Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Κι όμως η Νέα Δημοκρατία θα έχει εύκολο έργο

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το κυβερνητικό έργο της Νέας Δημοκρατίας  θα είναι πολύ πιο εύκολο, απ΄όσο φανταζόμαστε.

Φαίνεται πως ο Πανάγαθος είναι Έλληνας κι έχει δρομολογήσει το θεϊκό σχέδιο του. 
Έτσι:


1. Είναι κοινοτοπία να πούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μέτρα που η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να τα ψηφίσει. Κάνει όλη την βρώμικη δουλειά.
2. Γι΄αυτό τον λόγο η αντιπολιτευτική του τακτική θα είναι απονομιμοποιημένη και υπονομευμένη εξ αρχής. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο, γιατί θα τους λένε «αυτά εσείς τα ψηφίσατε»! Το 2011 στους προπηλακισμούς και στις ύβρεις πρωτοστατούσαν μεν πενήντα Συριζαίοι, αλλά γύρω τους μαζεύονταν άλλοι πεντακόσιοι αγανακτισμένοι—χωρίς εισαγωγικά. Αυτό ήταν το κλίμα τότε, αυτός ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ. 
3. Με την συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχασε μόνον το ηθικό πλεονέκτημα, που ένας σημαντικός αριθμός πολιτών, πίστευε πως το διέθετε. 
Συνετρίβη και ιδεολογικά, καθώς από το αντιμνημονιακό στρατόπεδο προσχώρησε, ανερυθρίαστα, στο μνημονιακό. Αποδέχθηκε, εν τοις πράγμασι, όλα αυτά για τα οποία κατηγορούσε τους προηγούμενους. Από τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που ψηφίζει καμία δεν έχει αριστερό πρόσημο.   
4. Η ιδεολογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει αυτομάτως και επικράτηση των ιδεών της Ν.Δημοκρατίας. 
Για να επιτευχθεί  αυτό θα πρέπει πρώτα να κυριαρχήσουν  πλήρως και χωρίς συμβιβασμούς οι αρχές του φιλελευθερισμού στο εσωτερικό του κόμματος και στην συνέχεια να παρουσιαστούν με σαφήνεια στον Ελληνικό λαό.
5. Στον τομέα της οικονομίας το έργο της ανάπτυξης είναι λιγότερο δύσκολο απ΄όσο φαίνεται, γιατί η Ελληνική οικονομία είναι μια αβαθής οικονομία, τα δε περιουσιακά της στοιχεία έχουν υποστεί μια σημαντική ορθολογικοποίηση που τα καθιστά δελεαστικά στους επενδυτές.
6. Αυτό το οποίο χρειάζεται η Ν.Δημοκρατία, είναι να δώσει δείγματα γραφής της φιλελεύθερης πολιτικής της, από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες Να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, πως μια σημαντική μεταβολή έγινε στην Ελλάδα. Να ξεκινήσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα μεγάλα έργα που, οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παγώσει.
7. Στον ζωτικό τομέα της δημόσιας τάξης, η μπαχαλοποίηση και η ανομία που επικρατούν σήμερα, καθιστούν επιβεβλημένη την δραστική παρέμβαση της νέας κυβέρνησης. 
Μέσα στον πρώτο μήνα, θα πρέπει να ανακαταληφθούν περιοχές της Αθήνας που ουσιαστικά έχουν αυτονομηθεί. Δεν χρειάζονται πολλά. Τα εντεταλμένα όργανα το μόνο που ζητούν είναι πολιτική κάλυψη.
Τα ίδια και ακόμα χειρότερα θα αντιμετωπίσει η Ν.Δημοκρατία και στους τομείς του Πολιτισμού, της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης. 

Αυτό που απαιτείται είναι, πρωτίστως, αποφαστικότητα και προγραμματικό σχέδιο. Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας, αποτέλεσμα της εκλογικής του ήττας.

Το πιο δύσκολο κομμάτι στην κυβερνητική θητεία της Ν. Δημοκρατίας θα είναι η στελέχωση των υπουργείων και των λοιπών πολιτικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού. 
Αν δεν προχωρήσει η ηγεσία του κόμματος σε βαθειά ανανέωση, τότε πολύ δύσκολα θα επιτύχει το κυβερνητικό έργο. Φρέσκιες ιδέες σε παλιά μυαλά δεν χωρούν.
Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο είναι, προηγουμένως, η χώρα να βαδίσει με ομαλότητα προς τις εκλογές. Κάτι που δεν είναι δεδομένο.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: