Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Έξοδος στις αγορές... με απώλειες - Πυρά από το κόμματα, δίνουν τα στοχεία

Φωτογραφία: Associated Press
Φωτογραφία: Associated Press

Η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές αντλώντας 3 δισ. ευρώ με το ρολάρισμα του ομολόγου Σαμαρά, ωστόσο τα... νταούλια δεν έπαιξαν καθώς το επιτόκιο που εξασφαλίστηκε ήταν υψηλότερο του αναμενόμενου και υψηλότερο αυτού που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πριν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης, όπως... του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην ΥΠΟΙΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, η Ελλάδα δανείζεται τώρα πιο ακριβά από το 2014, καθώς το spread, δηλαδή η διαφορά της επιτοκιακής επιβάρυνσης σε σχέση με τη Γερμανία, ήταν τότε 435 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται τώρα στις 481 μονάδες βάσεις αφού η Γερμανία που δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση +0,6% το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186%.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκηση κριτική στην κυβέρνηση, η οποία μέσω non paper και μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου έσπευσε να πανηγυρίσει για την έξοδο στις αγορές και να προαναγγείλει δύο τρεις ακόμη μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Ν.Δ: Οι όροι θα ήταν καλύτεροι αν... 
«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές.
Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό.
Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο.
Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι.
Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.
Και από αύριο, οι πολίτες θα βρεθούν, και πάλι, αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς.
Και αυτό, δυστυχώς, δεν θα είναι ούτε αυταπάτη, ούτε ψέμα, ούτε μεγάλο σφάλμα.
Θα είναι η σκληρή πραγματικότητα!
Η πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του».
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Επιτίθενται στη νοημοσύνη μας
Λέγοντας πως «όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» σχολίασε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
Σε ανακοίνωσή της η ΔΗ.ΣΥ σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές» υπενθυμίζοντας ότι «ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story»».
Οπως τονίζει η Συμπαράταξη «η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο».
Επισημαίνει μάλιστα ότι «η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».
«Ελπίζουμε μάλιστα οι βεβιασμένες επιλογές τους να μην μας παγιδέψουν σε μόνιμα υψηλά επιτόκια, που θα επηρεάσουν μελλοντικά την βιωσιμότητα του χρέους» προειδοποιεί η ΔΗ.ΣΥ.
Επιπλέον σημειώνει ότι η σύγκριση του σημερινού επιτοκίου με αυτό του 2014 πρέπει να γίνει ψύχραιμα και αντικειμενικά. «Οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,50% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,30% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας. Παρότι με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του χάθηκαν από την Οικονομία μας 100 δις ευρώ, και επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες πολίτες με νέα μέτρα λιτότητας 13 δις ευρώ».
Κατά την Δημοκρατική Συμπαράταξη «είμαστε μακριά από το κεκτημένο του 2012 για το χρέος» εξηγώντας γιατί:
Έχουν επιδεινωθεί δραματικά οι όροι δανεισμού μας με τη εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.
Έ
χει αλυσοδεθεί η χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη μέχρι το 2060.
Έχουν κηρυχθεί σε διωγμό επιστήμονες, επαγγελματίας, αγρότες και όλη η επιχειρηματική κοινότητα.
«Όσο ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του σε αυτή την πραγματικότητα πανηγυρίζουν τόσο ακυρώνουν κάθε σχέση τους με την κοινή λογική. Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Βενιζέλος: Γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά από το 2014
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδόμησε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές και εξηγεί γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά.
Οπως υπενθυμίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων». Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία».
Τονίζει μάλιστα με έμφαση: «Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σύντομα εκεί που βρισκόταν το 2014. Μακάρι να μην είχε μεσολαβήσει η περίοδος της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως η επιστροφή στα δεδομένα του 2014 απαιτεί τεράστια πρόσθετη προσπάθεια λόγω της ζημιάς που έγινε τα δυόμιση αυτά χρόνια. Απαιτεί επίσης αποδοχή της αλήθειας και μια συγνώμη τουλάχιστον από όσους επιχείρησαν να ευτελίσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα της προηγούμενης περιόδου».
Επί της ουσίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτάται: «Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι».
Οπως εξηγεί «η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Ευ. Βενιζέλος «η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη».
Πέραν δε όλων αυτών, «τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014».
Και ο Ευ. Βενιζέλος καταλήγει: «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».
Θεοδωράκης: Αλλοι δανείζονται με 1% κι εμείς με πάνω από 4% και πανηγυρίζουμε κιόλας
«Μια διαφορά μας με τις χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια είναι το γεγονός επιλέγουμε λάθος ηγέτες», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Alpha 98,9» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Και συνέχισε: «Επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά - κάποιες δεκάδες δισ.».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε: «Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο, γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2 και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;».
Μαξίμου: Ψήφος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας για την ελληνική οικονομία
«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. 
Συγκεκριμένα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα. 
Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος». 
Τσακαλώτος: Ηταν κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε
«Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά.
«Εχουμε τα πρώτα σταθερά δείγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο υπουργός. «Ηταν μια πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη» προϊδέασε. 
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: