Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η υπογραφή του 4ου μνημονίου οδηγεί σε δημοσκοπική κατάρρευση τον ΣΥΡΙΖΑ

Πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου , καθώς μία εβδομάδα μετά τη ψήφιση του τέταρτου μνημονίου, όλα τα ευρήματα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την κρίσιμη αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, αποτυπώνουν την πλήρη αποδόμηση τόσο του αφηγήματος που προσπαθεί να «χτίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την ολοένα και μειούμενη απήχηση του Αλέξη Τσίπρα. 
Η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εμφανίσει το πακέτο μέτρων σαν κάτι που...
δε θα εφαρμοστεί ποτέ με παράλληλη έξοδο της χώρας από την κρίση δείχνει να πέφτει στο κενό,μια και τα ποιοτικά στοιχεία ερευνών που ξεκίνησαν μετά την επικύρωση της συμφωνίας είναι συντριπτικά εναντίον της κυβέρνησης.
Οι έρευνες αυτές που «τρέχουν» καθημερινά είναι σε γνώση τόσο του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού όσο και της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.
Είναι προφανές λοιπόν ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας, ο ίδιος δείχνει να  έχει βρεθεί ενώπιον ενός πραγματικού πολιτικού αδιεξόδου, το οποίο αποτυπώνεται όλο το τελευταίο διάστημα δημοσκοπικά.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία ερευνών που έχει στη διάθεση της η Πειραιώς, οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο ζήτημα του 4ου μνημονίου κρίνονται αρνητικά σε ποσοστό πάνω από 85%. Το εύρημα αυτό αποτελεί χωρίς αμφιβολία απάντηση σε όλους όσοι θεώρησαν ότι μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι με το «ναι» στη συμφωνία, άνοιγε ο δρόμος για την απεμπλοκή από τα μνημόνια.
Άλλο ένα ποσοστό από τις ίδιες έρευνες, το οποίο έχει ενδιαφέρον είναι ότι το  87% των πολιτών ανησυχεί ότι η ζωή τους τον επόμενο χρόνο θα γίνει χειρότερη. 
Πρόκειται για μια σαφής απόδειξη ότι «η ελπίδα που ευαγγελιζόταν» μάλλον δεν πέρασε στην κοινωνία.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» η εικόνα του προέδρου της Ν.Δ. παραμένει συντριπτικά καλύτερη σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα, καθώς υπερέχει όχι μόνο σε δημοτικότητα και καταλληλότητα για πρωθυπουργός (34% - 19%), αλλά και σε επιμέρους ποιοτικούς δείκτες, όπως ικανότητα να φέρει επενδύσεις, να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, κ.λπ. Η δε ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή έλαβε πολύ καλύτερη αξιολόγηση από την αντίστοιχη του Τσίπρα (32% έναντι 17%), όπως κατέγραψε η δημοσκόπηση της PULSE για το ACTION 24.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 73% (και το 55% των ψηφοφόρων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ) θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων κι αντιμέτρων αποτελεί 4ο μνημόνιο, κάτι που η Κυβέρνηση επιμένει να αρνείται, έναντι μόλις 15% που θεωρούν ότι σηματοδοτούν την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο στις αγορές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αξιολογεί τη συμφωνία αρνητικά, σε ποσοστό 76%, έναντι μόλις 16% που τη θεωρεί θετική. Ακόμα και μεταξύ των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 60% την θεωρεί αρνητική.
Το 74% (και το 58% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμά ότι ακόμα και αν εφαρμοστούν τα αντίμετρα δεν θα ισοσκελίσουν τις απώλειες από τα μέτρα, έναντι μόλις 14% που πιστεύουν το αντίθετο.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το αφήγημα της κυβέρνησης περί success story δεν πείθει κανέναν και πως το κυβερνών κόμμα οδηγείται με μεγάλη ταχύτητα σε στρατηγικό αδιέξοδο. 
Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, το κυβερνών κόμμα έχει απέναντί του μια παγιωμένη κοινωνική πλειοψηφία. 
Πέφτει θύμα των ψεμάτων του,καθώς πλέον κανείς δεν τον πιστεύει ό,τι και αν λέει αλλά και  των επικοινωνιακών ακροτήτων του στο παρελθόν , αφού για κάθε θέμα υπάρχει μια δήλωση από το παρελθόν που τον γελοιοποιεί. Καταλυτικό ρόλο βεβαίως παίζει η ίδια η πραγματικότητα, μια και οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κατάσταση τους επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο.


Του Γιάννη Κ.Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: