Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Europol: Τα Βαλκάνια παραμένουν βασική δίοδος ισλαμιστών τρομοκρατών

Η ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το φαινόμενο της τρομοκρατίας «Terrorism Situation and Trend Report», η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρει πως ισλαμιστές τρομοκράτες ακόμη περνούν στη Συρία από τα Βαλκάνια, τα οποία παραμένουν ακόμη δίοδος προς και από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής, σημειώνει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Balkan Insight.
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 800 μαχητές έχουν ταξιδέψει στη Συρία, για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, από τα δυτικά Βαλκάνια...

Στο μεταξύ, το ΙΚ συνεχίζει να στοχοποιεί την περιοχή και να προσπαθεί να προσελκύσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της. Ενδεικτικά, στη βοσνιακή έκδοση του περιοδικού της οργάνωσης, το ΙΚ δίνει όρκο να αποκεφαλίσει τους «απίστους» στην περιοχή, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ξεχάσει τα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με την έκθεση της Europol, η σύγκρουση στη Συρία αντήχησε σημαντικά σε βαλκανικές χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Αλβανία και το Κόσοβο, καθώς και στη Βοσνία, την Π.Γ.Δ.Μ. και τη Σερβία.  Μέχρι πρόσφατα, ορισμένες περιοχές των χωρών αυτών θεωρούνταν βασικά «hotspot» ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης ξένων μαχητών που προορίζονταν για τα πεδία των μαχών της Συρίας.
«Σε ορισμένα σημεία των δυτικών Βαλκανίων, η ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία που προωθείται από ορισμένους φανατικούς ιερείς ή αρχηγούς σαλαφιστικών οργανώσεων, προκαλώντας την παραδοσιακή υπεροχή του μετριοπαθούς Ισλάμ στην περιοχή, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος», αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, προσθέτει πως η περιοχή έχει εδραιωθεί ως δίοδος ή πέρασμα προς και από τις ζώνες συγκρούσεων της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας μία σημαντική απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, λόγω της επιστροφής καλά εκπαιδευμένων μαχητών από τα μεσανατολικά μέτωπα.
Εντούτοις, η έκθεση υποβαθμίζει τη σημασία των φόβων περί ύπαρξης κέντρων εκπαίδευσης μαχητών στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι τα δεδομένα που υπάρχουν δεν επιβεβαιώνουν τις διάφορες σχετικές αναφορές που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: