Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Ψίχουλα» τώρα... και εκλογές μετά

Σχετική εικόνα
Το τελευταίο σενάριο πλέον μεταξύ των θεσμών μετά την σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είναι ότι η μόνη πλευρά η οποία αναμένεται να μην πάρει τίποτα από όσα θα ήθελε από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, είναι η Ελλάδα.

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να πάρει κάποια «ψίχουλα» παραχωρήσεων από την γερμανική πλευρά. Αλλά αυτό...
εξαρτάται από την «μεγαλοψυχία» ή όχι του Schaeuble..
Το ΔΝΤ σε αυτό το σενάριο θα παραμείνει με τον ρόλο του επίσημου επόπτη του ελληνικού προγράμματος, χωρίς λεφτά, υπό τον πολιτικό όρο «έγκριση κατ’ αρχήν» του ελληνικού προγράμματος.
Το σενάριο αυτό προβλέπει μια καλή δόση και μόνο αυτό...
Η εκτίμηση που υπάρχει σε μερίδα των θεσμών είναι ότι η κυβέρνηση θα αποδεχτεί και αυτή την λύση, καθώς εάν ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο, δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες πληρωμές έως το καλοκαίρι του 2018. Άρα κερδίζει πολιτικό χρόνο. Κάπου εκεί ξεκινούν τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων.
Χωρίς ουσιαστικές αποπληρωμές μέχρι τον επόμενο Ιούλιο του 2018, ο κ. Τσίπρας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την σχεδόν αναπόφευκτη κρίση του προσεχούς καλοκαιριού. Να κάνει δηλαδή λίγο νωρίτερα εκλογές, με την ελπίδα να επανέρθει στην εξουσία στις αρχές του 2020, προκαλώντας όπως το 2015 πρόωρες εκλογές, διαφωνώντας με όλες τις επιλογές για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προκριθούν.
Σε αυτά τα σενάρια, αποτελεί σταθερά, η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεγάλο μέρος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που νομοθέτησε, ενισχύοντας την λαικίστικη ρητορική του, εισάγοντας επί της ουσίας την χώρα από φέτος το καλοκαίρι και μετά σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο..
Σε αυτό το σημείο «κουμπώνουν» και οι χτεσινές δηλώσεις «έκπληξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος απέφυγε να διαψεύσει ότι δεν θα εφαρμόσει μέτρα χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί για τα καλά από την γραμμή της στήριξης με τους θεσμούς. Ακόμα πιο «περίεργα», αλλά ταιριαστά στην περιγραφή, είναι τα εγκωμιαστικά λόγια του υπουργού Οικονομικών για τον γερμανό ομολογό του
Βλέπετε για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί η σύμφωνη γνώμη ή πιο σωστά η ανοχή του γερμανού πολιτικού..

Του Νίκου Φιλιππίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: