Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ζητείται συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Οσο πλησιάζει το Eurogroup του Ιουνίου, Αμερικανοί αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι σημειώνουν στην «Κ» ότι ο συμβιβασμός για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα επιτευχθεί παρά την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, εκτιμούν ότι, χωρίς άλλες επιλογές, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκασθεί να αποδεχθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς ρύθμιση για το χρέος και χρηματοδότηση...
Το ίδιο το ΔΝΤ αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να εγκρίνει επί της αρχής ένα ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να συμμετέχει με χρηματοδότηση μέχρι να διευκρινισθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Κάτι τέτοιο θα έδινε τη δυνατότητα στη γερμανική κυβέρνηση να μην προσδιορίσει περαιτέρω τα μέτρα πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου. Οπως τόνισε στην τελευταία του ενημέρωση Τύπου ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Τζέρι Ράις, «εξετάζουμε όλες τις επιλογές εντός των πρακτικών και κανόνων μας… προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι, όσο ευέλικτοι μπορούμε στο πλαίσιο των συνθηκών κάθε χώρας». Ο κ. Ράις θύμισε ότι υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις έγκρισης επί της αρχής ενός προγράμματος χωρίς άμεση παροχή χρηματοδότησης και αρνήθηκε ότι αυτό συνιστά πολιτική χάρη στη Γερμανία.
Ε
πισήμως, το ΔΝΤ αισιοδοξεί για συμφωνία μέχρι τις 15 Ιουνίου, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση του για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, η οποία χρειάζεται περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση αλλά και πιο ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα. Πάντως, έχει ήδη υποχωρήσει σημαντικά στο τελευταίο, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ να αποφεύγει να αναφερθεί στον προηγούμενο στόχο του για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Είπε μόνον ότι αυτό πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 3,5% του ΑΕΠ γιατί αυτό το ποσοστό δεν είναι βιώσιμο και «θα οδηγήσει σε υπερβολική λιτότητα για τον ελληνικό λαό».
Ο συνεργάτης του Ινστιτούτου American Enterprise Institute Ντέσμοντ Λάκμαν θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συμφωνήσει στον συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, που προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει από τώρα αλλά δεν θα βάλει χρήματα παρά το 2018, όταν σημειωθεί η ελάφρυνση του χρέους. Αυτό φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει τους πολιτικούς περιορισμούς τόσο του ΔΝΤ όσο και της γερμανικής κυβέρνησης». Μιλώντας στην «Κ», προσέθεσε ότι το νέο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Ελλάδα «καθιστά πιο πιθανή την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και αρχικά χωρίς νέα χρηματοδότηση μέχρι το 2018, όταν θα υπάρξει συγκεκριμένη ελάφρυνση του χρέους».
Μετά την αποτυχία του τελευταίου Eurogroup, όμως, η όποια λύση μετατίθεται για την τελευταία στιγμή. Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημειώνει στην «Κ» ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η καλύτερη διαπραγματευτική θέση τόσο του ΔΝΤ όσο και της γερμανικής κυβέρνησης είναι να αποφύγουν να δεσμευθούν, καθώς ο χρόνος κυλάει υπέρ τους. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα πρέπει να ικανοποιήσει αποπληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί να δικαιολογήσει καλύτερα ένα συμβιβασμό όσο πιο κοντά βρίσκεται σε αυτή την ημερομηνία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: