Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Καλλιεργώντας ένα περιβόλι για καλό σκοπό

Το EcoΚτήμα βρίσκεται σε μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στα Δερβενοχώρια και είναι ανοιχτό σε σχολεία, αλλά και σε κάθε είδους φορείς, για διάφορες δράσεις στους χώρους του.

Είναι κάπως οξύμωρο ένα κείμενο για ένα οικολογικό κτήμα στην Πάρνηθα να ξεκινάει με αναφορά στην... κοιλάδα του θανάτου, αλλά είναι για καλό σκοπό! 
Η «κοιλάδα του θανάτου» (death valley) είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται στον χώρο των επιχειρήσεων για να περιγράψει τη δύσκολη έρημο που οι startups θα πρέπει να διανύσουν ώστε από το ελπιδοφόρο ξεκίνημά τους να φτάσουν στο...
σημείο που θα θεωρούνται επιτυχημένες. 
Οι περισσότερες νεοφυείς προσπάθειες, σχεδόν το 85%, «σβήνουν» στη διαδρομή, πριν κλείσουν δηλαδή την πενταετία. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες εγκλωβίζονται ανάμεσα στο ρίσκο της προσπάθειας και στις δυσμενείς συνθήκες για επενδύσεις που επικρατούν στη χώρα μας. Οχι όμως όλες.

Εδώ και λίγους μήνες, η Μαρία Φιλιππή κάθεται πιο αναπαυτικά στην καρέκλα του γραφείου της – όχι βέβαια ότι κάθεται και πολύ. Η Μαρία είναι η ψυχή του εγχειρήματος «EcoΚτήμα», του πρώτου οικολογικού κτήματος στην Ελλάδα που λειτουργεί παράλληλα στον φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο. Ο σπόρος του φυτεύθηκε το 2012 και σήμερα, έχοντας ξεπεράσει τον «κάβο» του death valley, καρποφορεί. «Η ιδέα προέκυψε στη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου γύρω από τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση», λέει η ίδια στην «Κ». «Είχαμε κάνει μελέτες σε ενηλίκους και παιδιά με τις οποίες θέλαμε να αποδείξουμε ότι η ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να επέλθει αποκομμένη από το φυσικό περιβάλλον. Μας ενδιέφερε η λεγόμενη επαυξημένη πραγματικότητα, όταν δηλαδή η τεχνολογία έρχεται να σου ενισχύσει την εμπειρία του φυσικού κόσμου». Τελειώνοντας τις σπουδές, η ιδέα έπρεπε να γίνει πράξη. Βρέθηκαν οι συνεργάτες, άνθρωποι της εκπαίδευσης και της πληροφορικής, στήθηκε η εταιρεία και βρέθηκε ο χώρος: το οικογενειακό κτήμα 5,5 στρεμμάτων στα Δερβενοχώρια ήταν ό,τι έπρεπε. Χωρίστηκε σε μικρά χωραφάκια των 50 τ.μ. και το σχέδιο μπήκε μπροστά.

«Δεν μας ενδιέφερε η παραγωγή λαχανικών, αλλά η παραγωγή εμπειρίας», εξηγεί η Μαρία Φιλιππή. «Οι πελάτες μας να έρχονται να καλλιεργούν τα λαχανικά τους, στο δικό τους περιβόλι, και παράλληλα να καλλιεργούν την επαφή τους με τη φύση». Στο EcoΚτήμα μπορεί κάποιος να «νοικιάσει» το χωραφάκι του και με τη βοήθεια ειδικών γεωπόνων να βγάλει τη δική του –μικρή– σοδειά, η οποία όμως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε φρέσκα λαχανικά. Το πότισμα το αναλαμβάνουν οι άνθρωποι του κτήματος, οι οποίοι μπορούν να μοιραστούν και τη γενικότερη φροντίδα του περιβολιού. Μόνη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιηθούν βιολογικές μέθοδοι και προϊόντα περιποίησης. Καθένας μπορεί να επισκέπτεται το περιβόλι του τόσο φυσικά όσο και ψηφιακά 24 ώρες το 24ωρο μέσω web camera. Το EcoΚτήμα είναι ανοιχτό σε σχολεία για ad hoc δράσεις στους χώρους του, αλλά και κάθε είδους φορείς. Χθες, για παράδειγμα, ένας σύλλογος ενεργών συνταξιούχων πραγματοποίησε σεμινάριο εκεί για το μάζεμα των άγριων χόρτων, ενώ οι ίδιοι εκπαιδεύτηκαν στο πώς να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να τα αναγνωρίζουν. «Είναι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι συμπράξεις. Πρόσφατα είχε έρθει το ΚΑΠΗ Νίκαιας και τα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και οι παππούδες έμαθαν στα παιδιά παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους και τα παιδιά τους ένα μάθημα για τις εφαρμογές στα κινητά που μπορείς να αναγνωρίσεις εάν ένα προϊόν είναι βιολογικό σκανάροντας το barcode!».

Δύο νέες δράσεις

Ομως η ομάδα δεν επαναπαύεται στην επιτυχία της. Ηδη στα σκαριά βρίσκονται δύο νέες δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα. Η πρώτη λέγεται Cultivate for a Cause και απευθύνεται σε εταιρείες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενδυναμώσουν το ομαδικό πνεύμα καλλιεργώντας ένα περιβόλι με «αντάλλαγμα» τα προϊόντα να πηγαίνουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, το κτήμα «ανοίγει» σε πρόσφυγες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη βιολογική παραγωγή με ειδικά δωρεάν σεμινάρια.

Η δεύτερη νέα δράση απευθύνεται σε κατοίκους του εξωτερικού. Δεδομένης της δημοφιλίας που έχουν τα ελληνικά προϊόντα, θα δημιουργηθούν περιβολάκια με αρωματικά φυτά, τα οποία θα μπορεί κάποιος να καλλιεργεί ψηφιακά όπου κι αν βρίσκεται, με τη χρήση κάμερας, και στο τέλος να λαμβάνει ένα φακελάκι με ελληνικά δεντρολίβανα, θυμάρια και κάθε είδους αρωματικά.
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: