Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ψυχρολουσία στο Μαξίμου για τα σκουπίδια - Κατηγορεί ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΕ για τη συνέχιση της απεργίας

Ψυχρολουσία στο Μαξίμου για τα σκουπίδια -Κατηγορεί ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΕ για τη συνέχιση της απεργίας

Σκουρλέτης: Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων
ΝΔ: Η κυβέρνηση φταίει για το χάος με τα σκουπίδια ας μην μεταθέτει τις ευθύνες της
Ο Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρα να σταματήσει άμεσα η απεργία
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει...

Ψυχρολουσία στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Πέμπτη, ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία και το πεδίο της αντιπαράθεσης αφορά στο αν θα αναλάβουν την αποκομιδή των σκουπιδιών ιδιώτες.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι θα προστατεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά δε στο παρασκήνιο, κατά πληροφορίες, η ΔΑΚΕ χθες ψήφισε "κατά" της απεργίας και σήμερα 'λευκό", την ώρα που ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ εισηγήθηκε την αναστολή της απεργίας.
Η απεργία συνεχίζεται με ψήφους του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Ενότητας (πήραν την πλειοψηφία με 5 ψήφους) .
Με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι «ΠΑΜΕ και ΛΑΕ με τη στάση τους οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμάτων».
Σκουρλέτης: Με εντολή Μητσοτάκη συνεχίζεται η απεργία
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος θεωρεί τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη υπεύθυνο για την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ να συνεχίσει την απεργία της.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των συνδικαλιστών ο Πάνος Σκουρλέτης έγραψε στο τουίτερ:
«Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθαριότητα».
Από την αντίδραση Σκουρλέτη είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να χρεώσει στη ΝΔ το κοινωνικό κόστος από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα και την «κατάσταση πολιορκίας» από τα σκουπίδια που ζουν οι πολίτες, εν μέσω μάλιστα καύσωνα.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια
Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «μέσω της ΔΑΚΕ επενδύει πολιτικά στα σκουπίδια και επικροτεί τη μετατροπή της χώρας σε σκουπιδότοπο εν μέσω καύσωνα, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. άλλαξαν στάση και ενώ ήταν “κατά” της απεργίας σήμερα ψήφισαν “λευκό”, προκειμένου να μην ανασταλεί η κινητοποίηση των εργαζομένων».
«Η Ν.Δ. και ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης ομολογούν με θράσος πως θέλουν ιδιώτες εργολάβους στην αποκομιδή των σκουπιδιών, ταυτιζόμενοι πλήρως με επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ότι οι λέξεις “Ν.Δ.” και “εργολάβοι” ταυτίζονται”, υποστήριξε η Κουμουνδούρου, καταλήγοντας: «Θέλει η ΝΔ να κρυφτεί και τα συμφέροντα δεν την αφήνουν».
ΝΔ: Σταματήστε τα παιχνίδια και αναλάβετε τις ευθύνες σας
Η Νέα Δημοκρατία απαντώντας, υπενθύμισε την ξεκάθαρη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις . Εγκαλεί δε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την σημερινή, χαοτική κατάσταση με τα σκουπίδια.
«
Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση με τη δήλωση του Προέδρου της, για την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τους πολίτες.
Η Κυβέρνηση η οποία έχει την πολύ μεγάλη ευθύνη για την σημερινή χαοτική κατάσταση, ας μην προσπαθεί να μεταφέρει αλλού τις δικές της βαριές ευθύνες.
Είναι προφανές ότι κανείς δεν την πιστεύει, καθώς έχει απωλέσει κάθε στοιχειώδη αξιοπιστία στο διάλογό της με τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Ας εφαρμόσει το σύνολο των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας που οδηγούν στη λύση του προβλήματος» σημειώνει η ΝΔ.
Εξάλλου, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας απάντησε στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την συνέχιση της απεργίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.
«Η ΝΔ δια του προέδρου της Κ.Μητσοτακη έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα των συμβασιούχων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της», έγραψε ο κ.Κικίλιας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ γυρνά την πλάτη σε κοινωνία και εργαζομένους
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι γυρνά την πλάτη στην κοινωνία και τους εργαζομένους και στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Για μια ακόμα φορά η ΝΔ στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα και γυρνά την πλάτη στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Η πολιτική της συνέπεια είναι, δε, αντίστοιχη της σοβαρότητάς της. Μηδενική», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνέχιση της απεργίας
Το βράδυ της Τρίτης, ψηφίστηκε η βελτιωμένη τροπολογία που κατέθεσε εκτάκτως τη Δευτέρα ο Πάνος Σκουρλέτης στην οποία προστέθηκε και η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα να μην υπάρξει όριο ηλικίας στις χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα μετά από διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους.
Την Πέμπτη κάνουν 24ωρη απεργία και τότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της.
Όπως σημειώνει, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων ούτε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.
«Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Μεταθέτει το πρόβλημα στους δημάρχους και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζεται η προκήρυξη ακόμα και των 2.500 θέσεων εργασίας», τονίζει.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ενότητα» και καλεί τα μέλη της να ενισχύσουν τις καταλήψεις σε αμαξοστάσια και ΧΥΤΑ και να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης και στο συλλαλητήριο το πρωί της ίδια ημέρας μπροστά από τα γραφεία της, στο κέντρο της Αθήνας.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρότι πήραν από τη κυβερνηση σχεδόν τα πάντα (κατάργηση ορίου ηλικίας, 2.500 προσλήψεις, όχι συμμετοχή ιδιωτών στην καθαριότητα) αποφάσισαν να συνεχίσουν γιατί ζητούν περισσότερα.
Οι συνδικαλιστές, θεωρούν μικρό τον αριθμό των 2.500 προσλήψεων που τους υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου. Εκτιμούν ότι αποτελεί βάση εκκίνησης, αλλά ταυτόχρονα, όπως είπε, πετά το μπαλάκι στους δήμους και διεκδικούν 10.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα. Επίσης, ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις για την μη είσοδο ιδιωτών στην καθαριότητα.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: