Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Εκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια - Εισβολή οπαδών του Γκρούεφσκι στη Βουλή [Φωτο & Video]

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Εθνικιστές διαδηλωτές του VMRO ξυλοκόπησαν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος
Επειδή εξέλεξαν για πρώτη φορά Αλβανό ως πρόεδρο της Βουλής
Γρονθοκοπήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τουλάχιστον 4 βουλευτές
Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα
Ο Πρόεδρος της FYROM συγκάλεσε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή
Σκληρές εικόνες και βίντεο...

Εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια.
Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα, όπως και τουλάχιστον άλλοι 4 βουλευτές. Αλλοι δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν διέλυσαν με δακρυγόνα το συγκεντρωμένο πλήθος και εκκένωσαν το κοινοβούλιο.
Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκι Ιβάνοφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για αύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Dnevnik πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η αστυνομία έχει διαλύσει με δακρυγόνα το πλήθος και έχει εκκενώσει το κοινοβούλιο. Κατά την εφημερίδα, δέκα αστυνομικοί τραυματίσθηκαν όταν το πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι η βία δεν έχει καμία θέση στο κοινοβούλιο και ότι η Δημοκρατία πρέπει να βρει το δρόμο της.
Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα βίαια επεισόδια στη Βουλή των Σκοπίων. Οι πρεσβείες ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για διάλογο μεταξύ  των πολιτικών δυνάμεων και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.
«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ .
Ο αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γιαχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια . «Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της». αναφέρει.
Και ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι καλεί τον κόσμο, μέσω Facebook, να δείξει αυτοσυγκράτηση.
«Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα» αναφέρει ο Γκρουέφσκι.
Οι εθνικιστές του VMRO καλούν τους ομοϊδάτες τους από όλη τη χώρα να ταξιδέψουν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα, προκειμένου να «σταματήσουν» όπως λένε την αντιπολίτευση.
Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί έξω από το Κοινοβούλιο και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν.
Βουλευτές πηδούν αλλόφρονες για να σώσουν τη ζωή τους
O επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ χτυπημένος, με αίματα στο πρόσωπο 
Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.
 Φωτογραφίες: EPA/MAJA ZLATECSKA
Φωτογραφίες: AP
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: iefimerida.gr


Police protecting entrance to Assembly building while SDSM is being held hostage in the conference room 

Δεν υπάρχουν σχόλια: