Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν σταματήσεις να τρως

unslash.com

Συχνά, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να μειώσουν το σωματικό τους βάρος και να αλλάξουν την εικόνα τους, καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους αδυνατίσματος, μια από τις οποίες είναι και η αφαγία.

Και δεν πρόκειται απλά για την παράλειψη ενός γεύματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέγουν να στερούν εντελώς την τροφή από... τον οργανισμό τους, πιστεύοντας ότι αντέχουν ή ότι δεν προκαλούν καμία βλάβη στον οργανισμό τους.
Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολύ πιο σοβαρές και το κανάλι Asap SCIENCE στο Youtube δημιούργησε το παρακάτω βίντεο για να εξηγήσει τη διαδικασία της ασιτίας στο σώμα μέρα με τη μέρα, να περιγράψει τι συμβαίνει σε αυτό αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την πείνα ως αποτέλεσμα της φτώχειας, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με το βίντεο, το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά για τις έξι πρώτες ώρες έπειτα από ένα γεύμα. Αρχίζει να διασπά γλυκογόνα σε γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιούν με τη σειρά τους τα κύτταρα ως καύσιμο.
Ενα ποσοστό της ενέργειας που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο ( περίπου 25%) ενώ τα υπόλοιπα πηγαίνουν στους ιστούς των μυών και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Καθώς ο χρόνος περνά και πιο συγκεκριμένα μετά τις έξι ώρες, αυτή η μέθοδος παραγωγής ενέργειας παύει λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων γλυκογόνων και οδηγεί στο αίσθημα θυμού εξαιτίας της υπερβολικής πείνας.
Το σώμα μπαίνει στην κατάσταση της κέτωσης (6 με 72 ώρες) και νηστεύει ή λιμοκτονεί με τα γλυκογόνα στο αίμα πια να είναι ελάχιστα. Για να παράξει ενέργεια πρέπει να διασπάσει τώρα το λίπος, αλλά ο εγκέφαλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα στα οποία αυτό διασπάται. Αλλάζει έτσι τρόπο λειτουργίας και χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας τις κετόνες, καλύπτοντας βέβαια μόνο μικρό μέρος των αναγκών του. Οι νοητικές του λειτουργίες αποδυναμώνονται, όπως αλλάζει και η διάθεση.

Μετά από 72 ώρες ο εγκέφαλος διασπά τις πρωτεΐνες του σώματος, οι οποίες απελευθερώνουν αμινοξέα, που μετατρέπονται σε γλυκόζη, αλλά έτσι καταστρέφεται η μυϊκή μάζα.
Ως προς τις γυναίκες, η κατάσταση της αφαγίας επηρεάζει αρνητικά την εμμηνόρροια, γιατί το σώμα προσπαθεί να περιορίσει την ενέργεια που σπαταλάει. Παράλληλα, ελαττώνεται η οστική πυκνότητα και η σεξουαλική όρεξη.

Σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, το ανοσοποιητικό σύστημα εξουθενώνεται και δεν θα μείνει καθόλου γλυκόζη, λίπος ή μυϊκή μάζα.

Επίσης, η κατάσταση πείνας επηρεάζει αρνητικά και τη λειτουργία της καρδιάς. Η καρδιακή αρρυθμία ή το έμφραγμα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από ανορεξία.

Η απόλυτη νηστεία μπορεί να φέρει το θάνατο σε διάστημα τριών εβδομάδων έως και εβδομήντα ημερών, όπως καταγράφηκε στις απεργίες πείνας στην Ιρλανδία το 1981, παρότι αυτός ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός και πόσα αποθέματα λίπους διαθέτει το σώμα.

795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, όμως οι επτά πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο αποφάσισαν να βοηθήσουν 500 εκατομμύρια ανθρώπους βγάζοντας τους από την πείνα μέχρι το 2030.

Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: