Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Qatar: Ο νάνος του Κόλπου με τις γιγάντιες επενδύσεις στην Ευρώπη

Το Qatar είναι μια μικροσκοπική χώρα με αμύθητες επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα και μεγάλο ειδικό βάρος στην Γηραιά Ήπειρο. 
Από το 2005 που ιδρύθηκε η Qatar Investment Authority ως όχημα για την επένδυση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού της, η μικρή αυτή χώρα του κόλπου που κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως σε βεβαιωμένα αποθέματα αερίου, έχει αποκτήσει...
περιουσιακά στοιχεία άνω των 335 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς.
Η αποτίμηση αυτή το κατατάσσει ως το 14ο πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη του Ινστιτούτου Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Wealth Fund Institute) και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη, με το ραντάρ του να εκτείνεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι –τελευταία- τη Ρωσία και την Τουρκία.
Το fund του Qatar είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτές στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen AG καθώς έχει φτάσει να ελέγχει το 17% των μετοχών της, εκ των οποίων το 11,22% σε προνομιούχες μετοχές. Η αποτίμηση της επένδυσης αυτής έφτανε τα 11 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Δεν είναι η μόνη εμβληματική επιχείρηση στη Γερμανία που έχει κάνει το Qatar καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και μέλος της βασιλικής οικογένειας, έχει εξαγοράσει και μερίδιο στη Deutsche Bank στην αύξηση κεφαλαίου του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού το 2014.
Στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το Qatar έχει επίσης συμμετοχή στην Barclays (ελέγχει το 6,3% των μετοχών) αλλά και την Credit Suisse, ενώ οι Καταρινοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για γνωστές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Στο χαρτοφυλάκιο της Qatar Investment Authority δεσπόζουν συμμετοχές όπως το 9% της αγγλο-ελβετικής βιομηχανίας Glencore, το 22% της δεύτερης μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury, τη Harrods Group αλλά και το 2,13% της αγγλο-ολλανδικής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell Plc.
Συνολικά οι επενδύσεις μέσω Qatar στη Μεγάλη Βρετανία είχαν αποτιμηθεί σε 35 δισ. δολάρια το 2014 σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg και σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το 20% του αεροδρομίου Heathrow, αλλά και το 20% της British Airways,  ακίνητα όπως το συγκρότημα κτιρίων Canary Wharf στο Λονδίνο, ο πύργος της HSBC, το Ξενοδοχείο Savoy, το Olympic Village κ.α Στο τέλος του 2016 προστέθηκε και η συμμετοχή του Qatar στην National Grid Plc.  
Στη Γαλλία έχει εξαγοράσει η Qatar Sports Investment έχει αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα Paris Saint –Germain, ενώ στην Ιταλία τον οίκο Valentino.  
Στη Ρωσία το Qatar έχει αποκτήσει περίπου το 10% της πετρελαϊκής Rosneft, καθώς και το 24,9% του Αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης.
Στις ΗΠΑ το Qatar έχει παρουσία κυρίως μέσω της αγοράς επιχειρηματικών ακινήτων όπου το 2016 μέσω της QIA υπήρξε ο 4ος μεγαλύτερης επενδυτής στον κλάδο των γραφείων εξαγοράζοντας το 10% του Fund Empire State Realty Trust που ελέγχει μεταξύ άλλων το εμβληματικό Empire State Building, ενώ η καταρινή BeIN Media Group Media εξαγόρασε πέρυσι την καλιφορνέζικη Miramax.
Το Qatar έχει διευρυνόμενη παρουσία και στην Ασία η οποία απορροφά περίπου τις μισές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας ενώ η Qatar Investment Authority σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις 20 δις. δολαρίων στην περιοχή την επόμενη εξαετία και να επεκτείνει την παρουσία της στο Πεκίνο και το Νέο Δελχί. 
Κατέχει ήδη το 12,99% της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας, εξαγόρασε το Asia Square Tower1 στη Σιγκαπούρη προς 2,5 δισ. δολάρια, ενώ έχει αποκτήσει συμμετοχή σε ακίνητα.

Β.Γεώργας
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: