Τρίτη 18 Απριλίου 2017

ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ: «Βιώσιμο χρέος αλλιώς δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα»

Συνέντευξη παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ανάμεσα σε άλλα η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο ελληνικό πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ ώστε να παραμείνει σε αυτό.
Για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε: «Αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν κι εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις κι αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους. Και για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε δει πρόοδο»...

Όπως σημειώνει, «το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους».
Για το αν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους η κ. Λαγκάρντ τονίζει: «Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».
Για το αν υπάρχει σύγκληση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Εδώ και τώρα… αναδιάρθρωση
«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.
Τέλος, αιτιολόγησε την καθυστέρηση του ΔΝΤ -συγκριτικά με τους Ευρωπαίους- να λάβει μια απόφαση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές κι αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι” αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: