Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πού το πάει ο Τσίπρας; Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ας ετοιμάζονται για έναν ακόμα μεγάλο εξευτελισμό.


Σχετική εικόνα
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την έξοδο στις αγορές, και με ορόσημο την συνέντευξη του στον Άλφα, προσπαθεί να πλασάρει ένα άλλο προφίλ. Όχι απλά αυτό της μνημονιακής συμμόρφωσης αλλά -και σε αυτό το στοιχείο πρέπει να δώσουμε προσοχή- πλέον μιλάει για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, πολιτικού πολιτισμού, ανάγκη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων κτλ...

Δεν ήταν τυχαίο ούτε το "επεισόδιο" με τον Κώστα Μπακογιάννη, κατά το οποίο θέλησε να εμφανίσει τον εαυτό του ως κάποιον που επιδοκιμάζει τον πολιτισμένο διάλογο, κάνει ανοίγματα στον κόσμο της ΝΔ, πράγμα που υποτίθεται απορρίπτει η ηγεσία της, στην οποία αποδίδει αντιπολιτευτικό αμόκ.
Το να πλασάρει φυσικά ο κ. Τσίπρας που μιλούσε για Γερμανοτσολιάδες, Τσολάκογλου, Χούντες και Δοσίλογους, ένα προσωπείο μετριοπαθούς πολιτικού, είναι όχι απλά ανέκδοτο, αλλά ύβρις στην πολιτική επιστήμη.
Οι περισσότεροι θα ενέτασαν αυτήν την αλλαγή στο γνωστό πλαίσιο μιας ανάλυσης που λέει πως ο Τσίπρας υποτίθεται ωρίμασε, θέλει να μετατρέψει τον Σύριζα σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά και άλλες αφέλειες.
Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει. Ο Τσίπρας άλλου είδους αποφάσεις έχει πάρει, άλλα κίνητρα έχει.
Προετοιμάζει την κοινή γνώμη, και κυρίως το δικό του ακροατήριο, για συνεργασία με την ΝΔ, ώστε να μην αποκλειστεί από την εξουσία. Η διατήρηση μέρους της εξουσίας με κάθε κόστος είναι το σχέδιο, και καμιά δήθεν ωρίμανση. Και φυσικά, επειδή η επόμενη Βουλή θα έχει εξεταστικές με κατηγορούμενο τον ίδιο και πολλούς ακόμα υπουργούς του, η υπόθεση "εξουσία" τον καίει. Και οι επιθέσεις στην Δικαιοσύνη τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν, σε περίπτωση που δεν είναι στην επόμενη κυβέρνηση, να αποδώσει την δίωξη του στην "Δικαιοσύνη της Δεξιάς"...
Ας θυμηθούμε την προσπάθεια του Τσίπρα να περάσει την απλή αναλογική. Σκοπός του και τότε ήταν, σε περίπτωση εκλογών, είτε να σχηματίσει κυβέρνηση με το την ΔΗΣΥ και κορμό τον ίδιο, ή ακόμα και με την ΝΔ πρώτη, μπλοκάροντας τα πάντα. Δεν του βγήκε. Στην συνέχεια, έκανε ανοίγματα στην ΔΗΣΥ , ώστε είτε να την απορροφήσει εκλογικά, είτε να την φέρει με το μέρος του ακόμα και από αυτή τη Βουλή, καθώς ο Καμμένος τους έχει κάψει, είτε τέλος, να διεκδικήσει το 2019 την κυβέρνηση με σύμμαχο την Φώφη Γεννηματά. Και αυτό το σχέδιο απέτυχε.
Τώρα βλέπει πως περίπτωση να κερδίσει τις επόμενες εκλογές δεν υπάρχει. Βλέπει τον κίνδυνο να αποκλειστεί από την εξουσία από έξι ως οκτώ χρόνια. Αν οι εκλογές γίνουν τέλη 2018, αλλά ακόμα και 2019, τα πιο πιθανά σενάρια είναι είτε αυτοδύναμη ΝΔ, είτε ψήφος ανοχής της ΔΗΣΥ σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική νομίζω πως έχει εξαιρετικά λίγες πιθανότητες ως σενάριο, κυρίως γιατί θα τις πληρώσει βαριά η ίδια η ΔΗΣΥ, θα είναι αυτοκτονία. Αν πάμε πάντως σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, θα μπει άμεσα στην κυβέρνηση, έχοντας το άλλοθι πως δεν βγαίνουν τα κουκιά.
Αν το 2020 δεν εκλεγεί ΠτΔ, και πάμε πάλι σε εκλογές, με καταργημένη προφανώς την απλή αναλογική, η ΝΔ δεν θα έχει προλάβει να φθαρεί, και ως ένα κόμμα που μάλλον φαίνεται ήδη να έχει επιστρέψει στα προ κρίσης ποσοστά του, πέριξ του 40%, θα κερδίσει άλλη μια τετραετία, απέναντι σε ένα Σύριζα που θα έχει πολύ πρόσφατα συντριβεί. Πέντε με έξι χρόνια εκτός εξουσίας, είναι εξωφρενικά πολλά για τον Τσίπρα και τον Σύριζα, ο οποίος στο μεταξύ θα αναγκάζεται να μοιράζεται τον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς με την ΔΗΣΥ, κάνοντας σχεδόν αδύνατο να στηθεί ένας ενιαίος κεντροαριστερός πόλος με προοπτική αυτοδυναμίας, απέναντι σε μια ΝΔ του +-40%. Η ΔΗΣΥ μπορεί να τον μπλοκάρει για πολλά χρόνια από την πρόσβαση στην διακυβέρνηση της χώρας.
Η μόνη λύση λοιπόν ώστε να μην μείνει εκτός εξουσίας, είναι να αποδεχθεί τον ρόλο του δεύτερου εταίρου σε μια κυβέρνηση ΝΔ-Σύριζα ακόμα και χωρίς απλή αναλογική.
Δεν έχει πρόβλημα δηλαδή ο Τσίπρας και Υπουργός Γεωργίας του Μητσοτάκη να γίνει προκειμένου να διατηρήσει το μερίδιο εξουσίας που θεωρεί πως του αναλογεί, να μην του πειράξουν τους μετακλητούς του και το μερίδιο του κράτους που έχει στήσει τρία χρόνια τώρα ως κυβέρνηση.
Με ένα 22%-25% ο Σύριζα, και σε μια συγκυβέρνηση με ΝΔ, θα φθείρεται μεν, αλλά μαζί της, ενώ ταυτόχρονα θα απολαμβάνει εξουσία, συνολικά από το 2015 - 2020/22. Αφού προοπτική κυβέρνησης με κορμό τον Σύριζα δεν μπορεί να υπάρξει τα επόμενα χρόνια, προετοιμάζει τους ψηφοφόρους του σιγά σιγά για συγκυβέρνηση με την ΝΔ, κάνοντας μάλιστα και Bypass την ΔΗΣΥ όπως και την κατάργηση της απλής αναλογικής. Βολεύεται κι αλλιώς... Επειδή το άλλοθι της απλής αναλογικής που κάνει "υποχρεωτική" την συγκυβέρνηση με την ΝΔ δεν θα υπάρχει, ο Τσίπρας πρέπει να προετοιμάσει σιγά σιγά την κοινή γνώμη. Αυτό κάνει.
Αυτοί είναι κατά τη γνώμη μου οι σχεδιασμοί Τσίπρα, και εκεί στοχεύει με το νέο του προσωπείο. Από τα σχέδια μέχρι την πραγματικότητα βέβαια, η απόσταση είναι τεράστια.
Κυρίως γιατί δεν βλέπω τον Τσίπρα καν πρόεδρο του ηττημένου Σύριζα, και επειδή θα είναι "άθλος" να κρατηθεί σε ένα 25%...Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν η ΝΔ βγει αυτοδύναμη, ούτε τα επόμενα ποσοστά της ΔΗΣΥ, ούτε αν θα υπάρχει κόμμα Βαρουφάκη, ή κάποιο άλλο κόμμα μιας χρήσης που θα πιέσει κι άλλο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρόλα αυτά, η δίψα για εξουσία, οδήγησε τον Τσίπρα να πάρει τις αποφάσεις του. Συγκυβέρνηση με ΝΔ και χωρίς απλή αναλογική, παρά αντιπολίτευση.
Μετά λοιπόν τον εξευτελισμό που έκανε "δώρο" ο Τσίπρας στους ψηφοφόρους του, πηγαίνοντας τους από το ΟΧΙ στο ΝΑΙ, από το Δεν Πληρώνω στις κατασχέσεις, από το σκίσιμο του Μνημονίου σε δύο μνημόνια, και από το "προδοτικό" Αγγλικό Δίκαιο στο λάβαρο της επανάστασης με το οικόσημο των Ρότσιλντ, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια των "Νεοφιλελέ", των "διεφθαρμένων" και των "Γερμανοτσολιάδων" της ΝΔ, οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ ας ετοιμάζονται για έναν ακόμα εξευτελισμό...

Του Μάνου Επιτροπάκη*

* Ο κ. Μάνος Επιτροπάκης είναι Μουσικός, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Αναπληρωτής Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: