Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η πρόταση μομφής και το ανατριχιαστικό σενάριο

Αποτέλεσμα εικόνας για πρόταση μομφής

Από χθες –και με αφετηρία σχετικό δημοσίευμα του Βήματος- έχει αρχίσει να κυκλοφορεί έντονα η φήμη πως η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του Πάνου Καμμένου . 

Η άποψη αυτή δε, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και σε στελέχη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
Οι λόγοι της πρότασης μομφής είναι πολλοί και διάφοροι, απολύτως θεμιτοί, γνωστοί σε όλους.

Η φημολογία αυτή έχει χωρίσει τον χώρο της αντιπολίτευσης σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα:
Σε εκείνους που είναι υπέρ και σε όσους διαφωνούν. Το βασικό επιχείρημα υπέρ της συγκεκριμένης κίνησης είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα «ξεσκεπαστεί» οριστικά καθώς θα αναγκαστεί να στηρίξει δημοσίως και επίσημα έναν υπουργό που, μεταξύ απείρων άλλων, έχει φτάσει στο σημείο να συναγελάζεται με ισοβίτες.
Εγώ προσωπικά είμαι καθέτως αντίθετος. Ειλικρινά, υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα στο να στηρίξει τον Καμμένο; Από την πρώτη στιγμή η Κουμουνδούρου αγκάλιασε τον (ακρο)δεξιό πολιτικό. Τον αποθέωνε όταν ούρλιαζε «Στα τέσσερα εσείς! 
Στα τέσσερα!», τον σιγοντάριζε στα εθνικιστικά του παραληρήματα, έκανε το κορόιδο στις ομοφοβικές αιχμές του. 
Γενικότερα όμως ο Πανούλης είναι εξαιρετικά αγαπητός τόσο στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όσο και στην βάση του κόμματος. Ψάξτε όσο θέλετε για να βρείτε ένα άρθρο εναντίον του. Έστω έναν συριζαίο που να του τα χώνει στα σόσιαλ μίντια. Δεν θα βρείτε ούτε ένα. Γιατί ο μέσος συριζαίος περισσότερο θυμίζει σε νοοτροπία τον Καμμένο παρά τον ίδιο τον Τσίπρα. Άλλωστε, ήδη ο Κοντονής (θεσμικά) και ο Πολάκης (φεϊσμπουκικά) έχουν σπεύσει να στηρίξουν τον πρώην «Κένταυρο».
Ας μη ξεχνάμε τέλος πως ο μαγικός αριθμός των 153 ψήφων δεν έχει «σπάσει» ακόμη και στην υπερψήφιση των πιο σκληρών μνημονιακών μέτρων. Θεωρείτε πως οι συριζαίοι καμικάζι θα ρίξουν την κυβέρνησή τους τώρα; Η κυβέρνηση θα πάρει (ακόμα μία) επικοινωνιακή νίκη και θα στρογγυλοκαθίσει με ακόμα μεγαλύτερη άνεση στον θρόνο της εξουσίας.
Υπάρχει φυσικά και ένα άλλο σενάριο. Το οποίο επίσης ψιλοσυζητιέται έντονα τελευταία- αν και, κατά τη γνώμη μου, είναι σαφώς λιγότερο πιθανό: Πως ο Τσίπρας σκοπεύει να «αδειάσει» τον σύμμαχό του για να πραγματοποιήσει επιτέλους την «σοσιαλδημοκρατική» (χα χα χα) στροφή που τόσο ονειρεύονται οι διάφοροι Πιτέλες της Ευρώπης. Αυτό όμως θα γίνει μόνο σε περίπτωση που η «συμμαχία» με τον καινούργιο κυβερνητικό εταίρο έχει ήδη κλειδώσει.
Ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι.


Του Θανάση Χειμωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια: