Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Οι διαπραγματευτές της μεγάλης ήττας

Ύστερα από 15 μήνες μιας υποτιθέμενης σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, οδεύουμε προς το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα. 

Το είπε μόνος του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Eurogroup, μόλις άκουσε τη συμβιβαστική πρόταση που διατυπώθηκε από πλευράς του Β. Σόιμπλε και την οποία η κυβέρνηση απέρριψε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, αλλά δέχθηκε να αρχίσει να συζητά αμέσως μετά, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός...
Η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως και με το τρίτο Μνημόνιο, πέτυχε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Συμβιβάστηκε με όλα τα μέτρα που απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μάλιστα με το παραπάνω. Οπως είχε πει ο κ. Τσίπρας, μας ζητούσαν 4,5 δισ. ευρώ, ενώ εμείς είχαμε δεχθεί 3,6 δισ., με αντίμετρα και χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα. Τελικώς, ψηφίστηκαν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. πάνω από όσα μας ζητούσαν, ενώ τα περίφημα αντίμετρα βρίσκονται στον αέρα, αφού τελούν υπό την αίρεση του ΔΝΤ.
Στο ζήτημα του πλεονάσματος η κυβέρνηση υποτίθεται ότι έδινε μεγάλο αγώνα. Αρχικά είχε δεχθεί το 3,5% έως το 2021, στο Eurogroup έχασε και το 2022 και τώρα εξετάζεται η διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων άνω του 2% μέχρι το 2060.

Στο ζήτημα του χρέους η αποτυχία είναι οικτρή. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη το 2015 για να κουρέψει το χρέος. Μάλιστα είχε συστήσει ειδική επιτροπή που θα έκρινε τι θα κουρέψει και τι θα αφήσει. Ομως τον Ιούλιο του 2015 δέχθηκε ότι οποιαδήποτε λύση για το χρέος δεν περιλαμβάνει κούρεμα και πέρυσι συμφώνησε ότι η ρύθμιση θα οριστικοποιηθεί το 2018.

Και ενώ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας ετοιμαζόταν να φορέσει γραβάτα, τώρα φαίνεται ότι περνάει η γραμμή Σόιμπλε. Οι αποφάσεις για το χρέος μετατίθενται για το 2018 και η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι χωρίς χρηματοδότηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην παγίδα της στασιμότητας και της αβεβαιότητας. Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε τη χώρα σε ανάπτυξη και ένα βήμα πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο και τη βύθισε σε αέναη λιτότητα και χωρίς λύση για το χρέος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: