Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Το κόμμα Βαρουφάκη στέλνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15% (το πολύ)


Αποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακης τσιπρας
Η θεαματική επανεμφάνιση του Γ. Βαρουφάκη δεν έγινε μόνον για να διαφημίσει το βιβλίο του. Άλλωστε η Ελληνική αγορά είναι μικρή. 
Ο βασικός στόχος είναι πολιτικός. Δηλαδή, να δώσει με περιγραφικό τρόπο το πολιτικό στίγμα του κόμματος του.

Γιατί ο Γ.Βαρουφάκης πρέπει να μετατρέψει το ακροατήριο του σε πολιτικούς του φίλους. Αυτοί να αποτελέσουν τον κορμό πάνω στον οποίον θα στηθεί το κόμμα του. Εντελώς άλλο πράγμα είναι η εξιστόρηση μιας κατάστασης και άλλο η συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα. Και σε αυτό το μεταβατικό στάδιο βρίσκεται ο...
Γ.Βαρουφάκης.
Δηλαδή τι κάνει; Οριοθετεί τον χώρο του. Με την αντιμνημονιακή ρητορεία του και κυρίως με την—αποδεδειγμένα—συγκρουσιακή συμπεριφορά του, επιλέγει το πολιτικό του ακροατήριο.
Συγχρόνως, με τις αποκαλύψεις του αποδομεί πλήρως τον Α.Τσίπρα και το «σύστημα»του, κρατώντας για τον ίδιο την ιδιότητα του γνήσιου εκφραστή του αντιμνημονιακού πνεύματος. Το 62,3% του ΟΧΙ είναι ένα προκλητικό νούμερο που αποτελεί το μήλο της έριδος πολλών πολιτικών. Σε αυτούς προστέθηκε ακόμα ένας, ο Γιάνης.
Αυτός όμως με την λατρεία που έχει για τον εαυτό του, πιστεύει πως όλους αυτούς τους γραφικούς αντιμνημονιακούς τους «έχει στο τσεπάκι του». Είναι αμελητέα μεγέθη μπροστά στο δικό του κολοσσιαίο μέγεθος.
Η δημιουργία της πολιτικής κίνησης Βαρουφάκη, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν πολύ συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Σε αυτό το 20% που, ενώ έχει απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προσχωρήσει σε κάποιο άλλο κόμμα. Περιμένει.
Και σε αυτό το ποσοστό των αναποφασίστων προσβλέπει ο Α.Τσίπρας, μήπως μπορέσει και την διαφαινόμενη συντριβή την μετατρέψει σε διαχειρίσιμη ήττα. Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχεται από τον αντιμνημονιακό χώρο, και γι΄αυτό ο προσεταιρισμός τους είναι πλέον δύσκολος για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Έρχεται τώρα και το κόμμα του Βαρουφάκη και καθιστά αυτό το έργο δυσκολότερο. Με την παρουσία του απομονώνει τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεξαμενή της αντιμνημονιακής ψήφου, την οποία προσπαθεί να εκφράσει ο ίδιος.
Ο Βαρουφάκης δεν είναι «ψιλικατζής». Δεν ενδιαφέρεται για τα ποσοστά του Λαφαζάνη και της Ζωής, αλλά γι΄αυτό το άστεγο 20% που αναζητεί μιαν ευπρόσωπη εκπροσώπηση. Και ο Γιάνης πιστεύει πως μπορεί να τους την παράσχει.
Σε αυτήν του την προσπάθεια σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι αποκαλύψεις του, που θα εμφανίζονται μεθοδικά και στοχευμένα, και που θα καθιστούν τον Α.Τσίπρα παντελώς αναξιόπιστο σε αυτούς που του εμπιστεύτηκαν, τέσσερις  φορές, την ψήφο τους.
Γνωρίζει ο Γ.Βαρουφάκης πως ΣΥΡΙΖΑ = Τσίπρας και πως Τσίπρας=0. Άρα ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς Τσίπρα είναι το απόλυτο μηδέν . Και γι΄αυτόν τον λόγο έχει στοχοποιήσει αποκλειστικά τον πρωθυπουργό. Έργο σχετικά εύκολο, καθώς τον βοηθά και ο ίδιος ο Τσίπρας.
Έτσι, με την εμφάνιση σε οργανωμένη πανελλήνια βάση του κόμματος Βαρουφάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνέψει να πέσει αισθητά κάτω από την δυνητική οροφή του που είναι το 18-20%. Με μια μέτρια εκλογική επίδοση του Γιάνη, ο Αλέξης θα δει τα ποσοστά του κοντά στο 15%, το πολύ.
Το χειρότερο γι΄αυτόν είναι πως δεν μπορεί να αμυνθεί στις αποκαλύψεις του Βαρουφάκη, γιατί γνωρίζει άριστα πως είναι και αληθείς και τεκμηριωμένες. Και το χειρότερο ακόμα. Γνωρίζει πως υπάρχουν και άλλα πολλά, που ο Γιάνης θα τα δημοσιοποιεί, κατά ριπάς, όποτε αυτός κρίνει σκόπιμο.
Ο Α.Τσίπρας δεν προβληματίστηκε καθόλου που ο Γ.Α.Παπανδρέου απομάκρυνε, τάχιστα, από το επιτελείο του τον Γ.Βαρουφάκη. Μάλλον αυτό το βρήκε θετικό για τον Γιάνη. Στο πρόσωπο του και στις ιδέες του νόμιζε πως ανακάλυψε τον άνθρωπο που μαζί θα άλλαζαν την Ευρώπη.
Έχοντας άγνοια κινδύνου και περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα, ο Αλέξης του ανέθεσε τις τύχες της χώρας. Και το πληρώνει.


Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: