Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Stratfor: Γλυκόπικρη νίκη για τον Τσίπρα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOCΓλυκόπικρη νίκη του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει το Stratfor την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Αυτή ήταν μια άλλη γλυκόπικρη νίκη για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από τη μία πλευρά, τα μέτρα εγκρίθηκαν από όλους τους 153 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, ο οποίος περιλαμβάνει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και το δεξιό κόμμα Ανεξάρτητοι Ελληνες»...
 αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: 
«Αυτό δείχνει ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι σε θέση να ελέγξει τις διαφωνίες υπό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά, η ψηφοφορία έλαβε χώρα μετά από ημέρες διαμαρτυριών και απεργιών από πολλά διαφορετικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία εξαντλούνται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία από περικοπές δαπανών και φορολογικών αυξήσεων. Την ώρα που ψήφιζαν οι βουλευτές, πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εκτός του Κοινοβουλίου».
Η ανάλυση του Stratfor, αναφέρει πως η κυβέρνηση ελπίζει πως η ψήφιση των μέτρων θα δημιουργήσει έδαφος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και να συμμετάσχει στην αγορά ομολόγων της ΕΚΤ.
«Ηδη από τις αρχές του Μάη, οι δανειστές της Αθήνας είχαν υποσχεθεί να επανεξετάσουν την δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα προκειμένου να διαπιστώσουν την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να τύχει μιας ελάφρυνσης χρέους, ωστόσο αυτή η διάθεση σκοντάφτει πάνω στις αντιρρήσεις πολλών κρατών-μελων της ευρωζώνης, ειδικά στον ευρωπαϊκό βορρά», σημειώνει μεταξύ άλλων.
«Ενώ οι δανειστές ενδέχεται να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους μέσα στους επόμενους μήνες, δεν αναμένεται να υπάρξουν ξεκάθαρα μέτρα πριν τις γερμανικές εκλογές στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μια απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος δεν θα έπρεπε να παρθεί πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του 2018», συμπληρώνει.
«Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Στην τελευταία έκθεση της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος από 2,7% σε 2,1%».
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: