Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Καταστροφές από το πέρασμα της «Μέδουσας» σε ολόκληρη την Ελλάδα – Χτυπά στην Αττική τις επόμενες ώρες

Εικόνες που θυμίζουν φθινόπωρο ή ακόμη και χειμώνα παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της χώρας από το κύμα κακοκαιρίας που είναι σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου.

Το κύμα κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία «Μέδουσα» σαρώνει ολόκληρη την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω του πλημμυρισμένους δρόμους, αλλά και πολλές καταστροφές.
Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση η οποία έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής...

Η κακοκαιρία προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε γήπεδο στην περιοχή της Τριανδρίας, με το νερό εν συνεχεία να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.
Σε ορισμένες περιοχές, στις Σέρρες, όπως το Χριστός αλλά και στην Αναγέννηση, τα προβλήματα είναι πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.
Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν χθες και στην Πτολεμαΐδα. Με το φως της ημέρας αποκαλύφθηκαν τα σημάδια καταστροφής που άφησε πίσω της η χθεσινή έντονη βροχόπτωση.
Υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων.
Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το απόγευμα της Κυριακής και την πόλη της Λάρισας.
Μπουρίνι έπληξε λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής και το Αγρίνιο.
Για περίπου 30 λεπτά υπήρξε έντονη βροχόπτωση, η οποία σε ορισμένες περιοχές συνοδεύτηκε από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.
Την Αττική αναμένεται να «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία που πλήττει από το βράδυ του Σαββάτου τα βόρεια της χώρας.
Μπορεί η Αττική να μη βιώσει τη μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων συγκριτικά με άλλες περιοχές που σας προανέφερα, όμως, θα βρεθεί και αυτή στο «στόχαστρο» της ακραίας για τα δεδομένα της εποχής κακοκαιρίας.
Προς τα μεσάνυχτα της Κυριακής ή και λίγο μετά (ενδεικτικά), θα ξεκινήσουν σίγα σιγά να εκδηλώνονται οι πρώτες τοπικές βροχές σε περιοχές της Αττικής. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και οι πρώτες μεμονωμένες καταιγίδες.
Μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα τείνουν να πάρουν μια πιο γενικευμένη μορφή στο νομό, επομένως μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες τις Δευτέρας θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε πολλές περιοχές μπόρες, βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Κατά τόπους οι καταιγίδες αυτές θα έχουν και ιδιαίτερη ένταση, γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί κατά τη διάρκεια που εκδηλώνονται. Πιθανότατα, κατά διαστήματα, να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι (μπουρίνια).
Θα ξαναβρέξει και την Τρίτη στην Αττική
Μπορεί προς το απόγευμα της Δευτέρας ο καιρός να βελτιωθεί στην Αττική λόγω του ότι θα σταματήσουν οι βροχές και οι καταιγίδες, αλλά από το πρωί της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα εκδηλωθούν πάλι τοπικές βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως, χωρίς ωστόσο να προβληματίσουν.
Γενικευμένη βελτίωση από την Τρίτη το απόγευμα
Από την Τρίτη το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί σχεδόν παντού και η αναπάντεχη αυτή κακοκαιρία στην καρδιά του καλοκαιριού θα αποτελεί παρελθόν. Μόνο σε κάποιες περιοχές της βόρειας Κρήτης θα συνεχιστούν οι τοπικές βροχές οι οποίες όμως την Τετάρτη σταδιακά θα σταματήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: