Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Αγριος καυγάς ΝΔ - κυβέρνησης για πλεονάσματα και χρέος

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ξέσπασε ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση την Τετάρτη, με αφορμή τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξή του.

Αξιωματική αντιπολίτευση και Μέγαρο Μαξίμου αντάλλαξαν βολές, με ανακοινώσεις και non paper, αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος. 
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέντευξη ότι...
 η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτά δεν θα εφαρμοστούν αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις των δανειστών για το χρέος. Ακόμη, απέδωσε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι 
είχε κάνει λάθος προβλέψεις για το πλεόνασμα και ζητούσε 42 φορές περισσότερα μέτρα, 
ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε».
Κικίλιας: Ψέματα και άγρια υπερφορολόγηση
Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κοροϊδεύει με ψέματα τον ελληνικό λαό και πως «από το Μαξίμου και τη μεγάλη ζωή» δεν μπορεί να δει την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνες.
Αναφερόμενος στις 1.000 κατασχέσεις την ημέρα ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο πρωθυπουργός αφού πρώτα είπε ψέματα στους πολίτες και τους υποσχέθηκε τα πάντα, τώρα τους υπερφορολογεί άγρια και τους παίρνει τα σπίτια.
«Και σαν να μην έφτανε αυτό, εμφανίζεται, χθες στους τηλεοπτικούς δέκτες, να τους κουνάει το δάχτυλο, με αλαζονεία, έπαρση και αυταρέσκεια» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το πλεόνασμα του 2016 προκύπτει από την υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις και το γεγονός ότι το κράτος δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει στους ιδιώτες.
«Δεν πάει στην κοινωνία αλλά στην οικοδόμηση κομματικού κράτους με τους διορισμούς ημετέρων από τις πόρτες και τα παράθυρα σε φορείς, υπουργεία και κομματικά γραφεία» είπε ο κ. Κικίλιας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αυτοσχεδιασμούς. «Του ζητούσαν λέει 42 φορές πάνω τα μέτρα που παίρνει τώρα: 3,6 δισ. μέτρα που φέρνει επί 42 φορές =151,2 δισ. μέτρα. Η επιστήμη και οι Έλληνες σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του σε γραφικότητα» είπε.
«Πώς θα μας βγάλει από τα Μνημόνια αφού έχει συμφωνήσει σκληρά μέτρα μετά το 2018; Λέει ψέματα! Έχει ήδη δεχτεί και φέρνει, 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και χωρίς χρηματοδότηση. Δεν έχει πάρει τίποτα για το χρέος, γιατί στα μάτια των εταίρων μας είναι αναξιόπιστος και ούτε αυτό που έχει προσυμφωνηθεί δεν του δίνουν», είπε ακόμη ο κ. Κικίλιας μεταξύ άλλων.

Μαξίμου: Εχουν το θράσος να ψεύδονται για τέταρτο μνημόνιο
Η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε με non paper, το οποίο περιελάμβανε 12 σημεία.
Σε αυτό, το Μαξίμου σχολίαζε ότι «έχουν το θράσος όχι απλά να μην απολογούνται, αλλά και να ψεύδονται», κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ψεύδεται «για το πλεόνασμα που θα ενεργοποιήσει τα αντίμετρα το 2019 και το 2020, το οποίο είναι στο 3,5% και τίποτα παραπάνω» και «για το ότι υπάρχει στο τραπέζι το 4ο μνημόνιο, το οποίο άλλωστε είναι το πολιτικό πρόγραμμα που καταθέτουν για να γίνουν αρεστοί στους ακραίους εκ των δανειστών και να επανέλθουν στην εξουσία».
Ειδικότερα, το non paper της κυβέρνησης ανέφερε:
  • Αυτοί που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI και την έκρηξη της εισφοροδιαφυγής.
  • Αυτοί που υλοποίησαν ένα από τα σφοδρότερα σοκ λιτότητας στα χρόνια της κρίσης, που μεταφράζεται σε μέτρα ύψους 25,61 δισ. ευρώ τη διετία 2012 -2014.
  • Αυτοί που εκτόξευσαν την ελαστική εργασία στο 60% του συνολικού μεριδίου της απασχόλησης.
  • Αυτοί που έφτασαν την ανεργία των νέων στο 64%.
  • Αυτοί που αντάλλασαν επιστολές αβρότητας με τους Χριστοφοράκους και έπαιρναν δώρα από τη Siemens.
  • Αυτοί που υπέγραφαν συμβάσεις δημοσίων έργων με ρήτρες εξασφάλισης δισεκατομμυρίων για τους εργολάβους και έπειτα άφηναν τα έργα ανολοκλήρωτα.
  • Αυτοί που χρωστάνε εννιαψήφια νούμερα σε θαλασσοδάνεια και απαιτούσαν να τους χαριστούν, καταθέτοντας νύχτα τις σχετικές επαίσχυντες τροπολογίες στη Βουλή.
  • Αυτοί που μετέτρεψαν τη χώρα σε παρία, παντελώς απομονωμένη και ανήμπορη να παίξει το ρόλο που της αρμόζει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και του Νότου της Ευρώπης.
  • Αυτοί που σήμερα, υπόσχονται να απολύσουν εκδικητικά δασκάλους, καθηγητές, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί έτσι τους επιτάσσει η ιδεολογία τους.
  • Αυτοί που σήμερα εξαγγέλλουν νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μάλιστα παιδιατρικών.
  • Αυτοί που σήμερα δεσμεύονται να μετατρέψουν τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, βαθαίνοντας την απορρύθμιση της εργασίας, καταργώντας κάθε εργατικό δικαίωμα.
  • Αυτοί που σήμερα παρακαλούν να τους δοθεί η δυνατότητα να υπογράψουν τόσα και άλλα τόσα από τα αντικοινωνικά μέτρα που προτείνει η ακραία πτέρυγα των δανειστών.
  • Αυτοί λοιπόν, έχουν σήμερα το θράσος όχι απλά να μην απολογούνται, αλλά επιμένουν να ψεύδονται.
  • Να ψεύδονται για το πλεόνασμα που θα ενεργοποιήσει τα αντίμετρα το 2019 και το 2020, το οποίο είναι στο 3,5% και τίποτα παραπάνω.
  • Να ψεύδονται για το ότι υπάρχει στο τραπέζι το 4ο μνημόνιο, το οποίο άλλωστε είναι το πολιτικό πρόγραμμα που καταθέτουν για να γίνουν αρεστοί στους ακραίους εκ των δανειστών και να επανέλθουν στην εξουσία.
  • Να ψεύδονται για το χρέος ενώ υπάρχει η απόφαση του Eurogroup από το Μάϊο του 2016 που ορίζει τα βήματα για την ελάφρυνση του.
Αιδώς!
Η απάντηση της ΝΔ
Η ΝΔ απάντησε λίγη ώρα αργότερα σε ανάλογο ύφος, με ανακοίνωση που κατέληγε ότι «Η έννοια ψεύτης έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας».
«Αυτοί που εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δισ. και τελικά φόρτωσαν τους πολίτες βάρη 12,5 δισ. Αυτοί που εξελέγησαν με συνθήματα εναντίον της λιτότητας και τελικά επέβαλαν 8 φορές μεγαλύτερη από όση τους είχε ζητηθεί. Αυτοί που φώναζαν "go back κυρία Μέρκελ" και τώρα τρέχουν από πίσω της. Αυτοί που πολεμούσαν όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και τώρα θα πουλούσαν μέχρι... και τη μάνα τους για να κάτσουν λίγο ακόμα στην καρέκλα. Αυτοί που μιλούσαν για σεισάχθεια και τώρα κάνουν 1.000 κατασχέσεις την ημέρα. Αυτοί που κάθε βράδυ προκαλούν τη χλεύη των πολιτών όταν βλέπουν στα διάφορα βίντεο τι έλεγαν παλαιότερα και τι κάνουν σήμερα, έχουν το θράσος να μιλάνε για ψεύτες», ανέφερε ακόμη η ΝΔ.
ηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: