Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Politico: Η υπερχρεωμένη Ελλάδα ζητά δανεικά και από την Παγκόσμια Τράπεζα

Φωτογραφία: AP Photo/Yorgos Karahalis
Φωτογραφία: AP Photo/Yorgos Karahalis

Η κυβέρνηση ζητά τεχνική και οικονομική βοήθεια
Για ανεργία, ανάπτυξη και κοινωνική προστασία
Αν γίνει δεκτό το αίτημα θα επιβαρύνει και άλλο την ελληνική οικονομία
Η χώρα θα βυθιστεί σε μεγαλύτερο χρέος
Δεν έχει απαντήσει ακόμη η Παγκόσμια Τράπεζα
«Εγιναν προκαταρκτικές συνομιλίες» επιβεβαιώνει υπουργός...

Νέο δάνειο ζήτησε η Ελλάδα για την καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως και την προστασία των αδύναμων στρωμάτων, όπως αποκαλύπτει το Politico.
Μάλιστα το Politico επισημαίνει δηκτικά ότι αυτό το ελληνικό αίτημα θα επιβαρύνει περαιτέρω την υπερχρεωμένη ελληνική οικονομία. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πακέτο διάσωσης της χώρας θα μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκο, καθώς εάν γίνει δεκτό το αίτημα από την Παγκόσμια Τράπεζα η χώρα θα βυθιστεί και σε άλλο χρέος σε μια εποχή που η κυβέρνηση συνεχίζει να μάχεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις του τρέχοντος πακέτου διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ.
«Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που περιλαμβάνουν την μακροχρόνια ανεργία, την οικονομική ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία», είπε ένας εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Σύμφωνα με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη χορήγηση δανείων θα υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας των εκτελεστικών διευθυντών», πρόσθεσε.
«Προκαταρκτικές συνομιλίες έγιναν αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αίτηση», ανέφερε ελληνική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Politico.
Κύκλοι Αντωνοπούλου επιβεβαιώνουν εμμέσως την συζήτηση με Παγκόσμια Τράπεζα
Πηγές κοντά στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του Politico αφήνουν να εννοηθεί ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί από την Παγκόσμια τράπεζα μέσω χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας.
Οπως ανέφεραν οι πηγές αυτές μετά την συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού με τους θεσμούς, οι δανειστές αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης, οι οποίοι, όμως, διερευνώνται, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, το χρηματοδοτικό σκέλος δεν συζητήθηκε καθόλου στη συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου με τους θεσμούς. Οπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα διαχειριστεί, πρωτίστως, το εν λόγω θέμα.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: