Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Το «ασανσερ» της κυβερνησης κινείται μεταξύ... υπογείου και ισογείου

H τακτική είναι γνωστή.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εδώ και δυόμιση χρόνια κάνει συνεχώς το ίδιο: 
Δημιουργεί ένα πρόβλημα, φτάνει στο απροχώρητο και όταν την τελευταία στιγμή η χώρα καταφέρνει να γλιτώσει τα χειρότερα, κάνει ένα βήμα για να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» και στη συνέχεια μιλούν για επιτυχία.

Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει...
στο επιτελείο της ΝΔ, για την λογική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, στη διακυβέρνηση της χώρας. Η ίδια ακριβώς μεθοδολογία ακολουθείται λένε και στον τομέα της οικονομίας. «Η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου παρέλαβε τη χώρο στον 1ο όροφο, την πήγε στο υπόγειο και πανηγυρίζει που την επαναφέρει στο ισόγειο». Με αυτό τον τρόπο στενός συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη περιέγραψε στο liberal.gr τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μια επίπλαστη, όπως σημείωσε, εικόνα για την οικονομία ειδικά τα τελευταία 24ωρα, συμπληρώνοντας: «Η Κυβέρνηση δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα επικαλούμενη κάποια επιλεκτικά στοιχεία, συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με το χειρότερο σημείο της δικής της θητείας. Χωρίς μάλιστα να λέει πόσο πίσω πήγε τη χώρα και πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η δική της καταστροφική θητεία».
Το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τα όσα βιώνουν οι πολίτες και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας επισημαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλούν ευθέως για «προπαγάνδα» που στηρίζεται σε δύο γεγονότα:
Πρώτον, τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας. Δεν λένε όμως ότι τα πρωτογενή ελλείμματα μετετράπησαν σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013 ακόμα, χάρη στις θυσίες των πολιτών. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το κόστος των θυσιών, γύρισε τη χώρα τρία χρόνια πίσω, υπέγραψε δύο μνημόνια, αύξησε τους φόρους και στέγνωσε την πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση, τονίζουν στην ΝΔ, υπέβαλε τους πολίτες σε θυσίες που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, εφόσον δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015.
Αυτό το λέει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015) σύμφωνα με την οποία οι πράξεις και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τα capital controls και οδήγησαν, τελικά, στη σύναψη τρίτου Μνημονίου.

Το δεύτερο αφορά στην πιθανή έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Τσίπρας στις 15 Μαρτίου του 2014, όταν τότε η χώρα βγήκε στις αγορές έλεγε: «Θα πρόκειται για μια στημένη έξοδο με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη». «Αναρωτιόμαστε αν σήμερα ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται οποιαδήποτε ντροπή για αυτά τα οποία έλεγαν και έκαναν τότε» σημειώνουν γαλάζια στελέχη που ξεκαθαρίζουν ότι η ΝΔ δε θα επαναλάβει την ίδια «μικρόψυχη» συμπεριφορά.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ.
«Αυτοί που σήμερα πανηγυρίζουν για μια περιορισμένη έξοδο της χώρας στις αγορές, ξεχνούν και πάλι ότι η Ελλάδα είχε βγει δύο φορές στις αγορές το 2014 και θα δανειζόταν σταθερά και ομαλά σήμερα εάν δεν είχε προηγηθεί η δική τους καταστροφική θητεία και θα είχαν αποφευχθεί το 3ο και το 4ο Μνημόνιο.Μια περιορισμένη έξοδος στις αγορές δεν καλύπτει τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, ούτε ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ούτε η δοκιμαστική και η μικρή έξοδος στις αγορές θα φέρουν ελάφρυνση στους Έλληνες, γιατί η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια» .
Με αυτά τα λόγια συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη αποτύπωσε την τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στο προσεχές διάστημα ιδιαίτερα μετά την κυοφορούμενη έξοδο στις αγορές. Μία έξοδος που προφανώς και κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρεί ως η λύση των προβλημάτων του Έλληνα πολίτη.

Έγραψε ο Γιάννης Κ.Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: