Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Οι ΗΠΑ έριξαν τεράστια μη πυρηνική βόμβα σε μέλη του ISIS στο Αφγανιστάν [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: APΕριξαν τη βόμβα GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB) «Μητέρα όλων των βομβών»
Στόχος ήταν σήραγγα του ISIS στο δυτικό Αφγανιστάν
«Θα συνεχιστούν οι επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι ο ISIS να καταστραφεί» αναφέρει ο αμερικανικός στρατός
Τραμπ: Επιτυχημένη αποστολή η βόμβα στο Αφγανιστάν, έχουμε απίστευτο στρατό...

Τη μεγαλύτερη τους μη πυρηνική βόμβα έριξαν στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν οι ΗΠΑ με το Πεντάγωνο να το επιβεβαιώνει.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στόχος της βόμβας ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.
Η ακτίνα της έκρηξης πιστεύεται πως έφτασε τα 300 μέτρα, με το όπλο να περιγράφεται ως «η μητέρα όλων των βομβών» -MOAB - (mother of all bombs).
Τραμπ: Επιτυχημένη αποστολή, έχουμε απίστευτο στρατό
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, επαινόντας τον αμερικανικό στρατό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως έχει δώσει στον στρατό τη συνολική εξουσιοδότηση και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτός είναι ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη επιτυχία τελευταία».
«Αν κοιτάξετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ εβδομάδων σε σύγκριση με τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, θα δείτε μια τεράστια διαφορά», τόνισε και πρόσθεσε: «Εχουμε απίστευτους αξιωματικούς και απίστευτο στρατό και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτούς.
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε την επιχείρηση στο Αφγανιστάν μια «επιτυχημένη αποστολή».
Η ρίψη της βόμβας έγινε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο ενός αμερικανού στρατιώτη ο οποίος πολεμούσε εναντίον του ISIS, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο Fox News.
H GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast θεωρήθηκε το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο που είχε αναπτυχθεί τη στιγμή της δημιουργίας της.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η βόμβα χρησιμοποιείται σε μάχη.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «οι ΗΠΑ πήραν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν τις απώλειες», υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι το ISIS να καταστραφεί». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ανταμ Σταμπ, ανέφερε πως η ρίψη της βόμβας έγινε από αεροσκάφος MC-130. «Το χτύπημα είχε ως στόχο να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για το Αφγανιστάν, με τις δυνάμεις των ΗΠΑ να προχωρούν σε επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ μεγιστοποιείται η καταστροφή των μαχητών και των εγκαταστάσεων του ISIS», σημειώνουν.
«Οσο οι απώλειες για το ISIS αυξάνονται, χρησιμοποιεί αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αποθήκες και σήραγγες για να πυκνώσει την άμυνά του», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον και πρόσθεσε πως «αυτά είναι τα σωστά πολεμοφόδια για τον περιορισμό των εμποδίων και τη διατήρηση της δυναμικής της επίθεσής μας ενάντια του».


Σ
πάισερ: Οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS
Μετά την ρίψη της «μητέρας όλων των βομβών» ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σεν Σπάισερ υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου πως «οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ σοβαρά τον πόλεμο κατά του ISIS και για να νικήσουμε την οργάνωση πρέπει να αρνηθούμε τον επιχειρησιακό χώρο, κάτι που κάναμε».
Πρόσθεσε, δε, πως οι ΗΠΑ θα κάνουν τα μέγιστα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων.


Σ
τα σύνορα του Πακιστάν
Η επαρχία του Nangarhar βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν. Σε αυτή την περιοχή το ισλαμικό κράτος, το οποίο ανακήρυξε «χαλιφάτο» στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, άρχισε να εμφανίζεται στο Αφγανιστάν, στις αρχές του 2015. Από τον Αύγουστο του 2016, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτελούν πολλές αεροπορικές επιθέσεις στις θέσεις των τζιχαντιστών.
Οπως αναφέρει το Fox News η επίθεση έγινε μετά τη δολοφονία ενός μέλους των Green Beret των ΗΠΑ από δυνάμεις του ISIS.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι δε γνωρίζουν ακόμα πόσοι μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν από τη βόμβα ούτε εάν υπάρχουν νεκροί πολίτες. «Λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να μειώσουμε τυχών απώλειες αμάχων», δήλωσαν.
Η ανακοίνωση των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν
Η βόμβα GBU-43/B δοκιμάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2003 στη Φλόριντα και ξανά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η συγκεκριμένη βόμβα έχει ισχύ όσο 23 πύραυλοι Τόμαχοκ και για το λόγο αυτό αποκαλείται «η μητέρα όλων των βομβών».
«Ενώ οι απώλειές τους αυξάνονται», οι τζιχαντιστές βρίσκουν καταφύγιο «σε σήραγγες και τούνελ για να αναπτύξουν» την άμυνά τους, ανέφερε σε ανακοίνωση ο στρατηγός John Nicholson, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Η βόμβα GBU-43 «είναι το σωστό εργαλείο για να τελειώνουμε με αυτά τα εμπόδια και να διατηρήσουμε την υπεροχή της προέλασής μας» εναντίον της οργάνωσης του ισλαμικού κράτους στο Αφγανιστάν, πρόθεσε.
Δείτε τη βόμβα GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast


Σ
ύμφωνα με την US Air Force, το τελευταίο τεστ της βόμβας GBU-43 en 2003 είχε προκαλέσει ένα σύννεφο σκόνης και καπνού ορατά από 32 χιλιόμετρα.
Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 8.400 στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Εκπαιδεύουν, συμβουλεύουν και στηρίζουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αφγανιστάν εναντίον των ταλιμπάν και εναντίον του ισλαμικού κράτους.
Πρώην Πρόεδρος Αφγανιστάν: «Εμείς οι Αφγανοί πρέπει αν σταματήσουμε τις ΗΠΑ»
Την αντίδρασή του μέσω twitter, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος ανέφερε ότι «Καταδικάζω έντονα και με τα πιο σκληρά λόγια τη ρίψη του τελευταίου όπλου, της μεγαλύτερης μη πυρηνικής βόμβας στο Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ. Αυτός δεν είναι πόλεμος κατά της τρομοκρατία; αλλά η πιο απάνθρωπη και βίαιη κατάχρηση της χώρας μας για τη δοκιμή νέων και επικίνδυνων όπλων. Εμείς οι Αφγανοί πρέπει να σταματήσουμε τις ΗΠΑ».
Το «κάλεσμά» του αυτό για συσπείρωση ενάντια στις ΗΠΑ έχει ήδη βρει μεγάλη ανταπόκριση

Π
ηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: