Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Από το ενδιαφέρον για τα πέτσινα κύπελλα, στο Δρόμο του Μεταξιού

Πολύπλευρη  προσωπικότητα ο πρωθυπουργός. 
Εκτός από πολιτικός μηχανικός που έχει δουλέψει στο γιαπί, κατά δήλωσιν του ιδίου, είναι εξπέρ και στην τέχνη της ποδοσφαιρικής διαιτησίας, και αντιμετώπισε σαρκαστικά όσους  χαρακτήρισαν «πέτσινη» τη νίκη του ΠΑΟΚ έναντι της ΑΕΚ, λόγω offside, στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας.  (όλη η Ελλάδα δηλαδή)...

 
«Τα βλέπουν όλα πέτσινα, πέτσινα τα αντίμετρα, πέτσινο και το κύπελλο στον ΠΑΟΚ», είπε! 
Τέτοια  είναι η ταύτιση, αν όχι υπόκλιση, με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη, ώστε του πρόσφερε το πρωθυπουργικό του κύρος ως ασπίδα, για το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα! Και φυσικά ήταν ύβρις  η εξομοίωση του αγώνα με τα αντίμετρα, που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων –εάν και όταν υλοποιηθούν.
Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός  αναχωρεί για την Κίνα, όπου θα συμμετάσχει στο φόρουμ  «Belt and Road Forum», ή αλλιώς «Δρόμο του Μεταξιού», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του κινέζου προέδρου Σι Τσινπίνγκ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ  ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα ενώσει την Ασία με την Ευρώπη, μέσω  ενός δικτύου δρόμων  σιδηροδρομικών γραμμών, λιμανιών,  αεροδρομίων,  οπτικών ινών επικοινωνίας, κλπ.
Θα είναι ένας εμπορικός «αγωγός», που θα ξεκινάει από τον Ινδικό, θα διέρχεται την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και θα καταλήγει στη Μεσόγειο. Στην ουσία θα είναι  ένας κινέζικος εμπορικός αγωγός που θα επιτρέπει στην Κίνα να διοχετεύει ευκόλως τα προϊόντα της στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα αποτελεί μεγάλο γεωπολιτικό κι οικονομικό  στόχο της Κίνας, και η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε αυτόν λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Κύριο  είναι το ενδιαφέρον για το  λιμάνι του Πειραιά, λόγω της  στρατηγικής του σημασίας, ως ή νοτιότερη και προσφορότερη θαλάσσια Πύλη της Ευρώπης, ενώ συμπληρωματικώς θα λειτουργήσει και το λιμάνι Θεσσαλονίκης, για το οποίο συμμετείχαν στην κοινοπραξία που το ανέλαβε, ενώ δεν μένουν αδιάφοροι και για το 30% το «Ελ. Βενιζέλος».
 Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογράψει τριετές μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα αφορά την περίοδο 2017-20, και θα περιλαμβάνει πολλούς τομείς, όπως τηλεπικοινωνίες, ναυπηγική, μεταφορές, ενέργεια, real estate,κλπ. Ουσιαστικά πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις που θα γκρεμίσουν  τον μύθο της Μάργκαρετ Θάτσερ!
Στις συζητήσεις του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία Κέντρου Εφοδιασμού στο ΕΛ. Βενιζέλος, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δοκιμών και Πιστοποίησης κινεζικών προϊόντων, αξιοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου για επισκευές πλοίων, τουρισμός, real estate  κλπ. 
Το ενδιαφέρον αυτό των κινέζων, η κυβέρνηση προσπαθεί να το ενδύσει επικοινωνιακά και να το παρουσιάσει στο εγχώριο κοινό, ως δήθεν ενεργή άσκηση  γεωπολιτικής στρατηγικής εκ μέρους της, πράγμα που φυσικά ουδόλως αληθεύει. Αυτός που κάνει γεωπολιτική, καθώς είναι πλανητικού  επιπέδου παίκτης, είναι η Κίνα. Η Ελλάδα, μικρή και πτωχευμένη, απλώς ιδιωτικοποιεί, ενώ  προσφέρεται ως εδαφικά ενδιάμεσος  για τη διοχέτευση των κινέζικων προϊόντων  στη Δύση– αυτό μπορεί να κάνει, και καλώς το κάνει. Όμως ηχούν άνευ σοβαρότητας οι κορώνες που αφορούν σε  γεωπολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της χώρας μας.
Παράλληλα στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει ενδιαφέρουσες κατ ιδίαν συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, και βέβαια θα επιδιώξει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συζητήσει, τι άλλο, το θέμα του χρέους.
Στη δεδομένη συγκυρία θα μπορούσαν αυτά να αποτελέσουν ισχυρό βάθρο για μια αναπτυξιακή εκκίνηση της χώρας, εάν η κυβέρνηση είχε καταστρώσει ένα στοιχειώδες σχέδιο ανάπτυξης . Προς το παρόν, η μόνη δραστηριότητα που την διακρίνει είναι  η απόλυτη μετάπτωση από την καθολική άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην ολική κατάφασή τους. Πουλάει γιατί της ζητάνε, ο, τι της ζητάνε. Της λείπει η πολιτικοοικονομική παιδεία της αξιοποίησης.
Έτσι συνήθως συμβαίνει. Όταν απλώς φωνάζεις για το δίκιο των λαών συμμετέχοντας στο κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης,  βρίσκεται ανίσχυρος να υπερασπίσεις το δίκιο των λαών (και την περιουσία τους), όταν η παγκοσμιοποίηση σου χτυπήσει επιτακτικά την πόρτα και εσύ, ρακένδυτος, κρατάς τα κλειδιά. Απλώς της τα παραδίδεις.

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: