Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Στα «σκουπίδια» και οι συνταγματικές απαγορεύσεις

Οι άνθρωποι είναι - δηλαδή δηλώνουν - «αριστεροί». 
Δεν έχουν θεσμική μνήμη διοίκησης, δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τους κώδικες που την ορίζουν, και φυσικά δεν νιώθουν ότι δεσμεύονται από τις επιταγές της. Αρκεί η εκλεγμένη κυβέρνηση που έτυχε της λαϊκής επιδοκιμασίας, να έχει την πολιτική βούληση, και θα παραγνωρίσει όλες τις… γραφειοκρατικές επιταγές που περικλείουν τα άρθρα του συντάγματος.
Βέβαια αυτοί έλεγαν ότι θα είναι «η κάθε λέξη του συντάγματος», αλλά αυτά ήταν για να...
προσελκύσουν τα μικροαστικά στρώματα που είχαν αγανακτήσει από τα μνημόνια και τη λιτότητα, αλλά συνάμα τα φόβιζε η ιδέα μιας αντιθεσμικής  πορείας της χώρας. 
Ο αρμόδιος υπουργός  κ. Σκουρλέτης, τον Φεβρουάριο του 2017 δήλωνε ότι θα προωθήσει ρύθμιση για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Φυσικά οι πάντες γνώριζαν – και οι εργαζόμενοι – ότι όχι μόνο η μονιμοποίηση είναι αδύνατη αλλά και η παράταση των συμβάσεων απαγορεύεται, ενώ κινδύνευαν να απολέσουν τα δεδουλευμένα τους.
Λογικό να αδιαφορούν, γιατί είχαν υπέρ τους την «παραθεσμική» μνήμη του παρελθόντος. Σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, όποτε προέκυπτε ανάλογο πρόβλημα, όλο και κάποιο τέχνασμα εφευρίσκετο, και το θέμα διευθετείτο υπέρ των αιτημάτων των εργαζομένων. Αλλωστε ο σεβασμός στους θεσμούς στην χώρα μας ήταν πάντα μονομερής (για την πλειοψηφία ημών, όταν εμπλέκεται το προσωπικό μας συμφέρον).
Φυσικά τα ανωτέρω είναι γενική διαπίστωση, δεν επιτιμούν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, γιατί – τείνουμε να το ξεχνάμε – δεν πρόκειται και για ιδιαίτερα προνομιούχους υπαλλήλους. Σκουπίδια μαζεύουν οι άνθρωποι, κουραστικό και άκρως ανθυγιεινό επάγγελμα, ένα μεροκάματο προσπαθούν να κατοχυρώσουν (το αν - όπως καταγγέλλεται – κάποιοι αλλάζουν ειδικότητα μόλις μονιμοποιηθούν, δεν βαρύνει αυτούς, αλλά τους επίορκους δημοτικούς άρχοντες που ψηφίζουμε).    
Φυσικά η κυβέρνηση έκανε ένα βασικό λάθος. Θέλησε να μιμηθεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να θέσει αυτό τον κόσμο υπό εκλογική ομηρία. Της διέφυγε η… λεπτομέρεια ότι άλλαξαν οι εποχές. Όταν τα δύο κόμματα τα έκαναν αυτά δεν υπήρχε μνημονιακή εποπτεία. Ψήφιζαν ένα νόμο και «λυνόταν» το πρόβλημα. Θα μπορούσε π.χ. η  ενέργειά της να είναι σύννομη εάν άλλαζε το ΠΔ Παυλόπουλου που προβλέπει το 24μηνο. Ομως δεν μπορούσε, καθώς αυτό προσκρούει στην Τρόικα!
Παράλληλα καλλιεργούσε ψηφοθηρικώς το μύθευμα, εμείς είμαστε οι καλοί, θέλουμε να σας μονιμοποιήσουμε, αλλά δεν βοηθούν και τα άλλα κόμματα. Προσχηματικώς ο κ. Σκουρλέτης, αρχές Μαρτίου απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα για διαβούλευση στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου «να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να το κουβεντιάσουμε». Εάν τα κόμματα δεν δέχονταν λόγω αντισυνταγματικότητας, η κυβέρνηση θα τα κατηγορούσε στους ενδιαφερόμενους: εμείς ενδιαφερόμαστε για σας, οι άλλοι αδιαφορούν! Το έκανε άλλωστε. Επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή δηλώσεις του ότι «δεν θα δεχτούμε παράνομες μονιμοποιήσεις», τον κατήγγειλε ότι «αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο, λέγοντας ότι θα τους απολύσει».
Τα βουνά των σκουπιδιών, οι σαθρές εικόνες της τουριστικής Ελλάδας – με τον χολιγουντιανό αστέρα Γουίλ Σμιθ και την οικογένειά του, να μαζεύουν σκουπίδια στους Αντίπαξους – κυκλοφόρησαν στα πέρατα της οικουμένης. Η αποφορά που αποπνέουν οι δρόμοι και ο κίνδυνος που καραδοκεί για τη δημόσια υγεία, αποτελούν την γλαφυρή απεικόνιση της ήττας του ψηφοθηρικού λαϊκισμού, της πολιτικής κουτοπονηριάς και της αντιθεσμικής συμπεριφοράς, της κυβέρνησης, στο πρόσωπο – αυτή τη φορά – του κ. Σκουρλέτη.
Τώρα ο ίδιος, ευρισκόμενος σε μεγάλη δίνη, προσπάθησε  κατόπιν εορτής, να βρει  λύσεις τελευταίας στιγμής: Ανακοίνωσε την οχτάμηνη παράταση των συμβάσεων. Παράλληλα εξακολουθεί να διαβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Με ποια φόρμουλα θα γίνει αυτό είναι άγνωστο. Πάντως – και ευτυχώς για τους εργαζόμενους – υπάρχει νομικό δεδικασμένο. Τα δεδουλευμένα μάλλον θα τα πληρωθούν, και τα δικαστήρια δεν θα πουν στον υπουργό ή στους δημάρχους, πληρώστε από την τσέπη σας. 
Ακόμη και να λυθεί τώρα το πρόβλημα, ούτως ή άλλως, τα σκουπίδια είναι χρυσοφόρα μπίζνα και θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Σποραδικά δήμοι αρχίζουν να ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα. Ετσι θα φανεί ποιος προασπίζεται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, αφού όπως έχει  πει η νυν περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας αριστερός και αλλιώς ένας δεξιός δήμαρχος!


Του Γιάννη Σιδέρη
www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: