Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Όταν ο «αφελής» κ. Τσίπρας συναντάται με τον «θρασύ» κ. Yıldırım

Τα ευχολόγια, οι μεγάλες κουβέντες  και οι λεκτικές τσαχπινιές μπορεί να είναι «καλοδεχούμενες» από κάποια εσωτερικά ακροατήρια 
αλλά φαίνεται ότι κανείς σύμβουλος του κυρίου Πρωθυπουργού δεν τον έπεισε ότι 
αυτό συνιστά καταστροφική πρακτική στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναμφίβολα όταν φιλοξενείς έστω και  «υποχρεωτικά» τον Πρωθυπουργό της...
γειτονικής σου χώρας θα πρέπει να ακολουθείς όλους τους κανόνες της διπλωματικής αβροφροσύνης.
Παρενθετικά να επισημάνουμε ότι η επίσκεψη εργασίας Yildirim στην Αθήνα ήταν διπλωματικά αναγκαστική  πριν πραγματοποιήσει το «ιδιωτικό»  του ταξίδι  στην Θράκη (ακριβέστερα  show) με την ευκαιρία του Ιφτάρ λόγω Ραμαζανίου στο χωρίο Λύκειο όπως μας είχε πληροφορήσει και ο Νίκος Μελέτης με άρθρο «Τι γυρεύει ο Yildirim σε Αθήνα και Θράκη»(ΚΛΙΚ)  στο liberal! Αν και το Γραφείο του Τούρκου Πρωθυπουργού στην δική του ανακοίνωση μίλησε για πρόσκληση και εδώ γεννάται ένα ερώτημα.  ‘Αλλο λοιπόν  η διπλωματική αβροφροσύνη και άλλο κάποιες ατυχείς δηλώσεις και «αδόκιμες σιωπές» που δημιουργούν οπωσδήποτε προηγούμενο και ανοίγουν ακόμα περισσότερο την όρεξη της τουρκικής προκλητικότητας.
«Οι δυο χώρες πέρασαν δύσκολες στιγμές τελευταία, αλλά καμία από τις δύο δεν επιχείρησε να επωφεληθεί». Και βέβαια η Ελλάδα δεν επιχειρεί να επωφεληθεί ούτε  όταν η  Τουρκία γίνεται «άνω-κάτω» μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα και τον εσωτερικό διχασμό που προκάλεσε το τουρκικό δημοψήφισμα περί «σουλτανοποίησης»  αλλά ούτε  και  με τα επικίνδυνα αδιέξοδα με την άμεση εμπλοκή της στη συριακή κρίση. Ίσως ο κ. Τσίπρας να μην είχε ακούσει τι ήταν το εξοντωτικό  «Βαρλίκ Βεργκισί»  που γονάτισε και την Ελληνική Μειονότητα απέναντι σε μία κατεχόμενη Ελλάδα το 1942. 
Ίσως πάλι να μην του είπαν τι ήταν και πότε έγιναν «τα Σεπτεμβριανά» το 1955. 
Ίσως ξέχασε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την ανώμαλη κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και το πώς στήθηκε η κρίση των Ιμίων! Από  πού προκύπτει όμως ότι η Τουρκία  δεν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την οικονομική (συστημική θα έλεγα εγώ) κρίση που μαστίζει εδώ και μία οκταετία την πατρίδα μας! Θεωρούμε δηλαδή κανονικότητα την  συνέχιση και την ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας; 
Tην επιστολή στον ΟΗΕ όπου αρνείται την ύπαρξη Ελληνικής υφαλοκρηπίδας…τις  δεκάδες παραβιάσεις σε καθημερινή βάση, τις παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων,  τον αποκλεισμό νησιών μας, τα  πυρά εντός των ΕΧΥ, τις υπερπτήσεις… και τόσα άλλα! 
Αυτά  δεν συνιστούν  εκμετάλλευση από την Τουρκική πλευρά; 
Ή μήπως θα πρέπει και να ευχαριστήσουμε την Άγκυρα που δεν προκαλεί θερμό επεισόδιο. 
Εκτιμώ ότι ο κ. Τσίπρας  με αυτή την εντελώς ανεύθυνη δήλωση δέχεται  έμμεσα ως ανύπαρκτό τον τουρκικό αναθεωρητισμό και ηγεμονισμό!
«Η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμού χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν». Ο παμπόνηρος Ανατολίτης κ. Yildirim και οπωσδήποτε σκεπτόμενος θετικά ως «Μηχανικός» συνάδελφος … του κ. Τσίπρα   έπιασε την ευκαιρία και ασκώντας «δημόσια διπλωματία» ανέφερε ψευδώς με υπεροπτικό ύφος ότι «Λάβαμε υπόψη μας το θέμα των παραβάσεων και παραβιάσεων που γίνονται εκατέρωθενΤο θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση». Η σιωπή του αποσβολωμένου Έλληνα Πρωθυπουργού εξέθεσε την Ελλάδα καθόσον αφού δεν το αρνήθηκε δημόσια αποδέχθηκε έμμεσα ότι … ότι παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν! Με ότι αυτό σημαίνει μελλοντικά.
 «Στην Ελλάδα όπως ασφαλώς και στην Τουρκία υπάρχει απόλυτη διάκριση ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία. Η Δικαιοσύνη είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη, τις αποφάσεις της τις σεβόμαστε είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε. Η δικαιοσύνη έχει αποφασίσει ως προς τα θέματα της έκδοσης των 8 αν και υπάρχει και το θέμα της έφεσης». Είναι αδιανόητο για τον Πρωθυπουργό μία κυρίαρχης χώρας να μην λέει τα πράγματα με το όνομα τους και να εξισώνει τα ζητήματα διάκρισης εξουσιών στη χώρα μας με αυτά της …σημερινής Τουρκίας στην οποία πάνω από 1800 μη αρεστοί στην Κυβέρνηση δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί από τον Ιούλιο 2016 και όλα τα μέλη του Ανωτάτου  Δικαστηρίου είναι προσωπική επιλογή του Erdogan. Εκτός και αν έχουμε… «αυτοφιλανδοποιηθεί» οπότε δεν πρέπει να λέμε και να κάνουμε κάτι που «θα στενοχωρεί» την Άγκυρα! Γνωστή βέβαια  η ευκολία του κ. Τσίπρα στο να λέει «διάφορα» ανεύθυνα  για να ξεφεύγει. Ήταν όμως ατόπημα να προσπαθήσει να δείξει ότι το θέμα της έκδοσης των 8 δεν έχει λήξει αγνοώντας το γεγονός ότι υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις από το Ανώτατο μας Δικαστήριο.  Και εδώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να πει πάλι με θράσος  «Οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, πιστεύουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων» . Όπως με πληροφόρησε ο συνεργάτης μας για τα θέματα Τουρκίας Χρήστος Μηνάγιας,  η ορθή μετάφραση του «derbe vurmasin» είναι «θέλουμε οι πραξικοπηματίες να μην πλήξουν τις σχέσεις μας» που χωρίς αμφιβολία είναι και έμμεση απειλή.
Ο κ. Τσίπρας όμως όταν παίρνει φόρα δεν σταματάει«Η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όχι μόνο γιατί θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν, αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συνεργασία στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια πολύ στενή σύμμαχο της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα στηρίζουμε σθεναρά τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων και την παροχή κονδυλίων της Ευρώπης για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις από την ΕΕ για το θέμα των 3 εκατ. προσφύγων». Ουδεμία  έστω και μικρή επιφύλαξη, ουδεμία  αναφορά στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων για τις προϋποθέσεις που θέτουν σήμερα για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καμία αναφορά στην απαίτησή μας να σταματήσει την προκλητική της συμπεριφορά, τις παράνομες μεθόδους και τις απειλές πολέμου (casus belli ) προς την χώρα μας και φυσικά ουδεμία αναφορά στον τρόπο που εκμεταλλεύεται το «Προσφυγικό-Μεταναστευτικό» πρόβλημα η Άγκυρα έστω και με τον  επιβαλλόμενο διπλωματικό τρόπο. Για τις δηλώσεις «περί ανοικτών ζητημάτων στο Αιγαίο», δεν θα επισημάνω κάτι παραπάνω εκτός από το ότι απλά ενισχύει τις προβαλλόμενες διεθνώς μονομερείς απαιτήσεις των Τούρκων που υλοποιούν την αναθεωρητική τους πολιτική.
Τι πιο ωραίο και λογικό από το να έχεις καλές σχέσεις με τον γείτονα σου! Η ειρήνη είναι το υπέρτατο αγαθό της ανθρωπότητας και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι αυτές που την διασφαλίζουν. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία πρέπει να δομούνται επάνω στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην ασφάλεια, στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπρέπεια των λαών. Η γενεσιουργός όμως  αιτία της  πολυπλοκότητας και των εντάσεων από τις οποίες διέπονται οι Ελληνοτουρκικές  σχέσεις δεν είναι άλλη από την άσκηση της μακρόχρονης  τουρκικής αναθεωρητικής σε διμερές και  ηγεμονικής σε περιφερειακό επίπεδο πολιτικής. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο τι λέμε και στο τι κάνουμε.
Για να είμαστε όμως δίκαιοι πρέπει να επισημανθεί ότι μία επιεικώς ανεπαρκής κυβέρνηση γίνεται ακόμα πιο ανεπαρκής από την αποδεδειγμένη έλλειψη μακροχρόνιας στρατηγικής για την υλοποίηση εθνικών αντικειμενικών σκοπών και της προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων . Έτσι φθάσαμε στο σημείο ο Πρωθυπουργός να πράττει κατά το πώς…νομίζει εκείνη την στιγμή και σκόπιμο θα ήταν ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς να του υπενθυμίσει αυτό που τόνιζε  στους φοιτητές του « προκειμένου να προωθήσει μία χώρα τα εθνικά της συμφέροντα οφείλει πρώτα απ’ όλα να έχει μία μακροχρόνια στρατηγική διασφάλισης τους σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και αυτά τα ζητήματα δεν επιλύονται με τακτισμούς»
Αντί επιλόγου και για να προλάβω όσους θα αναρωτηθούν  «μα καλά να μην συζητάμε…. να μην τα βρούμε…να έχουμε συνεχή ένταση με την Τουρκία; » θα ήθελα να τονίσω ότι ο σεβασμός των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η εγκατάλειψη από μέρους της Τουρκίας της αναθεωρητικής της πολιτικής αλλά και η  προβολή  αξιόπιστης ικανότητας προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με όλα τα διαθέσιμα εθνικά και λοιπά διεθνή μέσα, είναι οι παράγοντες οι οποίοι εμπεδώνουν το κλίμα καλής γειτονίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναμένουμε να συνομιλεί ο κάθε Έλληνας Πρωθυπουργός με την Άγκυρα, Xωρίς φοβικά σύνδρομα αλλά ούτε και με ανόητους λεονταρισμούς!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: