως κίνητρο για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην αξιολόγηση, μετά το πρόσφατο φιάσκο της αποχής που ξεπέρασε το  90%!. Η αύξηση θα αφορά υπαλλήλους που θα πετύχουν υψηλή βαθμολογία αλλά ακόμη κι εκείνοι που δεν θα προαχθούν, θα ανέβουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο, οπότε θα αυξηθούν οι αποδοχές τους.
Αναμένουμε την κατάθεση της τροπολογίας. Μέχρι τότε όμως, δικαιούμεθα τις προβλέψεις. Γιατί, αν δεν συμβεί το ένα, τότε οπωσδήποτε θα συμβεί το άλλο. Με πιο απλά λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να διεξαχθεί η αξιολόγηση στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, και να την εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι τεχνικά, πρακτικά και πολιτικά αδύνατον! Είναι σαν να ζητάει κανείς από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία. Σαν να περιμένει τον βοσκό να παραιτηθεί από τα δικαιώματα στο κοπάδι του…
Και όπως κάθε «αρματολός» που σέβεται τον εαυτό του, αρπάζει την ευκαιρία να προσφέρει «προστασία» στο βιλαέτι του. Αντί λοιπόν τιμωρίας, η κ. Γεροβασίλη προβλέπει ευεργετικό μπόνους για όσους θύμωσαν και δεν θέλουν να αξιολογηθούν. Προετοιμάζοντας έτσι ένα πανούργο σχέδιο «ωρίμανσης» της μισθοδοσίας που θα αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι αναγκαστικά, θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γιατί δεν βλέπω κανέναν τρόπο διαφυγής, λαμβάνοντας υπόψη πως το ζήτημα θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα κριτήρια της επόμενης αξιολόγησης.
Το ερώτημα είναι αν ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που να συνδυάζει επιπλέον παροχές στα μισθολόγια του Δημοσίου, με την συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία. Μέχρι τώρα, δεν φαίνεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει, δεδομένων των αυστηρών περιορισμών στις αποδοχές όλων των κλιμακίων. Από την άλλη, κανείς δεν έπαθε τίποτα από τις απατηλές υποσχέσεις. Ίσα ίσα που η προσμονή μιας μελλοντικής  «ανταμοιβής» δημιουργεί ελπιδοφόρες φαντασιώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγάλη επίθεση λίγο πριν τις εκλογές. Τότε, που μνημόνια και δεσμεύσεις θα πάνε περίπατο για έναν τουλάχιστον, προεκλογικό μήνα, για τον  υπέρ πάντων αγώνα.
Μεταξύ μας, τώρα, μόνο μία αυστηρή παρέμβαση των Θεσμών θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Η εμπειρία όμως του παρελθόντος δείχνει ότι υπάρχει πάντα ένα ελαστικό περιθώριο, μιας και το Σύνταγμα δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στην μονιμότητα.
Ένα είναι το σίγουρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει, απλώνοντας πίσω του νάρκες και εστίες βραδυφλεγών ναπάλμ. Κατάλληλες για την επιβίωση των «ανταρτών» του και μετά την ήττα. Υποθέτω ότι το πιο δραματικό  πεδίο βολής θα είναι, όπως συνηθίζεται άλλωστε, το Δημόσιο…

Toυ Ανδρέα Ζαμπούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: