Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Σκίστηκαν οι χάρτινοι λεονταρισμοί

Δεν έχει υπάρξει μεταπολιτευτικά τόσος οξύς, σχεδόν μισερός, λόγος κατά των ΜΜΕ από κυβέρνηση.  
Τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι είχαν κακοπάθει επί συριζαίκης αντιμνημονιακής  φρενίτιδας. 
Όσοι δεν ήταν μετ΄αυτών,  ήταν κατ’ αυτών και κατά της πατρίδας, προδότες και πουλημένα τομάρια. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μνημονιακός, υπέκυψε στον Σόιμπλε, αλλά τα ΜΜΕ...
και οι εργαζόμενοι σε αυτά, εξακολουθούν να είναι προδότες και γερμανόφιλοι, εάν τολμήσουν και κάνουν κριτική στα λαμπρά αποτελέσματα της  λαοπρόβλητης. 

Χθες ο υπουργός Νίκος Παππάς, με ένα tweet στις 6.31 το απόγευμα, επιχείρησε να ακυρώσει (κάποιος κακόπιστος, όχι ο γράφων, θα δικαιούτο να πει «και να προειδοποιήσει») εκ των προτέρων τα ΜΜΕ επί των εκτιμήσεων τους για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Έγραψε συγκεκριμένα: τα πρωτοσέλιδα  είναι από τώρα έτοιμα. Αν κλείσει η αξιολόγηση «Τα έδωσαν όλα». Αν δεν κλείσει «καταστρέφεται η χώρα κλπ κλπ». Το tweet αναπαρήγαγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος.     
Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι και τα δύο πρωτοσέλιδα, ανταποκρινόμενα στην αντίστοιχη περίπτωση είναι σωστά, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. 
Το θέμα είναι διττό             
Α) Η πρωτοφανής εχθρότητα που αποπνέει το tweet (από κυβερνητικά στελέχη που θεσμικώς εμπλέκονται με τα  ΜΜΕ).

B) Η προσπάθεια της εκ των προτέρων χειραγώγησης των εκτιμήσεων των ΜΜΕ για τα αποτελέσματα του Eurogroup.     
Φυσικά γνωρίζουν ότι πλέον ο πολύς κόσμος δεν συμμερίζεται τις εμφυλιοπολεμικές κραυγές τους. Αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Γνωρίζουν επίσης ότι θα αήθη troll που έχουν εξαπολύσει στο διαδίκτυο και επιδίδονται σε δολοφονίες χαρακτήρα, σε όποιον δημοσιογράφο τολμήσει να κάνει κριτική, τους έχει αποφέρει ορκισμένους εχθρούς. Ούτε αυτό τους ενδιαφέρει. Πρωταρχικός στόχος είναι να  τσιμεντάρουν τους δικούς τους ορκισμένους οπαδούς, να τους αφιονίσουν, για να τους έχουν και αύριο στην αντιπολίτευση ως υπάκουο, άκριτο και άηθες στράτευμα.
Ακόμη και μετά τώρα, που υποτάχθηκαν στον Σόιμπλε και πήραν ψίχουλα, καλλιεργούν την ρητορική του μίσους. Προεικάζεται ότι θα τη συνεχίσουν. Ο «προπάτωρ» ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, - ναι στα χέρια του συστημικού Κωνσταντόπουλου - ήταν ένα κόμμα με ήθος, με τήρηση της δημοκρατικής συμπεριφοράς και του «fair play», όπως το όριζαν  οι γραπτοί και άγραφοι δημοκρατικοί κανόνες, με σεβασμό στην ελευθερία του τύπου και στο δικαίωμά του να κρίνει και να επικρίνει.
Στα χέρια του κ. Τσίπρα έγινε ένα ανορθολογικό αριστερίστικο μόρφωμα, που αναβίωσε την εμφυλιοπολεμική λογική και ρητορική, που διαχώρισε εχθρούς και πολιτικούς του υπηκόους, ένα κόμμα που με το πρόσχημα ότι ο τύπος ήταν διαπλεκόμενος (ήταν) και οι δημοσιογράφοι διεφθαρμένοι (δεν ήταν κατά 98-99 %, και αυτό μπορεί να το ξέρει κάθε παλιός του επαγγέλματος), προσπάθησε  να  απαξιώσει τα πρόσωπα και την κριτική τους.
Τελικά είχε δίκιο κ. Παππάς. Ο τίτλος είναι «τα έδωσαν όλα»! Πήραν κάτι (πχ πιθανό να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη συμφωνία), αλλά πήραν πολύ  υποδεέστερα αυτών που περίμεναν. Πήγαν με ηρωικές ιαχές ότι αν δεν πάρουν το χρέος θα προκαλέσουν Σύνοδο Κορυφής. Οι λεονταρισμοί αποδείχτηκαν χάρτινοι.  
Παράλληλα ευτελίστηκαν. Συμφώνησαν στο EWG να πληρώσει το ελληνικό κράτος τα δικαστικά έξοδα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, που έχουν γίνει σήριαλ οι δικαστικές του διώξεις, αλλά και απαλλαγή από κάθε ευθύνη  των τριών αλλοδαπών, Ιταλού, Ισπανού και Ολλανδού, για τις συμβουλές τους στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όποιος πει ότι ηττήθηκαν από τον Σόιμπλε, είναι «βαστασοιμπολές», κατά το δικό τους ήθος. 
Δυστυχώς όμως ηττήθηκαν. Και ηττήθηκαν γιατί προέβαλαν την επικοινωνιακή τακτική από την ουσία. 
Καθυστέρησαν 15 μήνες να κλείσουν μια αξιολόγηση, με την οικονομία να αγκομαχάει και εξαιτίας της καθυστέρησης.   
Πήγαιναν στα Eurogroup χωρίς να κλείνουν  τα προαπαιτούμενα, ενώ στο εσωτερικό έλεγαν άλλα.  
Κοντολογίς δεν κατέκτησαν  την εμπιστοσύνη  των δανειστών.  Αυτό, την έλλειψη εμπιστοσύνης, πλήρωσαν περισσότερο από την όποια  αλήθεια των αριθμών.

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: