Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Την πάτησε...


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας
«Μας κοροϊδέψατε. Μας βάλατε να ψηφίσουμε μέτρα και τώρα τα μέτρα για το χρέος που μας παρουσιάζετε απέχουν παρασάγγας από αυτά που είχατε υποσχεθεί», φέρεται να φώναξε, μιλώντας στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και βλέποντας τις λύσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι για το ελληνικό χρέος.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς πως αντιδρούσε την ίδια στιγμή  ο πρωθυπουργός στις συνεχείς ενημερώσεις που λάμβανε από τον υπουργό του.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά φαίνεται ότι την πάτησε...
Εμπιστεύθηκε την Angela Merkel και έσπευσε να προαναγγείλει ότι σύντομα θα φορέσει «γραβάτα», χωρίς να υπολογίζει την δυναμική των πραγμάτων και κυρίως τον παράγοντα Thomsen.
Ο Δανός οικονομολόγος φέρεται στην προχτεσινή συνεδρίαση να έσπασε τα νεύρα και του W. Schaeble και των συνεργατών του με την αδιάλλακτη στάση του, την στιγμή που η γερμανική πλευρά θεωρούσε ότι είχε υποχωρήσει σημαντικά, πάντα οχυρωμένη πίσω από την απροθυμία της να απευθυνθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Στην συνεδρίαση συμμετείχε για μεγάλο μέρος και ο  με τον κεντρικό τραπεζίτη να πιέζει για την ανάγκη λήψης και συγκεκριμενοποίησης των μέτρων, και να επικαλείται λόγους ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος και ασφάλειας των καταθετών.
Προς το τέλος της συνεδρίασης κατατέθηκε πρόταση η οποία προέβλεπε την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς λεφτά και χωρίς έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία απορρίφθηκε από τον Ε. Τσακαλώτο καθώς διατηρούσε κλειστό τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση και πιθανότατα για τις αγορές, βρίσκοντας σύμμαχο και τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire. Η πρόταση αυτή θα πρόσφερε χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης χρέους, που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η Ελλάδα. Μάλιστα η πρόταση σύμφωνα με τους Financial Times κέρδισε στήριξη από πολλούς υπουργούς Οικονομικών, περιλαμβανομένου του W. Schaeuble της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκδηλώθηκαν και επιθέσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αλλά και εκπροσώπων των θεσμών, για την δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα εάν δεν απομειωθεί το χρέος ενώ ενστάσεις διατυπώθηκαν και για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, που νομοθέτησε την Πέμπτη η κυβέρνηση.
Στο κλείσιμο ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου θα χρειαστούν σημαντικές υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, δείχνοντας το τρίγωνο ΔΝΤ, Γερμανία και Ελλάδα. 
Σε αυτό το τρίγωνο δεν χρειάζεται να τονιστεί για το ποια είναι η αδύναμη πλευρά..

Του Νίκου Φιλιππίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: